Det er ren succes, hvis du kan komme gennem julen uden at tage på. Med kontinuerlig træning er det muligt at holde vægten – også i december

Der er utallige fordele ved at være fysisk aktiv på daglig basis. Du får mere energi. Du nedsætter risikoen for at få livsstilssygdomme. Du mindsker faldet i muskelstyrke. Og du øger chancen for at holde vægten stabil, hvilket i sig selv er en succes i december.

Hvis du vil tabe dig, er træning en meget vigtig faktor og den ekstra ting, der – foruden en effektiv diæt – får kuren til at virke hurtigst, og giver det mest stabile vægttab. Forklaringen er selvfølgelig, at du bruger mere energi, når du træner, og dét hjælper på energibalancen (forskellen mellem energiforbrug og energiindtag).

Men fordelen forekommer ikke kun under selve træningen, men også mange timer efter, hvor kroppen genopbygger væv og energidepoter.

Det er ikke nyt. Men det er endnu aldrig blevet videnskabeligt undersøgt, om der er forskel mellem trænede og utrænede kroppes evne til at nedbryde og udnytte fedtdepoterne i de mange timer, hvor vi ikke træner.

Brænd fedt af under faste

Nu har en dansk forskergruppe undersøgt forskellen på trænede og utrænede personers evne til at regulere nedbrydningen af fedt og omsætte det til energi under faste.

Forsøgspersonerne var udvalgt, så de alders- og højdemæssigt var ens, men den trænede gruppe vejede 12 kg mindre og havde et kondital på 59, mens de utrænedes kondital var 40.

Konklusionen efter bl.a. 12 timers faste (svarende til en normal faste fra aftensmad til næste dags morgenmad) viste, at de trænede personer havde en højere evne til at regulere fedtnedbrydning og omsætte fedtdepoter til energi i løbet af natten end utrænede personer. På trods af at de utrænede personer havde mere fedt at tage af. Evnen til at nedbryde fedtet i søvne tilskrives i artiklen delvis at være en større adrenalin-følsomhed hos de trænede i forhold til de utrænede.

At vi med den rigtige træning kan påvirke vores krop til at udnytte energidepoterne, er en klar bonus for dem, som hovedsageligt træner for at holde den slanke linje.

I julemåneden kan det være svært at opretholde energibalancen, da energiindtaget er på sit højeste med juleslik, julekager og julemad.

Vil du holde vægten i december, er det derfor vigtigt, at du træner kontinuerligt i længere tid. Det er lige meget, hvilken type træning du vælger – bare en del af den er kredsløbstræning.

GUIDE

Sådan gør du:

  • Gentag de tre øvelser så mange gange som muligt på 30 sekunder.
  • Hold en lille pause mellem hver runde.
  • Lav fem runder i alt.

Sjipning

  • Beskrivelse: Få pulsen op. Tjek at tovet har den rigtige længde. Stil dig med tovet under begge fødder og træk det ud, håndtagene skal gå ca. til din armhule, når tovet er strakt.

Udfald med vægt

  • Beskrivelse: Tag en vægtskive i hænderne og hold den foran brystet. Tag et skridt frem og bøj i det bagerste ben, så dit lår flugter med gulvet. Hold overkroppen ret og sørg for, at knæet ikke kommer længere ud end tæerne. Gentag med det andet ben.

Situp med vægt

  • Beskrivelse: Lig på gulvet med let bøjede knæ. Spænd i mave og bækkenbund. Hold vægtskiven med begge hænder. Løft overkroppen op til siddende position og løft skiven så̊ højt du kan. Sænk overkroppen hvirvel for hvirvel. Hold igen på̊ tilbagevejen. Gentag.