Den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, har som EU's konkurrencekommissær både lagt sig ud med it-giganter som Apple, Facebook og Google.

Nu erklærer hun sig uenig med sin belgiske kommissærkollega, Marianne Thyssen, der har afvist at diskutere indeksering af den børnecheck, som udenlandske EU-borgere sender hjem til deres børn.

Det siger hun i et interview med Altinget Magasin.

Den danske regering arbejder målrettet på, at det bliver muligt at indeksere børnepengene, som udenlandske lønmodtagere sender hjem til deres børn, så de svarer til leveomkostningerne i det pågældende EU-land.

En debat, der efterhånden har bølget frem og tilbage en del år. Tyskland, Østrig og Irland støtter nu det danske arbejde, og det er mundet ud i et fælles brev til EU’s beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen. Men Thyssen har indtil videre afvist at gå ind i debatten.

Vestager taler derimod for, at nogle lande måske skal have lidt mindre, fordi varer og tjenesteydelser ikke er så dyre i de lande. Det er for hende en hel ligefrem måde at diskutere tingene på, fremfor at tale om 'velfærdsturisme', hvor der ligger en underliggende antydning af, at man kun kommer for at kræve ind.

»Det vigtige er, at den foregår på en måde, så den afspejler, at man har respekt for det arbejde, der bliver udført. Og at man har respekt for, at man er forsørger, og at børn skal have lige vilkår. Hvis man står ved siden af hinanden på den samme danske arbejdsplads, så er der ingen grund til, at den enes børn kan få flyverdragter, og den andens børn ikke kan,« siger Vestager til Altinget Magasin.

Et budskab, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) også har understreget i et debatindlæg på det politiske nyhedssite Politico Europe op til topmødet for EU's stats- og regeringschefer i sidste uge.

Her fremhæver Løkke desuden den række af »unfair« elementer ved det nuværende sociale system i Europa, som regeringen har valgt at føre åben kamp imod. Det gælder eksempelvis udlændinges umiddelbare adgang til danske velfærdsydelser fra dag ét uden at have betalt skat og muligheden for at eksportere eksempelvis børnechecken til et hjemland, hvor den er meget mere værd end i Danmark. Løkkes medicin er optjeningsprincipper og indeksering.

»Adgangen til ydelser er kilde til udbredt irritation og skepsis i Danmark,« skriver Løkke og advarer Europa om, at visse aspekter af den frie bevægelighed på den måde risikerer at underminere den folkelige opbakning til EU.