Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen (S) har været på turne rundt i landet for at sikre de sidste stemmer til partiet inden valget tirsdag.

Der var gang i den i Videbæk Idræts- og Fritidscenter i Ringkøbing tirsdag aften. Inde i spinninglokalet dunker bassen rytmisk afsted, mens sveden hagler af motionisterne på spinningcyklerne. Løbeklubben står og varmer op i deres selvlysende grønne løbeveste ude ved hovedindgangen. Men det lokale tilløbsstykke denne aften er Venstres valgmøde i centersalen, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen har meldt sin ankomst til 20 minutters tale, en halv time til spørgsmål og derefter fodboldlandskampen mellem Danmark og Irland på storskærm.

Den lokale Venstreformand blev iflg. BTs oplysninger ellers noget bleg, da han pludselig blev tilbudt at få besøg af Lars Løkke Rasmussen i valgkampen: 'Fuck, det er jo den aften, der er landskamp, så kommer der jo ikke et øje', tænkte han. Men så kom ideen med at vise kampen på storskærm bagefter, og det fik 150 vælgere til at prioritere valgmødet med Løkke og de lokale kandidater. Løkke havde til gengæld betinget sig, at den lokale formand kunne fremskaffe et rød-hvidt fodboldhalstørklæde til ham. Og det hængte han om halsen, før han sidst på aftenen sendte live på Facebook med ordene:

»Resultatet på tirsdag er der først, når den sidste stemme er lagt i stemmeurnen. Så det gælder om at kæmpe. Det gjorde drengene i aften, og det gør vi også i Venstre, hvor jeg i dag har været i Sønderborg, Åbenrå, Vojens, Esberg og Ringkøbing. Nu skal vi fejre det med.....en pølse. Og måske - hvis der ikke bliver taget billeder - også en enkelt øl«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er på besøg i Tønder, tirsdag den 14. november, 2017. I Tønder besøger statsministeren forskellige forretninger, og taler blandt andet med ejerne om handlen i byen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen er på besøg i Tønder, tirsdag den 14. november, 2017. I Tønder besøger statsministeren forskellige forretninger, og taler blandt andet med ejerne om handlen i byen. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen har intensiveret besøgene ude i de lokale valgkredse den sidste uge op til valget på tirsdag. Mette Frederiksen har bevæget sig rundt i kommunerne omkring Randers i Kronjylland, mens Lars Løkke Rasmussen blandt andet besøgte Sønderjylland, hvor Venstre gik markant tilbage ved det seneste folketingsvalg. Hun har delt roser ud. Han har delt flyers ud. Og de har begge haft den obligatoriske 'valgbaby' på armen.

I Tønder har den lokale vælgerforening planlagt, at Lars Løkke Rasmussen skal følges med den lokale borgmesterkandidat Henrik Frandsen på byvandring. Den lokale borgmester har knap nok nået at få fodfæste efter, at han måtte tage over efter sin populære og succesfulde partifælle Laurids Rudebeck, der tragisk mistede livet som 56 årig sidste år. Så nu er Løkke her for at bakke op.

Planen er både at hilse på folk på gågaden, og samtidig hører lidt om erhvervslivets vilkår i byen. Han besøger møgelhuset, der er lykkedes med at hive grænsehandlen tilbage til Danmark ved at satse på et stort udvalg af danske kvalitetsmøbler. Han bliver guidet ind til ejendomsmægleren, der kan fortælle, at der kommet gang i boligmarkedet igen. Og bankdirektøren inde i Sydbank bekræfter, at der er flere med tilknytning til området, der nu vælger at bosætte sig i Tønder igen.«

Da Løkke træder ud af banken, lyser han op i et stort smil, da han får øje på en kendt ansigt i mængden.

»Goddaw, Lars,« siger den ældre herre og rækker ham hånden.

Det er Hundesteds tidligere socialdemokratiske borgmester, Bent Sørensen, der også var formand for Hovedstadsrådet i en periode. I dag er han 84 år, og er på campingferie i nærheden med sin hustru og store kærlighed gennem 70 år.

»Dav, Bent. Hyggeligt. Hvad laver du her,« indleder Lars Løkke Rasmussen.

De to har kendt hinanden siden Lars Løkke Rasmussen var helt ung og sad i byrådet i Græsted i Nordsjælland.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er på besøg i Tønder, tirsdag den 14. november, 2017. I Tønder besøger statsministeren forskellige forretninger, og taler blandt andet med ejerne om handlen i byen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen er på besøg i Tønder, tirsdag den 14. november, 2017. I Tønder besøger statsministeren forskellige forretninger, og taler blandt andet med ejerne om handlen i byen. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Efter en kort snak giver Bent Sørensen Lars Løkke Rasmussen et klap på skulderen og siger til de omkringstående:

»Det eneste problem med ham her er, at han er Venstremand.«

Lars Løkke Rasmussen replicerer med det samme:

»Ja, lige over. Det eneste med dig er, at du er Socialdemokrat,« siger Løkke, inden han og hele følget af Venstrekandidater og pressefolk fortsætter opad gågaden.

Mette Frederiksen op på ølkassen

240 km længere mod nord i Randers har en gruppe mennesker i røde jakker stillet sig op foran Cykel Claus's butik 'Cykelbørsen' på Vestervold.Her har Socialdemokratiets borgmesterkandidat, Torben Hansen sat partiformand Mette Frederiksen stævne. Et noget utraditionelt mødested, men til gengæld nærmest ikonisk:

74-årige Cykel Claus er kåret om Årets Randrusianer. Han læste oprindeligt jura, men stoppede da en professor fortalte ham, at en dom kan være korrekt afsagt, selvom den er i strid med sandheden. I stedet har han skabt et cykelværksted, hvor man både kan få repareret sin cykel, få udgivet en bog og se på kunstværker lavet af skolepiger såvel som kendte kunstmalere.

I Randers er det politiske klima blevet sammenlignet med et saloon-slagsmål i en westernfilm. Venstre nappede med få stemmer borgmesterposten fra Socialdemokraterne ved sidste valg, og Socialdemokraterne håber at kunne vinde den tilbage i år.

Da Mette Frederiksen flankeret af spidskandidaten Torben Hansen nærmer sig Cykel Claus, bryder forsamlingen ud i en hjemmelavet sang på melodien 'Om lidt er kaffen klar'. Omkvædet bliver sunget med særlig stor begejstring efter hvert vers: 'Torben Hansen, han er klar', runger det ud over Randers.

Formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen er på valgturne rundt i Danmark for at støtte de lokale socialdemokrater kandidater op mod kommunalvalget den 21. november, 2017. Mandag den 13. november er Mette Frederiksen i Randers, hvor hun holder ølkasse tale i den lokale cykelbutik.
Formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen er på valgturne rundt i Danmark for at støtte de lokale socialdemokrater kandidater op mod kommunalvalget den 21. november, 2017. Mandag den 13. november er Mette Frederiksen i Randers, hvor hun holder ølkasse tale i den lokale cykelbutik. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Cykelværkstedets to rum er stuvende fyldt af mennesker, mange må blive oppe på fortovet. Den eneste, der ikke er her er Cykel Claus, der er blevet syg og indlagt på hospitalet. Men hans familie er her og bakker op.

En blå kasse bliver sat på gulvet, og så byder Torben Hansen velkommen. Derefter er det Mette Frederiksens tur til at hoppe op på kassen.

»Sådan én har jeg aldrig stået på før,« siger hun og kigger sig omkring - også på den klynge af brugte brillestel, der hænger lige over hovedet på hende.

»Den er fra en kunstudstilling,« fortæller Torben Hansen.

»Nå okay, jeg var bange for at vi stod under en mistelten,« griner Mette Frederiksen. Det samme gør resten af de forsamlede i kælderen. Vi står så tæt, at man enten kan mærke sidemandens taske, mave eller skosnuder.

Formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen er på valgturne rundt i Danmark for at støtte de lokale socialdemokrater kandidater op mod kommunalvalget den 21. november, 2017. Mandag den 13. november er Mette Frederiksen i Kolind, hvor hun taler med brugerne af Cafe Kolind.
Formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen er på valgturne rundt i Danmark for at støtte de lokale socialdemokrater kandidater op mod kommunalvalget den 21. november, 2017. Mandag den 13. november er Mette Frederiksen i Kolind, hvor hun taler med brugerne af Cafe Kolind. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

»Jeg vil ikke lægge skjul på, at Randers er en af de byer, vi gerne vil have hjem ved valget på tirsdag,« siger Mette Frederiksen og fortsætter:

»Jeg ved godt, at politikere fra alle mulige partier også siger, at velfærden er vigtig. Men de bliver også nødt til at betale regningen for det, for det er ikke gratis,« siger Mette Frederiksen, mens forsamlingen nikker.

Hun har øjenkontakt med folk, og sørger for at kigge rundt i lokalet. Da folk begynder at blive lidt fjerne i blikket, stopper hun op.

»Ved i hvad, det er så synd for Claus, at han er blevet syg. Vi er nødt til at tage en selfie og sende til ham, så han kan se, at vi alle er her i dag. Den sørger vi for at sende til ham sammen med hilsner fra os alle sammen. Smil,« siger hun.