Da Fredericia Dagblad i slutningen af november kunne fortælle om Venstre-borgmester Thomas Bankes morfin-afhængighed, var det på baggrund af en mail-korrespondance, som hans egen gruppeformand i Federicias Byråd, Peder Hvejsel, sendte til en lokal radiostation.

Det erkender Peder Hvejsel over for BT.

- Det er rigtigt. Mailen var en intern kommunikation mellem byrådsmedlemmer, hvor de her problemer med morfinen diskuteres. Det bliver efterhånden en lang smøre, og på et tidspunkt kommer jeg meget uheldigt og fejlagtigt til at vedhæfte Radio VLR’s mailadresse, og de kommer så i besiddelse af korrespondancen, siger Peder Hvejsel til BT.

Få dage efter lækket kan Fredericia Dagblad, der har samme ejer som Radio VLR, beskrive, hvordan Thomas Banke i forbindelse med en række tandoperationer er blevet afhængig af morfin. En historie, der får flere byrådspolitikere at kræve ham på afvænning.

Morfin-historien bliver startskuddet til et intenst pres, der kulminerer, da en aktindsigt få uger senere viser, hvordan Thomas Banke har brugt sit kommunale kreditkort til private indkøb. Det får et samlet byråd til at udtrykke mistillid til ham som borgmester. Han er nu på orlov og ventes at træde tilbage på den anden side af jul.

- Jeg har det selvfølgelig ikke godt med det. Det var da en af de mest skrækkelige øjeblikke, da jeg opdagede den fejl. Thomas var selvfølgelig, skal vi sige, mere end ærgerlig, da vi fortalte ham det. Men jeg har efterfølgende forklaret mig på diverse møder, og man har accepteret, at det var en uheldig fejl, siger Peder Hvejsel til BT.

Godt en uge efter Fredericia Dagblads afsløringer, bringer Peder Hvejsel en ’præcisering’ i dagbladet, hvor han indrømmer, at han står bag lækken. Det sker efter et påbud fra 1. viceborgmester Mads Lund fra Borgergruppen, der i stigende grad mistænkes for at stå bag lækken.

- Det er først da den præcisering kommer i avisen, at vi finder ud af, at det er Peder, der står bag, fortæller Henning Due Lorentzen, gruppeformand for socialdemokraterne i Fredericias Byråd, og fortsætter:

- Det virkede jo meget besynderligt. Vi tænkte, at enten var det fordi, at de ville af med Thomas Banke, eller også var der tale om en nærmest håbløs fejl. Jeg er overbevist om, at det er det sidste. Med det personlige kendskab jeg har til Peder Hvejsel, så tror jeg ikke, at det er gjort i ond tro, siger Henning Due Lorentzen.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Thomas Banke og Mads Lund, men ingen af dem er vendt tilbage efter vores henvendelse.