Liberal Alliances finansordfører har slettet den famøse besked på Facebook, hvor han truede med at stemme imod finansloven, men der venter stadig mange problemer næste år

Den sidste rest af trussel mod regeringen er nu fjernet.

Liberal Alliances finansordfører Joachim B. Olsen har slettet den kontroversielle Facebook-opdatering, hvor han truede med, at LA ville stemme imod finansloven, hvis der ikke kom en skattereform. Han deletede den torsdag.

»Jeg har lavet en fejl, og det står jeg ved. Men jeg var 100 pct. sikker på, at der var en aftale, da jeg lavede den opdatering. Der var ikke nogen tvivl i mit hoved om det. Ellers havde jeg ikke lavet den,« siger Joachim B. Olsen.

Problemet er, at ved de separate samtaler med Lars Løkke fredag 8. december fik LA det klare indtryk, at der forelå en eller anden form for godkendelse fra DF af, at der kunne laves en skatteaftale inden jul. Men alle DFs topfolk afviser 100 pct., at de har lovet noget som helst om det. Løkke holdt møder med de to partier hver for sig, og efter de møder skrev Joachim B. Olsen på Facebook:

»I aften lander vi en aftale om en finanslov. Den bliver kun vedtaget, hvis den skatteaftale, som ligger på bordet, falder på plads. Det har alle journalisterne ikke fanget. Men skidt med det. Lavere skat og strammere udlændingepolitik er på vej. En god dag for Danmark.«

»Statsministeren sagde jo også på sit pressemøde, at der var en forståelse. Et eller andet sted har kommunikationen ikke været helt klar. Der kan ske fejl. Mennesker begår fejl. Og det er åbenbart det, der er sket her. Jeg havde jo ikke lavet den opdatering, hvis jeg ikke troede, det var sådan.«

»Jeg prøver ikke at skjule, at jeg er ked af det. Kunne jeg gå tilbage og lave det om, ville jeg gøre det. Men jeg var i god tro, da jeg lavede den,« siger han.

Venstre-manden Preben Bang Henriksen kritiserer i sit nyhedsbrev Liberal Alliance for at lide af både storhedsvanvid og mindreværdskomplekser.

»- samtidig vel at mærke,« skriver han med henvisning til Joachim B. Olsens opsigtsvækkende trussel.

Preben Bang Henriksen sammenligner Liberal Alliances opførsel med det at begå utroskab til julefrokosten. Heldigvis medfører denne begivenhed ikke altid skilsmisse, anfører han.

»På tilsvarende vis kan vi konstatere, at LA - der over en måneds tid (som trofast regeringsparti) stålsat havde underholdt med at ville stemme imod finansministerens forslag til finanslov - nu heldigvis er kommet ned fra træet, hvorefter skilsmissen er undgået. Om samlivet så bliver bedre, må tiden vise,« skriver Preben Bang Henriksen.

Joachim B. Olsen lavede samme fredag også et interview med Børsen, hvor han forventede skattelettelser for 8 mia.

»Det Børsen-interview er jeg også træt af. Men det er mest overskriften. Jeg lover ikke noget i det interview. Det er sværere at vise, at man får noget ud af det, når man sidder i regering, end når man er udenfor,« siger Joachim B. Olsen

Selve finansloven blev stemt igennem i går, efter at Lars Løkke havde banket Anders Samuelsen på plads og fjernet truslen om at stemme imod finansloven. Tilbage står, at både skattereform og udlændingestramninger er udsat til næste år. Og at forhindringerne for at blive enige om de områder slet ikke er fjernet. Måske er det blevet vanskeligere at nå til enighed om udlændinge efter Lars Løkkes pressemøde og interview i talkshowet Lippert.

Finansminister Kristian Jensen (V) er glad for, at det lykkedes og synes ikke, man skal gå så meget op i, hvordan det gik til.

»Man skal fokusere på indholdet, ikke forløbet. Joachim B. Olsen sagde selv, der var sket fejl fra LAs side. Og vi har fået et godt resultat.«

Ligger en skatteaftale nærmest klar?

»Der er ikke noget, der er klar, før vi er enige. Men vi har arbejdet med det længe, og har derfor et godt billede af, hvilke knapper der kan drejes på.«

Er Venstres holdning til udlændinge markant anderledes end DFs?

»Vi vil gerne sende flere hjem. Men nogle af dem skal blive her længe. Og udgifterne til det bliver mindre, hvis de arbejder og forsørger sig selv.«

Kristian Thulesen Dahl har sagt, at Kristian Jensens manglende erfaring medvirkede til, at forhandlingerne trak ud. Det medgiver Venstres kronprins:

»Erfaringer er noget, man får, det er ikke noget, man har fra starten. Jeg har fået rigtigt mange erfaringer af dette forløb. Men vi har altså også lavet mange store aftaler med DF i årets løb,« siger Kristian Jensen.