Forsvaret erkender, at proceduren er blevet brudt i en sag, hvor Søren Gade lånte kaserne til sin datters bryllup.

Sager om politikere der har fået mulighed for låne lokaler til bryllupper, rammer nu også Venstres gruppeformand og tidligere forsvarsminister Søren Gade.

BT kan i dag dokumentere, at Søren Gade, fik særbehandling, da hans datter fik lov at fejre bryllup på Holstebro Kaserne i september til en ekstraordinær lav pris.

Prisen for arrangementet, der inkluderede lokaler til bryllupsreception og fest samt mulighed for 50 overnattende gæster på kaserne, lød på blot 7.000 kr.

Det skyldes især, at Søren Gade fik lov at låne lokaler gennem Holstebro Garnisons Officerforening, hvor han er mangeårigt medlem.

Med hjælp fra Søren Gades status i foreningen lånte datteren officersmessens festlokaler til sit stort anlagte bryllup med knap 120 gæster mod et gebyr på bare 1200 kr.

Men det er i strid med Forsvarets Ejendomsstyrelses procedure, da lokalerne skal lejes gennem dem, erkender styrelsen til BT. Den samlede pris for leje af officersmessens lokaler ville i stedet have lydt på 6.260, fremgår det af et takstblad for udlejning.

Kommunikationsmedarbejder ved Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse Martin Særmark-Thomsen oplyser i et skriftligt svar til BT, at Forsvarets Ejendomsstyrelse nu vil indskærpe overfor soldaterforeninger, at leje af lokaler skal ske gennem Styrelsen.

»Vi laver en generel indskærpelse af, hvordan tingene skal køre, og vi arbejder videre med at ensrette reglerne, så de er gældende og klare overfor alle på alle etablissementer.«

På trods af at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse erkender proceduren er blevet brudt, har man ikke siden brylluppet krævet leje for lokalet. Professor ved Roskilde Universitet mener, at Søren Gade har fået særbehandling.

»Ja, han har fået særbehandling. Og det er lige så oplagt, at han har fået en gave, som han så principielt skal betale skat af,« siger Bent Greve.

Foruden lån af festlokalerne sørgede en kaptajn i Værnsfælles Forsvarskommando for at forhåndsbooke otte firesengs-stuer, otte tomands-stuer og to enkeltværelser til de overnattende gæster til bryllupsfesten. Her lød prisen samlet på 5.640 kr for i alt 15 overnatninger.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse udtalte først til BT, at det var Søren Gades status som medlem af Holstebro Officers Garnisons Forening og reserveofficer, der gjorde det muligt for ham at have en masse gæster på Holstebro Kaserne til et bryllup.

Senere oplyste Styrelsen i et nyt svar til BT, at også virksomheder og private kan leje lokaler og overnatning på kaserner.

'Alle - også civile - kan henvende sig og forespørge om muligheden for udlejning af kvarterer eller andre faciliteter. Betingelserne for, at det kan lade sig gøre er, at det ikke påvirker Forsvarets anvendelse af faciliteterne og kan ske under hensynet til den militære sikkerhed,' skriver Martin Særmark-Thomsen.

Muligheden for at få billige bryllupsfester med overnatning på landets kaserner, fremgår dog ikke, når man går ind under ‘udlejning’ på Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses hjemmeside, og styrelsen kan ikke svare på, om det er almindeligt, at de lejer lokaler og overnatning i forbindelse med bryllupper, eller hvor ofte de har gjort det.

Bent Greve kritiserer, at reglerne er ikke er synlige for alle.

»Hvis de har en fast regel om, at alle kan gøre det, så er der ikke noget problem, for så er det ens regler for alle. Men hvis de ikke har sørget for de regler er åbent tilgængelige, så alle kan se dem og gøre brug af dem, så er det ikke en fornuftig måde at have offentlig forvaltning på.«

Så de bør skrive, at det er tilladt at fejre bryllup og fester på kaserner?

»Ja, og så må de tage stilling til, om de i virkeligheden gerne vil det. For sagen er, at hvis man først begynder at gøre det på denne måde, så vil der sikkert komme en del forespørgsler og dermed også administrative omkostninger, og så kommer der også en spørgsmål om konkurrenceforvridning i forhold til andre producenter. Man må jo spørge sig selv, om det er en offentlig opgave at låne lokaler ud til private, som der er et marked for.«

Professor i jura ved Københavns Universitet Michael Gøtze udtaler, at der ikke er noget juridisk problematisk ved sagen, så længe der er lige muligheder for alle for at leje lokaler og indkvartering til private fester som bryllupper.

»Det afgørende er, at der er belæg for det, når Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse siger, at alle kan leje lokaler på samme vilkår. Derfor kan det også undre, at styrelsen ikke kan oplyse, i hvilket omfang der tidligere er blevet afholdt bryllupper på kasernen. Det er en offentlig myndighed, og det bør de kunne svare på.«

Søren Gade: ‘Jeg har ikke fået særbehandling’

Søren Gade har ikke ønsket at stille op til interview med BT, men skriver i en sms, at han henviser til forsvaret og regimentet.

»Jeg kan oplyse, at jeg har været medlem af officersforeningen ved JDR siden 1984, at jeg har været med i bestyrelsen i en række år, at mange store begivenheder i mit liv herunder mit eget bryllup med min afdøde hustru også blev afholdt i officersmessen i 1990. Reglerne for udlån er udarbejdet af forsvaret og regimentet. Jeg har ikke bedt om eller fået særbehandling.«

På et opfølgende spørgsmål om, hvorvidt Søren Gade vil betale for lejen af lokalet, efter han er blevet opmærksom på, at det er i strid med Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses procedurer at låne lokalet, svarer han skriftligt.

»Det er jeg uforstående overfor. Den aftale, der er indgået i 2016, er overholdt til punkt og prikke. De regninger jeg har modtaget i forbindelse med min datters bryllup i officersmessen er alle betalt og til tiden. Hvis procedurerne i Forsvaret ikke er klare, kan det jo ikke være mit problem.«

Søren Gade har gennem Venstres pressechef oplyst, at han ikke har yderligere kommentarer til sagen.

Tidslinje

21. marts 2017

En kaptajn i Værnsfælles Forsvarskommando beder Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) om at forhåndsbooke otte firesengs stuer, otte tomands stuer og to enkeltværelser fra den 1.-3. September. ‘Det er indkvartering i forbindelse med et bryllup’, står der i mailen.

16. august 2017

Kaptajnen booker endnu et værelse.

1.-3. september 2017

Søren Gades datter har lejet mulighed for overnatning for 50 gæster på Holstebro Kaserne. Hun betaler 5.640 kroner for 15 overnatninger.

2. september 2017

Søren Gades datter bliver gift i Holstebro. Efterfølgende reception og fest holdes på Holstebro Kaserne.

Lokalerne er lånt af Holstebro Garnisons Officersforening for et gebyr på 1200 kroner i strid med FES’ procedurer. Der er adgang til hele messen, når hoveddøren er låst op. Samlet pris for leje af hele officersmessen er ifølge FES takstblad 6.260 kroner.

25. september 2017

Forsvaret sender en faktura til Søren Gades datter for indkvartering den 1.-3. September på 5.640 kroner.

7. november 2017

Af et svar til BT fremgår det, at Søren Gade som medlem af Holstebro Garnisons Officersforening har lånt Officersmessen på Holstebro Kaserne, og at der er lejet indkvartering på kasernen til brylluppet.

14. november 2017

FES skriver i et svar til BT, at foreningen har lånt Søren Gade lokalerne i strid med procedurerne, og de vil indskærpe over for soldaterforeninger, at leje af lokaler skal ske gennem FES.

15. november 2017

FES skriver i et svar til BT, at brylluppet hører under ‘et større civilt arrangement uden kommercielt sigte’. Indkvartering er lejet i den forbindelse, og FES oplister lignende eksempler som konferencelokaler, terræner, øvelseskulisser mm i forbindelse med sportsstævner, konferencer, fritidsaktiviteter, hvor det er idrætsforeninger, filmhold, virksomheder og lignende, der er lejere.

Alle - også civile - kan henvende sig og forspørge om muligheden for udlejning af kvarterer og andre faciliteter, skriver FES.