Danmarks største ishockey-stjerne, Heinz Ehlers, har spillet sin sidste kamp.

»Jeg føler snarere en lettelse end vemod. Jeg kan mærke på min krop, at det er slut. Nu glæder jeg mig til min nye karriere.«

En afklaret Heinz Ehlers satte i aftes i Esbjerg Skøjtehal punktum på en 20 år lang aktiv karriere på topniveau.

Dansk ishockeys største internationale stjerne gennem tiderne spillede sin sidste kamp i den syvende og afgørende DM-finale mod Esbjerg Oilers og bliver fra den kommende sæson cheftræner i AaB.

Gennem sin lange, glorværdige karriere i Sverige, Schweiz, Østrig og Tyskland har han haft barndomsbyen Aalborg og de gamle venner i tankerne. Det har hele tiden ligget i kortene, at ringen ville slutte i Limfjordsbyen.

Heinz Ehlers banede vejen for danske spillere med professionelle ambitioner, da han som 16-årig rejste fra Aalborg til lillebyen Leksand i Dalarne for at realisere sin drøm.

NHL glippede
Kun én ting ærgrer ham i dag. At han ikke slog til, da berømte New York Rangers ringede i 1989.

Han fik tilbuddet efter sin bedste sæson i Leksand. En såkaldt to vejs-kontrakt. Én løn for at spille i NHL og halvdelen, hvis han blev sendt til Rangers' farmerklub.

»Det irriterer mig, at jeg ikke greb chancen, men dengang var jeg sikker på, at der ville komme andre og bedre tilbud.«

Efter at have badet i succes oplevede han et år senere en personlig nedtur. Sammen med Robert Burakovsky blev han fyret i AIK Stockholm. Disciplinære grunde hed det. De to venner fra Leksand-årene blev set for tit i bybilledet og røg uklar med træneren.

Efter et par sæsoner i Rögle havde han i efteråret 1993 ni kampe på AaBs eliteseriehold, inden turen fortsatte til de økonomisk attraktive ligaer i Schweiz, Østrig og Tyskland. Han sluttede sin udenlandske karriere som kaptajn for Berlin Capitals i 2002.

I perioden 1983-2001 spillede han 104 landskampe (60 mål og 103 assists) og deltog i ni VM-turneringer.

Han kunne have spillet langt over 200 landskampe, hvis han ville, men i flere år meldte han fra på grund af manglende motivation, og for tre år siden lod han sig definitiv førtidspensionere.

Heinz Ehlers' største styrke er en unik spilforståelse og evne til at læse spillet. En kreativ spiller, en god afslutter og en endnu bedre pasningsspiller.

Ehlers' betydning for AaB kan ikke overvurderes. Han er en ledertype både på og uden for isen.

Rødovre-træner og TV 2-kommentator Karsten Arvidsen karakteriserer ham sådan:

»Han er hjernen på holdet, det naturlige midtpunkt. Hans kreativitet og evne til at holde på pucken har gjort AaB til ligaens farligste hold i power play. Spillere som Heinz Ehlers og Jesper Duus har været en kæmpegevinst for den danske turnering. Jeg glæder mig til dén dag, Jens Nielsen kommer hjem fra Leksand.«

Om Heinz Ehlers bliver en lige så succesrig træner som spiller, må tiden vise. 20 år i professionel hockey er en god ballast.

Spændende bliver det også, hvordan han får det med dommerne. At han mener, danske ishockeydommere er for ringe, dét har han aldrig lagt skjul på.

fred@bt.dk