Lars Løkke Rasmussen tog scenen, men Liberal Alliance var selv nået til samme konklusion

Da Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille var på vej hjem fra heldagsgruppemøde i Liberal Alliance i mandags, fik de et telefonopkald. Det var Lars Løkke Rasmussen. Han ville gerne se dem til møde på Marienborg samme aften sammen resten af regeringens koordinationsudvalg. Uden embedsfolk.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er blevet rost for at vride regeringen ud af Dansk Folkepartis udlændingegreb på bekostning af 'historiske skattelettelser'. Liberal Alliance står derimod tilbage som den helt store taber. Men i virkeligheden var det ikke kun Løkkes konklusion. Da Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille fik telefonopkaldet fra Løkke i bilen, var de allerede selv afklarede med, at det var nødvendigt at droppe kravet om 'historisk store skattelettelser'.

De fortæller kilder uafhængigt af hinanden til BT.

»Det her var vores eneste chance. Situationen var blevet så umulig, at vi var nødt til at ændre strategi. Det eneste, der kom bag på os var, at vi allerede blev kaldt til møde hos Løkke mandag aften,« siger en højtstående LA-kilde.

Da Lars Løkke Rasmussen tirsdag middag trak stikket til regeringens skatteplan, blev Liberal Alliance udråbt som den helt store taber. Siden er frustrationerne i Liberal Alliances bagland brudt ud i lys lue. Både med krav om at partiet trækker sig helt fra regeringssamarbejdet, og senest med kontante opfordringer til, at Anders Samuelsen trækker sig som partiformand eller som udenrigsminister. Nu viser det sig så, at det var LA-toppens eget forslag.

Liberal Alliances folketingsgruppe brugte hele mandagen på at diskutere den aktuelle situation. De havde fundet et belejligt sted væk fra København, hvor de kunne diskutere de seneste ugers uskønne forhandlingsforløb og den videre strategi i ro og fred.

Forud var gået flere uger før jul, hvor både Anders Samuelsen og Joachim B. Olsen havde gjort det klart, at de først ikke ville stemme for finansloven uden skattelettelser. Det gjorde de så alligevel. Men kun fordi de troede på, at det ville lykkes at nå til enighed om en skattereform inden 31. januar.

Men så blev det jul og juleferie, hvor Dansk Folkeparti kun skruede op for retorikken, kritiserende finansminister Kristian Jensens manglende erfaring, og fremlagde en vidtgående 7 punkts-plan for en udlændingepolitik, der bl.a. indebar udgangsforbud efter kl. 20 for udvalgte unge i ghettoområderne.

Senere fulgte Kristian Thulesen-Dahl op med krav om, at der skulle forhandles udlændinge før skat efter nytår. Og den skrue blev strammet yderligere, da han deltog i det radikale nytårsstævne på Hotel Nyborg Strand 6. januar, hvor han gjorde det klart, at en eventuel skattereforms størrelse ville være afhængig af, hvor store udlændingestramninger det ville lykkes at få igennem.

Det var med det udgangspunkt, at Liberal Alliance begyndte deres gruppemøde mandag morgen.

Og som dagen skred frem var der ingen tvivl: Ingen i gruppen troede på, at det kunne lykkes at tilfredsstille Dansk Folkeparti. For hver indrømmelse ville prisen for skattelettelser blot blive hævet. Derfor var Anders Samuelsens konklusion, at det var bedre at droppe drømmen om 'historisk høje skattelettelser', sørge for at få  mest mulig indflydelse i forårets øvrige forhandlinger, og så vente på, at Dansk Folkeparti selv kommer ud af busken.

På vej hjem fra heldagsmødet fik Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille så opringningen fra Lars Løkke Rasmussen. Og i løbet af aftenen mødtes de to så med Lars Løkke Rasmussen, Kristian Jensen (V), Claus Hjort Frederiksen (V), Søren Pape Poulsen (K) og Brian Mikkelsen (K). Uden embedsfolk.

Og her viste det sig, at Lars Løkke Rasmussen var nået til samme konklusion som Liberal Alliance. Og det blev derefter regeringens fælles konklusion, som Løkke præsenterede på pressemødet tirsdag middag.

Erhvervsmanden Asger Aamund har efterhånden længe været fortaler for, at Liberal Alliance skulle træde ud af regeringen. Han er ikke overrasket over, at partiet nu selv ændrede strategi.

»Det skulle jo ende der. Uanset om det var Lars Løkke Rasmussen eller Anders Samuelsen, der traf beslutningen, så kunne konklusionen ikke være anderledes: Når man ikke vil give Dansk Folkeparti udlændingestramninger, der er på kanten af konventionerne, så kunne det ikke lade sig gøre at få skattelettelser. Det har Liberal Alliance nu også indset,« siger Aamund.

Henrik Bonde, der er lokalformand i Kalundborg er lige som flere andre lokalformænd BT har talt med enig:

»Jeg tror, at partitoppen har erkendt, at det ville være spild af tid, og det har jeg helt tillid til, er den rigtige beslutning. Jeg mener ikke, at vi skal blive ved med at danse efter Dansk Folkepartis pibe,« siger Henrik Bonde.

Side:

Hård dialog i vente

I dag mødes Liberal Alliances hovedbestyrelse for bl.a. at evaluere de seneste ugers stormvejr, som partiet har befundet sig i.

Frustrationen i baglandet er til at tage og føle på: Nogle vil have partiet til at træde ud af regering, andre vil have Samuelsen til at droppe udenrigsministerposten og så er der dem, der helst ser en helt anden formand.

Henning Børgesen, lokalformand i Mariagerfjord mener, at en væsentlig årsag til at partiet i øjeblikket står i problemer til halsen skyldes, at Anders Samuelsen ikke har tilstrækkelig føling med dansk politik, når han bruger så meget tid i udlandet :

»Jeg synes, at Anders Samuelsen er en tæskegod formand, og derfor synes jeg, at han skal trække sig som udenrigsminister og i stedet komme hjem og varetage danske interesser. Han skal være synlig og få styr på det, der er vigtigt for danskerne,« siger Hennning Børgesen.

Lokalformanden i Fredensborg, Mia Due Christensen, mener, at LA-leder Anders Samuelsen har ageret 'taktisk uklogt'.

»Jeg synes, man bør overveje, om man har sat det rigtige hold til at lede partiet frem mod et kommende valg,« siger hun til Jyllands-Posten.

Anders Samuelsen har præciseret, at han ikke har tænkt at gå a som udenrigsminster, og han har heller ikke tænkt sig at stoppe som formand. Men derudover har både han og partitoppen holdt sig væk fra medierne, og været forskanset i møder hele dagen.

Fredag formiddag er normalt mødefri i Folketinget. Men her holder folketingsgruppen et ekstraordinært gruppemøde forud for mødet med baglandet senere på eftermiddagen.