I næste uge udkommer rejsebogen »The Worlds Greatest Wonders« fra forlaget Lonely Planet om 50 af verdens mest utrolige bygningsværker og naturvidundere – og historien bag dem.

Taj Mahal

Mausoleumet nær Agra i Indien har i over 20 år været på Unescos liste over Verdenskulturarv. Og ikke uden grund. Det blev bygget af (omend ikke bogstaveligt) den indiske kejser Shah Jahan i årene 1632 til 1953 og var en post-mortem kærlighedsgave til hans kone Mumtaz Mahal, som døde i 1631 kort efter fødslen af deres 14. barn. Kærlighedshistorien er ekstra rørende, fordi de blev gift ved et arrangeret ægteskab, men forelskede sig i hinanden.

Shah Jahan sørgede dybt, og hans eneste mål efter hustruens død var ifølge historien at opfylde hendes ønske om at opføre et gigantisk mausoleum i hans riges hovedstad, Agra.

Det tog 20.000 mænd over 20 år at færdiggøre Taj Mahal. Selve mausoleumet stod færdigt i 1640, mens hele komplekset først stod færdig i 1853. Med krystaller, safirer og 26 andre ædelstene, der blev lagt ind i den hvide marmor – sidstnævnte blev slæbt af over 1.000 elefanter fra Makrana 400 km derfra.

Resultatet blev en af verdens smukkeste og arkitektonisk mest imponerende bygningskompleks - bl.a. på grund af symmetrien, af marmoren, der skifter farve med sollyset og årstiderne og med så unikke detaljer som 50 juveler omhyggeligt placeret i en 3 cm lille dekoration et sted på den kæmpemæssige bygning.

Info: Taj Mahal ligger i Agra, godt to timers syd for Delhi. Der er åbent hver dag undtagen fredage.

Great Blue Hole

Især blandt dykkere er »Det blå hul« i havet ud for Belize i Mellemamerika ikke et ukendt fænomen. Tværtimod er det af mange dykkerentusiaster, blandt andet Jacques Costeau, som tilbage i 1970erne tog hertil for at udforske hullet, anset som værende et af verdens allerbedste steder at dykke.

Foto: PR
Vis mere

Det blå hul er en 125 meter dyb og 310 meter bred grotte fyldt med vand. Her er ikke voldsomt meget marineliv til gengæld hænger der nede i grotten op til 12 meter lange stalakitter fra loftet. Stalakitter udvikles ikke under vand, hvorfor man ved, at grotten ikke altid har været oversvømmet.

Det anslås, at grotten blev formet for mere end 150.000 år siden af vand, der langsomt åd af den bløde kalksten. Det resulterede i et hul ind i væggen - til sidst så stort, at »taget« over grotten styrtede sammen og efterlod et stort lodret hul. På det tidspunkt var vandstanden i havene over 100 meter lavere end i dag. Så da vandstanden under istiden for godt 15.000 år siden steg, blev grotten fyldt med vand.

Info: Flere dykkerarrangører tilbyder dykkerture i Great Blue Hole. Det kræver dog en del erfaring, da man bevæger sig op til 40 meter ned under havoverfladen. Tjek f.eks. islanddiversbelize.com

Hagia Sophia

Istanbul i Tyrkiet har adskillige imponerende bygningsværker, et af de største og mest overvældende er dog formentlig Hagia Sophia, hovedkirken i det Byzantiske Riges hovedstad, som dengang hed Konstantinopel.

Den nuværende bygning blev opført i årene 532 til 537 og var i næsten 1000 år verdens største kirke - kuplen alene er 56 meter høj og har en diameter på 31 meter. I 1453, da tyrkerne erobrede byen, blev Hagia Sophia omdannet til moske og bl.a. tilføjet minareter. I 1934 blev den til det museum, den er i dag.

Selv om bygningens historie er interessant, er selve opførelsen og tankerne bag en absolut ikke uvæsentlig del af fascinationen af den. Det var de to arkitekter Antemios fra Tralles og Isidoros fra Milet, der med denne bygningstype skabte helt nye standarder for kirkebyggerier. De tegnede en bygning på en næsten kvadratisk grundplan - med en kuppel næsten tre gange bredere end nogen anden gotisk katedral på det tidspunkt havde set.

Kuplen skulle kunne bæres af bare fire buer for ikke at lukke for meget lys ude. Det var noget ganske nyt på den tid og bare én af de ting, der var speciel ved tegningen og senere byggeriet.

Info: Hagia Sophia ligger i den gamle bydel, Sultanahmet i Istanbul, museet er åbent hver dag undtagen på mandage. ayasofyamuzesi.gov.tr

»The World’ Great Wonders«

224 sider, 181 kr. I butikkerne fra 14. marts.