I sin nytårstale lovede statsminister Mette Frederiksen »en ny og ambitiøs afgift på CO2«.

Og nu har regeringens ekspertgruppe, der havde en bunden opgave med at udvikle konkrete modeller, der kan gennemtvinge markante reduktioner i CO₂ gennem afgift, efter et års arbejde fremlagt deres rapport.

Og modellerne vil uden tvivl skabe bølger på Christiansborg: To af modellerne er nemlig differentieret, hvilket lægger størstedelen af afgiftsbyrden over på mindre udledere og altså friholder de helt store klimasvinere i dansk erhvervsliv.

Ekspertgruppen frygter nemlig, at massive afgiftsstigninger på eksempelvis cementgiganten Aalborg Portland, hvis skæbne længe har ligget den socialdemokratiske regering på sinde, vil føre til virksomhedsflugt.

Altså at produktionen ganske enkelt vil rykke ud af landet – til fortsat skade for klimaet.

»En del af disse virksomheder står til en markant afgiftsstigning, og dermed risikerer man, at udledningen blot vil rykke et andet sted hen, da der stadig vil være efterspørgsel efter den produktion,« siger ekspertgruppens formand, tidligere overvismand Michael Svarre, på et pressemøde.

Dog understreger han, at alle modellerne vil reducere udledningen med 3,5 millioner ton CO₂ frem mod 2030. Lige nu mangler man at reducere sammenlagt 9,5 millioner ton for at leve op til politikernes mål om en 70 procents reduktion i 2030.

Ekspertgruppen skal ikke tage stilling til de forskellige modeller. Det er nu Folketingets partier, der skal lande en løsning.

»Vi har ikke nogen politisk præference, vi har ikke nogen favoritter. Vi har udelukkende bidraget med løsningsforslag,« tilføjer Michael Svarre.

I sin nytårstale 1. januar lovede statsminister Mette Frederiksen »en ny og ambitiøs afgift på CO2«.
I sin nytårstale 1. januar lovede statsminister Mette Frederiksen »en ny og ambitiøs afgift på CO2«. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Flere partier har peget på CO₂-afgiften som helt afgørende for, at Danmark kan skære massivt af de cirka 9 millioner ton CO₂, man mangler at reducere med frem mod 2030.

Hos regeringens støtteparti De Radikale er klimaordfører Kathrine Olldag begejstret for eksperternes oplæg.

»Det har for os været en helt central del af løsningen, at vi får den her afgift. Derfor føles det lidt som juleaften,« siger hun til B.T.

»Vi kan på forhånd blankt afvise en ensartet afgift, da vi skal sikre, at danske virksomheder ikke bare rykker udledningerne til udlandet. Men der skal ikke være voldsomme undtagelser og fripas. Udleder skal betale,« understreger hun med klar henvisning til de store udledere – herunder Aalborg Portland, der suverænt er en af landet største udledere af CO₂.

Eksperterne mener selv, at man med de differentierede modeller – der altså netop lette byrden på de store klimasyndere – finder den rette balance.

»Vi anslår et afgiftsniveau med de modeller, som er øget, men det er ikke i et omfang hvor de må lukke,« siger Michael Svarre.

»Vi vurderer at dansk erhvervsliv godt kan udvikles på baggrund af de her modeller og ikke skal afvikles.«

B.T. forsøger at få en kommentar fra den nyslåede skatteminister Jeppe Bruus samt klima- og energiminister Dan Jørgensen.