Det kinesiske køkken indeholder mange gode oplevelser, og bliver man træt af nudler og ris, er her fem restauranter, der vil behage smagssansen.
1. Den romantiske
Hvad: Maison Boulud
Hvor: Chi’enmen 23, Qian Men Dong Da Jie
Allerede efter de første skridt væk fra den pulserende Himmelske Freds Plads mærker man, at dette sted rummer en atmosfære, der er sjældent set i den kinesiske hovedstad.
I den gamle amerikanske ambassade byder den berømte newyorker-kok Daniel Boulud velkommen med funklende fakler og tjenere, der leder gæsterne gennem den højtloftede hall til den elegante sal med dæmpet belysning.
Den fransk-inspirerede menu bliver overraskende indledt med tre appetizere og et glas champagne. Sommelieren introducerer den østrigske hvidvin, der skal akkompagnere den spanske makrel, og sådan fortsætter aftenen gennem fem veltilberedte retter, indtil mætheden sætter ind ved den let smeltede chokolade-soufflé to timer senere.
Den smukke indretning i den historiske bygning er sammen med gourmetmaden en oplagt mulighed for en særlig aften i den kinesiske hovedstad.
Slut aftenen af med at blive kørt tilbage til hotellet af en af restaurantens biler med chauffør.
Regn med en kuvertpris på minimum 1.000 kr.
danielnyc.com
2. Den moderne kinesiske
Hvad: Da Dong Roast Duck
Hvor: Jinbao Lu, 5. sal (i en eksklusiv shoppingmall)
Den søde duft af grillet and rammer næseborene allerede da elevatoren slår dørene op.
Omringet af en fiskedam med orange karper bliver restaurantens hovedattraktion, pekingand, tilberedt ved fire store ovne med åben ild, der minder om en rygeovn på Bornholm.
Selv om langt de fleste kommer for at nyde den sprødstegte and i papirtynde pandekager, har Da Dong dog også andre lækre retter at friste med. Kæmperejer i mayonnaise, kammuslinger dekoreret med en lang, spiselig spiral, krydret oksefilet samt glasrør med frisk frugt og mangomousse ankommer som forretter, inden den hvidklædte kok koncentreret stiller sig ved vores bord og findeler anden, så den er parat til at blive blandet med den søde blommesovs, agurkestrimler og hvidløg.
Tjeneren viser, hvordan en pekingand skal stykkes sammen – kun ved hjælp af pinde.
Måltidet bliver skyllet ned med den lokale Tsingtao-øl, mens de orange karper svømmer forbi bordet.
Regn med cirka en halv and for to personer og en kuvertpris på 200 kroner.
3. Den stille i weekenden
Hvad: Capital M
Hvor: Qianmen Pedestrian Street 2, 3. sal (gå efter skiltet med smørrebrød)
Efter en strøgtur ned ad den smukke, nyligt restaurerede gade Qianmen med al dens virak og larm er Capital M nærmest et kulturchok.
Den stille og smukt indrettede restaurant byder på bløde stole og et menukort med dansk islæt: smørrebrød. Og inden vi når hele vejen gennem menukortet og beslutte os for hvilke tre retter, der skal udgøre denne søndags brunch, lokker tjeneren med en iskold hindbær-mojito.
Mens vi nipper til cocktailen, ankommer første ønskede ret, laksen tilberedt på tre forskellige måder sirligt anrettet på den rektangulære tallerken.
Ved de andre borde sidder en blanding af turister, fastboende udlændinge og rige kinesere. Som på de fleste restauranter i byen er også børn velkomne, men denne formiddag bemærkes det dårligt nok i de afslappende omgivelser.
Vi springer smørrebrødet over og får i stedet serveret en marokkansk inspireret platte som hovedret, inden den søde tand finder sin overmand i restaurantens specialitet, pavlova – en marengskage garneret med flødeskum og frisk frugt på toppen. Den smukke udsigt fra terrassen over Den Himmelske Freds Plads får kuvertprisen på 260 kroner til at virke billig.
m-restaurantgroup.com
4. Den med udsigt
Hvad: Park Hyatt, China Grill
Hvor: Park Hyatt Hotel, Jianguomenwai Street 22, 66. etage
Elevatoren suser op til 65. etage, hvorfra vi selv går endnu en etage op til restauranten China Grill, der som den højest beliggende restaurant i Beijing byder på en formidabel udsigt over byen.
På vej hen til det i god tid reserverede bord krydser vi flere åbne køkkener, hvor kokkene står og tilbereder alt fra frisk sushi til velhængte, australske bøffer og søde petitfours. Fra baren nedenunder strømmer tonerne fra jazzbandet op gennem det åbne gulv og sørger for baggrundsmusikken til den perfekt grillede bøf, der har afløst fiskeforretten.
Selv om der er flere hundrede meter fra Park Hyatt til den kinesiske hovedstads højeste bygning, China World, føles det som om, vi sidder lige ved siden af, og som mørket falder på glimter lysene fra biler og bygninger for vores fødder. Over os skinner det røde lys, man kan se på flere hundrede meters afstand i resten af den kinesiske hovedstad, som denne aften i restaurantens eksklusive rammer virker som en fjern planet.
Regn med 1.500 kroner pr. kuvert.
parkhyattbeijing.com
5. Den overvældende om søndagen
Hvad: Westinn Hotel
Hvor: Westin Hotel, North Dongsanhuan Road 7
Sammen med store, gule bobler dekoreret på gulvet viser udklædte, unge kvinder med gule parykker og slikpinde i skørtet vej fra hotellets lobby til Bubbalicious – hotel Westins søndagsbrunch.
At den er et populært udflugtsmål for børnefamilier understreges af, at der er et særligt rum for de mindste med ansatte, der underholder og laver aktiviteter, mens forældrene kæmper sig igennem den overdådige buffet.
Som om restauranten er blevet for lille til arrangementet begynder anretningen af retter allerede i foyeren, når man træder ud af elevatoren. En smilende tjener byder velkommen med et glas sprudlende champagne, som skal vise sig langt fra at blive det sidste glas denne søndag.
Brunchbuffeten byder på så meget forskelligt, at en opremsning vil blive vulgær. Blot kan det nævnes, at der foruden klassikere som bacon og pandekager er sushi, østers, indiske karryretter, spansk paella og en dessert-afdeling, der får enhver mund til at løbe i vand – for ikke at glemme baren med fri vin, øl, champagne og cocktails.
Kuvertprisen ligger på 500 kr. for voksne (halv pris for børn under 12), men så får du heller ikke brug for andet at spise den dag.
starwoodhotels.com/westin
Læs også: Guide: 24 timer i Beijing