De fleste mennesker husker tydeligt den første gang, de havde sex, men det er nok de færreste mennesker, der er klar over, at debuten kan sætte standarden for resten af sexlivet. På jorden bag en busk en våd aften i byen eller i drømmesengen i skæret fra de tændte duftlys.

Den første seksuelle oplevelse har mange afskygninger, men et er sikkert, og det er, at vores første samleje er noget, der følger de fleste mennesker hele livet, og som vi altid husker. Den første gang er en nøglebegivenhed på mange måder, mener sexolog Katrine Berling.

Med B.T. Plus får du:

-Gode råd til unge, der står foran sexlivet og råd til deres forældre

-Læs de kendtes sjove, pinlige og romantiske historier om deres sexdebut (bl.a. Denice Klarskov, Claire Ross Brow, Mads Christensen og Lina Rafn).


De fleste mennesker husker tydeligt den første gang, de havde sex, men det er nok de færreste mennesker, der er klar over, at debuten kan sætte standarden for resten af sexlivet.

På jorden bag en busk en våd aften i byen eller i drømmesengen i skæret fra de tændte duftlys. Den første seksuelle oplevelse har mange afskygninger, men et er sikkert, og det er, at vores første samleje er noget, der følger de fleste mennesker hele livet, og som vi altid husker.

Første gang er da også en nøglebegivenhed på mange måder, mener sexolog Katrine Berling, der som en naturlig ting spørger ind til sexdebuten, når hun har kvinder i sin terapi. Den måde det første samleje forløber på danner nemlig traditionen i dit sexliv.

»Kvinderne er tit gået på kompromis og skal bare have det overstået. Når det har været en ubehagelig første gang, så planter det en usikkerhed i kvinden omkring sex eller deres egen krop. Når ens grænser en gang er blevet overtrådt kan de nemt blive det igen,« forklarer Katrine Berling, der peger på, at det er over halvdelen af kvinderne, der har haft en mislykket sexdebut.

Derfor råder hun også de unge piger til at have deres første gang med en kæreste, som de er forelsket i og ikke i en beruset tilstand med en uhensynsfuld mand, selv om de havde drømt om noget andet.

Drenge vil prale

Mens kvinderne har en romantisk forestilling om, hvad der skal ske, vil mændene nemlig gerne tage så mange mødomme som muligt og prale af erobringerne til vennerne bagefter. Det er fordi den første gang er en manddomsprøve for mænd i højere grad end for kvinder, ifølge Jakob Olrik.

»For unge mænd handler det jo om nitter i bæltet og hvem der får de lækre piger. Det er en drift for unge mænd, at de har en pralemængde. Derfor kan nogle mænd godt føle sig ladt tilbage som unge, fordi de ikke fik lov at være de første hos pigerne.«

Selv oplevede Jakob Olrik, at den første gang kunne give udfordringer. Han var sammen med en lidt ældre, mere erfaren pige, der gav ham oralsex, men da han ville gøre gengæld gik det helt galt.

En kikset affære

»Jeg havde jo aldrig set sådan noget så tæt på før, og jeg kan huske lugten, og at det var meget intenst. Det var noget meget stort og underligt, og jeg endte faktisk med at kaste op på hende,« fortæller han.

Men selv om den første gang kan være en kikset affære, hvor der sket ting som ikke er helt efter bogen, så bliver sex kun bedre med tiden. »Heldigvis er det sådan, at seksualiteten udvikler sig ligesom mennesker udvikler sig. Første gang skal man generelt bare komme videre, for sex er jo ikke ligesom at køre i den store rutsjebane i Tivoli, hvor det bliver kedeligere jo ældre man bliver. Sex bliver kun bedre, og det er ligesom et barn, der skal lære at gå – det falder og slår sig i starten.«