Skal far holde barsel? Hvor lang tid? Og hvad skal far lave sammen med barnet? Flere danske fædre tager længere og længere barselsorlov med deres børn, men hvordan får man bedst succes med barselsorloven?

Er du i tvivl om, hvorvidt barselsorloven er noget for dig, eller står du med flere overvejelser inden du skal på barsel, så giver familievejleder Lola Jensen og Jesper Stadil, coach i work/life balance og karriererådgivning for mænd, gode råd til mænd på barsel.

Med Plus får du:

- 19 gode råd til mænd på barsel:
Hvor lang barsel skal far holde? Hvad skal far lave sammen med barnet? Hvordan takler man barslen i forhold i forhold til partneren? Hvordan er man en god far, og samtidig holder gang i karrieren? Få svar på disse spørgsmål og mange flere.


Danske fædre tager længere og længere barselsorlov med deres børn, og orloven kan varmt anbefales, lyder det fra en tv-vært, der har nydt at gå hjemme med børnene, langt væk fra en travl hverdag.

Barselsorlov. Ordet forbindes med en lang periode, hvor kvinder er fordybet i deres børn i det første leveår. Men orlov med børnene er ikke længere forbeholdt kvindekønnet, for flere og flere mænd tager deres tørn hjemme, når børnene er helt små.

36-årige Jacob Kragelund, der er kendt som vært på DR for tv-programmet »Forsvundne danskere«, var slet ikke i tvivl om, at orloven var noget for ham, da han stod som vordende far. Han er i dag far til to børn, Alfred på tre år og Edith på to år, som han begge har holdt først en måneds barsel med, da de kom til verden, og to måneder, da børnene var omkring ti måneder gamle.

- Jeg synes, at det var dejligt at være helt alene med dem. Det var de små øjeblikke, hvor man virkelig kunne se, at der skete noget med deres udvikling, som man ikke ville opleve, hvis man bare så dem efter arbejde, siger DR-værten.

Statistikken viser, at mænd tager længere og længere orlov med deres børn. Fædrenes orlov voksede fra 18 dage for børn født i 2004, til 24 dage for børn i 2009, ifølge Danmarks Statistik

Tallene viser også, at det er de veluddannede mænd, der går forrest i tendensen.

Jacob Kragelund så da også tendensen i sin omgangskreds og mødte opbakning til hans valg af barselsorlov. Anderledes var det at skulle fremlægge for chefen, at han havde tænkt sig at være væk fra arbejdspladsen i to måneder.

De første skridt

- Min chef syntes, at det var fint med barsel, men han blev overrasket over, at jeg så ikke ville være på arbejde samtidig. Han syntes, at det var en meget god ide, så længe det ikke gik for meget ud over arbejdstiden. Der kunne man mærke forskel på de forskellige generationers tilgang til barsel.

Familievejleder Lola Jensen mener, at mænd har en masse at byde ind med hos børnene, når de er omkring seks-syv måneder gamle.

- Far er måske hjemme, når barnet tager sit første skridt eller begynder at kravle rundt, og hvis man har travlt på arbejdet, så får man ikke de ting med. Han får også en fornyet respekt for sin kones tidsforbrug i forbindelse med børnene, mens hun har gået hjemme, siger Lola Jensen.

Er du i tvivl om, hvorvidt barselsorloven er noget for dig, eller hvordan du kommer igennem dem, så har vi samlet 19 gode råd til dig her på Plus.

Familievejleder Lola Jensen og Jesper Stadil, coach i work/life balance og karriererådgivning for mænd, giver gode råd til mænd på barsel.

Tag børnene med ud. Far er generelt bedre til at tumle end mor.
Tag børnene med ud. Far er generelt bedre til at tumle end mor. Foto: Ernst van Norde
Vis mere
1. Far er god til at være i nuet og give sig hen. Mænd nyder mere at tumle med børnene, tage svingture og lege farlige lege, og hovedparten af fædre tåler mere rod ved spisebordet. Kvinder er bedre til at lægge puslespil, lege med rangle eller trøste de små børn. Mændene skal tage børnene med på legepladsen. Det udvikler deres balance, for de små hjerner bliver mere tunet, og de får også en bedre rumfornemmelse.

2. Barselsperioden skal indeholde tid, ro, nærvær og fordybelse, hvor begge forældre ikke skal drøne derudad. Barndommen går lynhurtigt, og det er ikke altid, man ser det i en travl hverdag. Forældrene skal flytte fokus ned i hjertet og få tanker og handling til at stemme overens om, hvordan de ønsker hverdagen skal se ud.

3. Det er sørgeligt, men sandt: Hver tredje forældrepar går fra hinanden. Derfor er det også vigtigt, at far på forhånd har fået muligheden for at få en forbindelse med barnet, hvis han ikke længere skal være en del af familien.

4. Far får et nært forhold til det første barn, og det kan hjælpe gevaldigt på tingene, hvis mor har nået en alder, hvor det er nødvendigt for hende ret hurtigt at blive gravid med nummer to. Så kan manden tage over, når kvinden er træt og har fokus på andre ting.

5. Først og fremmest er det vigtigste, at du stiller dig selv spørgsmålene: Vil jeg det her, og hvorfor gør jeg det? Lav en forventningsafstemning med din partner og resten af familien og tag derefter en dialog med din arbejdsgiver.

Mange har brug for at arbejde igennem - men husk at spørge dig selv, om dit fremtidige jeg vil synes, at det var det værd.
Mange har brug for at arbejde igennem - men husk at spørge dig selv, om dit fremtidige jeg vil synes, at det var det værd. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere
6. Det hele handler om en work/life balance og en forventningsafstemning i den forbindelse. Hvis du som mand ikke har behovet for barsel, så skal du ikke nødvendigvis gøre det. Nogle egner sig slet og ret ikke til at være sammen med deres børn 24/7.

7. Tag stilling til, hvordan det vil være at holde barsel vil være i forhold til din chefs forventninger. Tit finder du dog ud af, at der ikke er sket det store i den korte tid du har været væk fra arbejdet. Nogle arbejdspladser, specielt de større virksomheder, opfordrer ligefrem mænd til at holde barsel som en naturlig del af kvindens barsel. Du kan godt have en chef, der synes det er en dårlig ide uden at ville sige det. Stik fingeren i jorden og fornem, hvordan din situation er. Ingen takker dig i sidste ende, for ikke at have holdt barslen.

8. Du skal ikke sige til dig selv, at barsel er noget du skal holde, fordi det gør alle de andre mænd du kender. Du skal ikke vælge perioden, fordi du er under pres fra din partner, arbejdsgiver eller omgangskreds. Der er også mulighed for at lave en kompromisløsning, hvor du måske holder fri en dag om ugen i en periode. Snak med menneskerne omkring dig, hvis du ikke har behovet for en barselsperiode. Du kan sagtens være en person, der ikke er typen, der kan smide alt, hvad du har i hænderne for at være sammen med dit barn eller måske vil din partner gerne have hele barslen for sig selv. Det er lysten, der skal drive værket ellers er det ikke sjovt for nogen af partnerne.

Du får ikke tid til at gå på café med vennerne i dagtimerne. Der er en anden, der kræver din opmærksomhed.
Du får ikke tid til at gå på café med vennerne i dagtimerne. Der er en anden, der kræver din opmærksomhed. Foto: Jan Jørgensen
Vis mere

9. Der er ikke den store forskel på dine opgaver som mand omkring barnet i forhold til kvindens. Husk blot, at det er urealistisk at nå noget i løbet af dagen og langt størstedelen af de hjemmegående når ikke andet end at få hverdagen til at fungere. Du går ikke hjemme hverken for at holde ferie eller bygge carport, men for at passe dit eget barn.

10. Omkring karriere er det et spørgsmål om, hvor meget du generelt prioriterer dit arbejde i forhold til dit familieliv. Nogle har behov for at arbejde meget mens børnene er små. Hvis du er en af dem kan du få noget ud af at spørge dig selv om du mange år ude i fremtiden vil synes, at det var det værd og om du fik det ud af at få børn, som du gerne ville. Mange mennesker med teenagebørn ser tilbage og synes, at de gik glip af meget, da børnene var små. Gør op med dig selv om det er okay at komme hjem en halv time før børnene skal i seng hver dag.

11. I forhold til arbejdstiden skal du overveje om du har lyst til at sadle om på dit arbejde eller tale med din arbejdsgiver om at indføre flekstid for dig. Det kan lade sig gøre på de fleste arbejdspladser, der ikke kører efter åbningstider. På den måde kan du flekse frem og tilbage, som det passer dig og din familie bedst. Det hele handler om en god dialog med din arbejdsgiver.

12. Længden af barslen er dybest set op til dig selv. Fjorten dage kan være som at tisse i bukserne for dig selv, men kan måske være ideelt for din partner eller arbejdsgiver. En måneds tid og længere kan bedst anbefales, hvis du vil have det optimale ud af det.

13. Overvej mulighederne for at rejse under din barselsperiode. Benyt lejligheden til at tage i sommerhus eller til udlandet. Om det er noget I vil gøre som familie eller om du som far vil tage alene er sted er op til jer. Barslen giver en unik mulighed for at rejse som familie og for, at du kan aflaste din partner. Husk blot, at perioden mellem, at kvinden stopper med at amme og inden barnet indtager fast føde er en uhensigtsmæssig tid at rejse i, fordi redskaber til skemad og at give flaske kræver en del oppakning.

Udnyt at I har tiden til hinanden og tag ud at rejse.
Udnyt at I har tiden til hinanden og tag ud at rejse. Foto: FABRIZIO BENSCH
Vis mere

14. Møder du modstand hos din chef omkring dit ønske om barsel, så sker det ofte, fordi du er ansat i en mindre virksomhed. Husk, at en proaktiv dialog er vejen frem. Start ud med at sige: ”Jeg har et barn, hvis opvækst jeg gerne vil være en del af, og derfor vil jeg gerne holde denne periodes barsel.” Så er du i gang med den konstruktive dialog.

15. Rammer det dig på din maskulinitet at skulle gå hjemme med børnene? Gør op med dig selv, hvad der er vigtigst for dig. Hvem har bragt ind i dit hoved, at du skal holde barsel? Er det din partner, samfundet eller din chef? Sørg i øvrigt fra starten af, at du er aktiv i indkøb af udstyr til barnet, så alt ikke ender i et lyserødt univers, når du skal gå hjemme alene.

16. Babybio er biografernes service til nybagte forældre, der gerne vil slappe af i biografens filmmørke uden at skulle få barnet passet. Du kan blot tage barnet med ind under forestillingen. Hvis dit barn sover ved ankomsten får du udleveret to numre: Du får det ene i hånden og det andet placeres på din barnevogn, som stilles udenfor salen, hvor der vil blive holdt øje med børnene. Hvis dit barn vågner, vil dit nummer blive råbt op i salen og så kan du tage dit barn med ind i salen under filmen.

17. Ønsker du at holde formen ved lige, selv om du er nybagt forælder? Du kan starte med babysvømning allerede, når dit barn er syv uger gammelt, og det er noget som din nyfødte vil nyde. Der findes hold til babysvømning i de fleste svømmehaller. Det er noget som begge forældre kan være inde over, men nok ikke den motion, der indbyder til du, at du forbrænder flest kalorier.

18. Er der ikke oprettet en fædregruppe i dit område, så kan du ty til nettet for interaktion. Her er det muligt at blive klogere, stille spørgsmål og diskutere med andre fædre i samme situation. På hjemmesiden www.sporge-jorgen.dk kan du diskutere med andre fædre om stort og småt – lige fra barsel til børneopdragelse.

19. Hvis du bor Hovedstads-området så tjek www.paabarsel.dk for flere god råd til, hvad du fylder din barselstid ud med.