Kærlighed har ingen alder – eller har den? Fordomme om par med stor aldersforskel trives. Og fordommene har hold i virkeligheden, mener sexolog og parterapeut.

Fordommene kryber frem i mange af os, når vi ser et par, hvor den ene kunne være sin kærestes far eller mor. Er manden ældst, tænker mange, at det må handle mere om penge end om kærlighed. Og er kvinden ældst, er hun nok en ’cougar’, og kuvøseguffet ved hendes side må have uforløste moderbindinger.

Opret abonnement på BT PLUS og læs historien om fire par og deres store aldersforskel. Husk 1. måneds abonnement er gratis!

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Fordommene kryber frem i mange af os, når vi ser et par, hvor den ene kunne være sin kærestes far eller mor. Er manden ældst, tænker mange, at det må handle mere om penge end om kærlighed. Og er kvinden ældst, er hun nok en ’cougar’, og kuvøseguffet ved hendes side må have uforløste moderbindinger.

Det siges ellers, at kærlighed er blind og ikke kender nogen alder. Men dén holder ikke, mener sexolog Vivi Hollænder.

- Det er naivt, hvis man tror, at det ikke betyder noget, siger hun og får medhold af parterapeut Martin Østergaard:

- Jeg bliver altid skeptisk, når jeg ser et par med stor aldersforskel. Hvis kvinden er væsentligt ældre, så tænker jeg, at der er noget, manden ikke har fået. At han søger en mor eller en omsorgsperson i højere grad end en kæreste. Når kvinden er meget yngre end manden, tænker man tit, at hun er tiltrukket af hans magt og succes, eller at han repræsenterer noget modenhed, hun ikke kan finde andre steder. Måske en faderfigur.

Vivi Hollænder siger det direkte:

- Du ser jo sjældent 55-årige bistandsklienter vælte sig i smukke unge kvinder, som Klaus Riskær og Klaus Pagh. Det er naivt at tro, at status ikke har betydning, siger hun. Begge anerkender, at der findes forhold med iøjnefaldende aldersforskel, hvor det reelt er kærlighed, der er limen, og ikke penge eller lumre fantasier om modne kvinder.

Det føles skævt

De påpeger, at mange unge kvinder tiltrækkes af ældre mænd, fordi de er mere modne, har styr på livet og erfaring med, hvordan man er god ved sin kvinde. Det skaber tryghed og ro.

- De er heller ikke så seksuelt farlige som unge mænd. Det kan være mere trygt for unge kvinder at være sammen med en mindre udfarende mand, siger Vivi Hollænder.

Stor aldersforskel er en udfordring i et parforhold, siger parterapeuten, der selv er 13 år ældre end sin kæreste.

- Man ser tit, at mænd, der har en yngre kvinde, ikke gider at være sammen med hendes veninder, fordi han synes, der går teenagefest i det. Det kan føles skævt, når man taler om en film, hun ikke kan huske, fordi hun var syv år, da den kom frem, siger han og tilføjer:

- Omvendt er mange kvinder modne, når de er 18, mens mænd jo først bliver voksne som 40-årige.

Om et forhold med stor aldersforskel kommer til at fungere eller ej, handler meget om, hvad parterne vil have ud af det, påpeger sexologen.

- Hvis man er ude efter et forhold, der skal vare i mange år, og man vil stifte familie, så giver det ikke altid mening. Men hvis det handler om at nyde hinandens selskab, så er det noget andet, siger Vivi Hollænder.

Er begge midt i livet, betyder det også mindre, end når alderen begynder at trykke.

- Det er en belastning, når alderdommen sætter ind, mens den anden er ung og frisk. Jeg ser desværre ofte, at den unge kommer til at virke ældre end vedkommende er, siger Vivi Hollænder.

Grim jævnaldrende

Fordommene fortæller også noget om en generel holdning til kvinders seksualitet og det store kødmarked derude.

Ifølge Vivi Hollænder er den seksuelle ligestilling ikke slået helt igennem. Kvinder opfattes stadig lidt som ofre for mænds seksualitet – og det er også en del af forklaringen på fordommene.

- Vi tænker, at gamle mænd udnytter unge kvinder, og at den ældre kvinde opfylder den unge mands våde drøm. Der er både en negativ og en positiv klang over det. Det er nogle gamle normer om, at kvinder har været betragtet som aseksuelle, når de kom over en vis alder. Det tager nok nogen tid, før det bliver bredt accepteret, at kvinder er seksuelle hele livet ligesom mænd, siger Vivi Hollænder.

- Mænd er jo nogle gamle grise, udbryder Martin Østergaard.

- Nu siger jeg noget kontroversielt: Jeg har en kammerat på 45, der aldrig ville date en jævnaldrende kvinde. Så skulle hun være ekstremt velholdt, og det er måske fem ud af 100, der er det. Hun skal i hvert fald være 10 år yngre og gerne 25. Det er jo et udtryk for, at mænd over 40 ikke på samme måde mister attraktionen og værdien på kødmarkedet, som kvinder gør. Der er nogle normer, ingen siger højt, om at ingen vil have en grim jævnaldrende, hvis man kan få en ung lækker kvinde. Det er jo sexisme, men om det er kulturen eller en selv, der er forskruet, det ved jeg ikke, siger han.