Lyt til artiklen

Influenzasæsonen står for døren, men i år er de mest sårbare danskere ikke beskyttet af en særlig højdosisvaccine.

En vaccine, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) de to sidste vintre vurderede var nødvendig for at passe ekstra på de ældre danskere.

Men B.T. har i en række artikler afdækket, at den særligt effektive vaccine i år er sparet væk, til trods for at Sundhedsstyrelsen vurderer, at den kan reducere antallet af indlæggelser med vaccinen.

Magnus Heunicke, I har fravalgt at købe den her højdosisvaccine mod influenza, men forrige år skrev I selv, at de ældre skulle have den, så de »var ekstra godt beskyttet«. Hvorfor er det, de ikke skal være ekstra godt beskyttede i år?

»Da vi gjorde det sidste år og forrige år også, så vidt jeg husker, der var det en klar indstilling fra Sundhedsstyrelsen, og den fulgte vi. Den har vi også fulgt i år. Jeg synes, det er vigtigt at følge de anbefalinger, de har omkring det.«

Men vi har også snakket med Sundhedsstyrelsen, og de fortæller, at man fra politisk side sagtens kunne vælge at købe vaccinerne alligevel.

»Ja, det er rigtigt. Det er ikke sådan, at de på den måde bestemmer – de kommer med indstillingen. Men indstillingen, altså, den er jo lavet af Sundhedsstyrelsen, men det er også Dansk Selskab for Infektionsmedicin, Klinisk Mikrobiologi og Almen Medicin, så det er bare for at sige, at de tre selskaber er jo også med i arbejdsgruppen, så det er meget, meget stærk faglighed, der er i den indstilling.«

Men du har vel også en politisk opgave. Der er vel også en politisk prioritering, din opgave er vel ikke udelukkende at gøre, som der bliver sagt?

»Jo, men nu har vi haft to år, hvor man har brugt den højvalente vaccine netop på grund af covid. Tidligere har vi jo heller ikke brugt den højvalente, og mig bekendt er det ikke noget, som skiftende sundhedsministre har sagt, at nu skal vi tage beslutningen for det sundhedsfaglige og gøre noget, som de egentlig ikke anbefaler, det synes jeg ikke, man skal gøre.«

Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut ønsker ikke at oplyse, hvad den særligt effektive vaccine koster, men ifølge B.T.s oplysninger koster højdosisvaccinen omkring 200 kroner mere end standardvaccinen.