En ny undersøgelse, som britiske kiropraktorer har foretaget, viser ifølge dem, at stramme bukser kan være årsag til rygproblemer. Dansk professor afviser

Skinny jeans er efterhånden blevet en fast del af modebilledet, men ifølge britiske kiropraktorer skal du skifte de stramme bukser ud med et par løse af slagsen.

Ifølge en ny undersøgelse, som eksperter fra British Chiropractic Association har foretaget, kan de stramme bukser nemlig på længere sigt være skyld i rygproblemer.

Det samme gælder ifølge dem tunge halskæder, store hætter, skuldertasker og høje hæle.

Kiropraktorer fra British Chiropractic Association undersøgte mere end 1000 kvinders modevaner og samtidig deres rygs tilstand.

Her konstaterede de, at de der ofte gik med blandt andet skinny jeans og store hætter havde ondt i ryggen.

Kiropraktor Tim Hutchful fra Storbritannien forklarer, at de stramme jeans begrænser bevægeligheden ved hofter og knæ. Derfor vil man komme til at foretage unaturlige bevægelser, hvilket på længere sigt kan give rygproblemer.

Nogen har sovet i timen

Men hvis man spørger Jan Hartvigsen, der er kiropraktor og professor på Syddansk Universitet, så kan du sagtens hoppe i et par stramme jeans uden, at din ryg tager skade.

- Det er det rene sludder. Jeg kan ikke forstå, hvorfor undersøgelsen er blevet publiceret. Nogen har virkelig sovet i timen, og det er med til at forvirre folk, forklarer han og fortsætter:

- Hvis man skal bruge et stærkt ord, så er det skandaløst. Specielt i Australien er undersøgelsen gået viralt, men stramme jeans kan ikke være skyld i rygproblemer, siger han.

Ifølge Jan Hartvigsen gælder det samme for høje hæle, store hætter og tunge smykker, som også er nævnt, som syndere i undersøgelsen.

Han forklarer, at netop de høje hæle i større grad er en belastning for fødderne. Dog skal man holde sig fra stiletterne, hvis man i forvejen har rygproblemer.

- Høje hæle påvirker det svaj man har i ryggen, og hvis man har bestemte former for rygproblemer, så kan det genere. Men det er ikke farligt for ryggen, at gå i høje hæle, hvis man har en sund og stærk ryg, siger Jan Hartvigsen.