Det skal være slut med reklamer for spil og betting på bybus, letbane og øvrig offentlig transport i Odense Kommune.

I hvert fald, hvis det står til Venstre, der nu har bedt om at få sendt forslaget videre til behandling i byrådet.

»Vi foreslår det for at skåne, at sarte sjæle bliver fristet. Vi mener, vi har et moralsk og etisk ansvar for ikke at eksponere i børnehøjde,« forklarer Araz Khan, der sidder i byrådet for Venstre.

Han understreger, at partiet ikke vil forbyde spil, men blot dét at reklamere for dem i den offentlige transport.

»Det har ikke noget med ideologi at gøre, for vi begrænser ikke spillene. Vi vil undgå, at de får en platform i den offentlige trafik, som er betalt af skatteyderne.«

Venstre ønsker med forslaget, at Odense Kommune lægger sig i slipstrømmen af blandt andre København, Frederiksberg og Randers kommuner, der alle tidligere har besluttet at droppe spilreklamer i offentlig transport.

Hvor går grænsen – hvad skal ellers forbydes?

»Grænsen går lige nu ved, om det er noget, der skaber en afhængighed. Er det livstruende? Går det ud over den mentale sundhed?«

»Vi ved, at afhængighed splitter familier og ødelægger unges mulighed for at blive en del af fremtidens fællesskab. Det er ikke anderledes med spil end med alkohol og stoffer.«

En afhængighed, som Morten Vester Nielsen satte ord på i denne artikel.

»Det handler om det kick, det giver, hver eneste gang man spiller og jagter penge – hurtige penge. Men på et tidspunkt tager det over, og man bliver total irrationel i sine handlinger,« forklarede den 28-årige efterskolelærer.

I Danmark kan man udelukke sig selv fra at spille pengespil. Det kan man gøre ved at melde sig i Spillemyndighedens register over frivilligt udelukkede spillere, også kaldet Rofus.

De seneste tal fra Spillemyndigheden fra 2020 viser, at flere end 25.000 personer er registreret i registret.

Forslaget fra Venstre er stillet som et såkaldt initiativretsforslag. Det er fremsendt med henblik på behandling ved det næste byrådsmøde, der finder sted 1. juni.