Marianne Jelved, Bertel Haarder, Henrik Dam og Karsten Hønge tager uheldig nyvalgt DFer i forsvar.

Flere garvede politikere på Christiansborg tager afstand fra latterliggørelsen af Pernille Bendixen.

Hun blev som nyvalgt medlem af Folketinget for DF grebet i at have misforstået hvad bruttonationalproduktet er. Det skete i en direkte udsendelse på Radio24syv mandag aften. Stationen lagde klippet på Facebook, hvor det hurtigt blev set en halv million gange.

»Det dummeste jeg længe har hørt,« lød bare en af de mange kommentarer til klippet.

I den efterfølgende debat har mange givet udtryk for, at medlemmer af Folketinget bør besidde et mindstemål af viden.

Men sådan kan man ikke stille det op, man kan alligevel ikke vide alt, siger flere erfarne politikere, som BT talte med i går.

Den radikale Marianne Jelved, som blev valgt i 1987, synes, det er synd, at Pernille Bendixen bliver hængt ud.

»Vælgerne har ret til at stemme på dem, de vil, uden at du og jeg skal gøre os kloge på, hvem der har ret til at blive valgt,« siger hun.

Fik hjælp af Glistrup

Da hun selv havde siddet i Folketinget i nogle få måneder, blev hun sendt i skatteudvalget som suppleant for den rutinerede Aase Olesen.

»Ambien var på dagsordenen, og så sad jeg dér og skulle diskutere teknikken i det. Jeg så nok lidt nedtrykt ud. Lige over for mig sad Mogens Glistrup og Jens Thoft. Så sagde Mogens Glistrup, at han godt kunne fortælle mig, hvad Aase Olesen ville have sagt. Jens Thoft supplerede.

Jeg kiggede op på udvalgsformanden, Ole Stavad, og svarede, at jeg mener det samme. Der var ikke én, der rynkede panden. Man hjalp bare hinanden,« fortæller Marianne Jelved.

Venstres kulturminister Bertel Haarder mener, at man sagtens kan sidde i Folketinget uden at kunne sprog og uden at vide, hvad BNP er.

»Heldigvis. Hun ved sikkert en hel masse andet. Det afgørende er, at hun som nyvalgt folketingsmedlem får lært noget,« siger han og mindes dengang, han selv var ny.

»Jeg kan huske, at jeg beundrede den gamle Anders Andersen. Når jeg skulle til udvalgsmøde, kom jeg med en hel bunke papirer under armen. Anders Andersen kom med ét stykke papir, og det var altid lige præcis det relevante. Derpå kender man den erfarne politiker. Han havde næse for, hvad der var vigtigt. Anders Andersen havde kun gået syv år i skole,« siger Bertel Haarder.

Den nyvalgte SFer Karsten Hønge mener godt man kan stille krav.

»Man skal være nysgerrig og have en lyst til at jagte ny viden. Man skal ikke vide alt. Derimod skal man have nogle holdninger og nogle pejlemærke at navigere efter,« siger han.

Socialdemokraten Henrik Dam Kristensen afviser at gøre sig til dommer over den enkelte.

»En af de fornemme ting ved det danske demokrati er, at der kun er ét adgangskort ind i politik, og det er igennem vælgerne. Den store prøve for mange folketingsmedlemmer er ikke at blive valgt første gang, men at blive valgt anden gang,« siger han.