Størrelsesforholdet er 1:21000 og kortet er på størrelse med et A4 ark. I midten ligger Getnö Gård på en grøn klat omgivet af en sø fyldt med flere grønne klatter. Hver centimeter er 210 meter.

Det er familiens verden hele weekenden. Det er her, kanoformatet skal testes på de to drenge på henholdsvis fire og syv år. Vejrudsigten er forsigtig positiv og det er vigtigt. Barndomsminder fra kano- og teltture står højt på listen over fabelagtige ferieoplevelser, så næste generation skal gerne falde for formatet.

Vi triller ind foran den store røde træbygning fredag eftermiddag - lidt over to timers kørsel fra København. Den gamle herregård fra 1320 ligger midt i søen Åsnen i det sydlige Småland. Vi får to teltpladser af Ingrid E-M Olsen, der styrer Getnö Gård og selv står i receptionen. En til os og en til en vennefamilie, der er draget med. Køber også en sæk brænde og et weekendfiskekort til 200 kroner, så vi kan fange og stege vores egen middagsmad. Ambitionsniveauet er højt. Læg dertil to kanoer, otte årer og ditto antal redningsveste og vi er beredt.

Da teltene er slået op, sejler vi en lille tur.

Drengene sidder midtskibs, mens mor styrer og far agerer motor oppe foran. Bortset fra en enkelt nærkæntringsoplevelse på en stor sten, der gemmer sig 10 cm under overfladen, er alle begejstrede. Idéen om, at vi kan sejle, hvorhen vi vil, bider især på den ældste. Mulighederne står malet i hans øjne.

Vi får dog intet på fiskekrogen, så menuen er pasta og kødsovs lavet i den sorte gryde over bål.

Mørket er faldet på, inden vi kryber i soveposerne.

Det er gråt og overskyet lørdag morgen. Trangiasættet og det ene medbragte gasblus pakkes ud og efter en solid omgang bacon og æg i boller hanker vi endnu engang op i kanogrejet. Hver familie har fyldt skiftetøj og mad til en heldagstur i hver sin vandtætte plastictønde – skulle uheldet være ude og kanoen vende bugen i vejret. Det står på side ét i kanotursmanualen for begyndere.

Planen er at sejle øen rundt. En tur, Ingrid E-M Olsen anslår til at tage cirka fire timers kanosejlads. Med pauser lyder det som en fornuftig heldagstur.

Det blæser lidt, men humøret er højt, og inden den første kilometer er tilbagelagt, er basisteknikken på plads med årene.

I hvert fald for den ældste dreng. Den fireårige deltager mere sporadisk.

Første stop bliver efter en time i kanoerne på Tvåfuraholmen. En lille ø, som er cirka 30 meter lang og ti meter bred med tæt træbevoksning.

Kanoerne tøjres og trangia og fiskestang findes frem. En balje med pandekagedej fiskes op af den ene tønde, mens børnene udforsker øen.

»Det her er den BEDSTE ø, jeg nogensinde har været på,« siger den syvårige.

Godt hjulpet på vej af solen, der er begyndt at titte frem, og lugten af pandekager. Selv den fireårige smelter langsomt. Det der kanosejlads var lidt kedeligt. »fordi man bare skal sidde og ro,« uddyber han.

Pandekager og håbet om den store fangst med fiskestangen er mere ham.

Efter en time går vi i kanoerne. 20 minutter holder ungerne til, så nedlægger de arbejdet. Mor belønner arbejdsnedlæggelsen med en bakke med kirsebær, som de indtager liggende, mens far padler videre. Han kæmper for sit ferieformat.

Efter et par timer truer et mindre mytteri i kanoen, og vi går i land til en sen frokost.

Finder et klippefremspring og hopper i badetøjet. Solen skinner, det er vindstille og vi ligner et reklamefoto fra en kanoferie-brochure. Selv fiskeriet er der held med.

Efter et par småfisk fanger vi en, der er acceptabel til en tur på bålet.

Det er fisk i miniput-størrelsen, det lykkes at få på krogen.
Det er fisk i miniput-størrelsen, det lykkes at få på krogen.
Vis mere

Efter en toilettur i skoven bag klipperne kommer den syvårige spurtende tilbage, mens han råber: »Der er myrer overalt!«

Det ser man sjovt nok ikke i brochurerne, men sådan er den svenske skovbund også. Levende. Og dermed får Myreøen sit nye navn.

Tilbage i lejren på Getnö Gård tænder vi op i bålet. Barndommens kanoture var altid med en ny teltplads hver aften. Men til debutturen er det et hit bare at have en fast teltplads og sejle ud derfra.

Den yngste er dog sundt kritisk over for de rudimentære toiletfaciliteter.

»Rockstjerner ville altså aldrig bruge sådan et toilet her,« forklarer han.

Når man påpeger det åbenlyse problem med den påstand, er svaret,

»Men det bliver jeg jo, når jeg er voksen.«

Fire år og med masser af diva-attitude. Men teltlivet, soveposerne og muligheden for at sove sammen med både mor og far i én stor seng er et hit.

Aftensmaden består af en gaffelfuld fisk til hver (en enkelt fisk til deling mellem otte) og så pasta, bacon og pølser. Dertil en lokal svensk letøl på 3,5 %. Meget autentisk.

Bortset fra en dato bliver næste års kanotur planlagt omkring gløderne fra bålet, og det er ikke umuligt, at den går til Getnö Gård igen.

Søndag morgen pakkes teltene og lejren ryddes. Inden vi kører mod Danmark, tager vi en sidste tur på søen. Denne gang sejler vi til Sikalekaholmene, der er lukket fuglebeskyttelsesområde frem til 31/7. Lige nu siger kalenderen dog august, så vi går i land.

Den store dreng går straks på opdagelse øen rundt, og finder både fiskeskeletter og får trænet sin skærgårds-parkour fra klippe til klippe. Fuglene er fløjet, men fjer og fiskeskeletterne vidner om deres tilknytning, og øen døbes Fugleøen.

Solen skinner og gruppen leger igen statister i en kanoturs-reklamevideo. Der fiskes og bades, inden turen går tilbage til kanohavnen neden for campingpladsen. På tilbageturen vågner den syvåriges konkurrencemenneske, og vi dyster i kapsejlads med den anden familie. Selv den fireårige deltager.

Action og kappestrid er evige motivationskilder.

Efter 48 timer forsvinder Getnö Gårds røde og gule træbygninger bag os. Det føles som meget mere. Kanoformatet virker, teltlivet er et hit og kun toiletfaciliteterne (der faktisk er fine i campingsammenhæng) byder rockstjernespiren imod.

Med både hytter, køkkenbygning og pladser med strøm er Getnö Gård gangbar som campingdestination for både dem, der vil naturen, og dem, der ønsker alle faciliteterne.

Uanset campingformat er søen Åsnen det perfekte sted til at afprøve kanoferie-konceptet. Og til at tage anden omgang – vi blev ikke færdige, så både Columbus og Living-stone in spe vil have masser at udforske næste år.

Rejseliv var inviteret af Visit Sweden