Antallet af patienter med flere kroniske sygdomme er efterhånden så stort, at det udgør en væsentlig udgift. Især fordi det danske sundhedsvæsen ikke er gearet til at håndtere de multisyge.Nyt udvalg for multisyge er nedsat som forsøg på at komme problemet til livs

Kroniske syge har mange diagnoser

Kroniske sygdomme koster samfundet dyrt. Sundhedsstyrelsen vurderer, at borgere med kroniske sygdomme koster samfundet helt op mod 80 procent af sundhedsvæsenets samlede udgifter. Og da én kronisk sygdom sjældent kommer alene, fejler kroniske syge ofte både en, to, tre, fire eller endnu flere kroniske sygdomme på samme tid. Det viser en undersøgelse fra Region Midtjylland.

Diabetespatienter er multisyge

Når et menneske fejler flere forskellige kroniske sygdomme, kaldes det for multisyge. Diabetespatienter er særligt ramt af multisygdommene. Her gælder det for 87 procent af alle diabetespatienter, at de har mindst to kroniske sygdomme, og hele 47 procent lider af fire eller flere kroniske sygdomme.

Netdoktor.dk: Flere og flere danskere får diabetes!

Undersøgelsen er baseret på tal fra regionens Sundhedsprofil i 2010, og her ses det, at 69 procent af danske diabetespatienter blev behandlet for mere end én sygdom i 2010. Til sammenligning var det kun 29 procent for kræftpatienterne.

Multisygdom gør behandling vanskelig

Sundhedsvæsenet er kommet med et eksempel på en multisyg patient for at illustrere vanskelighederne:

En 79-årig kvinde lider af diabetes, KOL, osteoporose, forhøjet blodtryk og slidgigt. Skal hun følge de normale anvisninger i behandlingerne, skal hun indtage 12 forskellige slags medicin og desuden deltage i 14 forebyggende kontroller og aktiviteter.

Netdoktor.dk: "Nu passer jeg bedre på mig selv"

Multisygdommene er et stigende problem for det danske sundhedsvæsen, og derfor har regionsrådet nu nedsat et midlertidigt udvalg for multisygdom.

- For sundhedsvæsenet er udfordringen at få specialerne til at arbejde sammen, og det er ikke så enkelt, som det lyder. Kliniske retningslinjer tager udgangspunkt i enkelte sygdomme. Derfor bør sundhedsvæsenet tænke multisygdom ind i systemerne, så de kan rumme patienter med flere sygdomme og sikre dem den bedst mulige behandling, siger Finn Breinholt, der er seniorforsker i konsekvenserne af multisygdom.

Kilde: Dagens Medicin