Danmarks kommende konge vil bruge mere tid der, hvor nøden er størst. Det fortæller kronprinsen i et stort interview med BT, der har været i Nepal og møde Kronprinsen.

Både krop og sind er brugt efter en hård feltrejse. Timevis på forsædet af den hvide Røde Kors-firehjulstrækker. Bjerg-trekking i Nepals fugtige varme. Samt masser af takketaler og officielle præsentationer.

Alligevel får øjnene glød og stemmen fornyet kraft, da snakken falder på Kronprinsesse Mary, der befinder sig mere end 8.000 km fra det simple kontor i Katmandu, Nepals hovedstad, hvor BT møder kronprinsen.

»Det gør mig så glad og stolt at se, hvordan Mary forfølger det spor,« siger kronprins Frederik om sit livs kærlighed, der bruger masser af tid og kræfter på at hjælpe fattige og svage. Både i ind- og udland. Som bl.a. protektor i Dansk Flygtningehjælp, FN’s Befolkningsfond samt grundlægger af Mary Fonden mod mobning

»Jeg lærer næsten mere af hende, end hun gør af mig. Hun har et full time-fokus på det og bliver efterspurgt som taler og frontfigur langt op i FN-systemet, så det er en fornøjelse. Vi hjælper hinanden, og det er rigtig sjovt,« lyder det fra kronprinsen.

Kronprins Frederik er på feltrejse med Dansk Røde Kors, for hvem han bærer titlen som kommitteret. Det er en opgave, at hjælpe nødstedte og verdens fattige, som den danske tronarving kommer til at bruge flere kræfter på, lader han forstå. En ny vej, han gerne betræder.

Måske lidt mindre ‘sports- og jernmandsprins’ i fremtiden. I hvert fald i retning af en ny profil som nødhjælps-prins.

»Det er ikke en engangsforestilling, det her. Der vil komme andre muligheder til mig i fremtiden. Det glæder jeg mig meget til,« fortæller Kronprins Frederik.

Log ind på BT PLUS og læs hele interviewet, hvor Kronprins Frederik fortæller om inspirationen fra Mary og sine tanker om fremtidens opgaver. Abonnement på BT PLUS koster 29 kr. pr. måned - første måned er gratis (uden binding) - og giver dig adgang til tusindvis af artikler, longreads, guider mv.


Bag ham holder en gul gravko på toppen af en bunke murbrokker. Rustrøde mursten og betonelementer ligger hulter til bulter. Ved siden af skærer en arbejder i det armeringsjern, som engang bar konstruktionen. Her omkom 13 mennesker, da bygningen kollapsede, siger naboen nøgternt.

Den 25. april 2015 klokken 11:56 lokal tid glemmer de aldrig i Katmandu. Her sank verden i grus. Helt bogstaveligt.

Kronprins Frederik besøgte indtil mandag Nepal som kommitteret for Dansk Røde Kors. For med egne øjne at se, hvordan den danske indsats efter jordskælvet forløber. BT var med.

»Blev alle ligene bjærget,« spørger Kronprinsen.

»Det blev de,« lyder svaret fra naboen.

I Katmandu er man langtfra færdig med at rydde op efter jordskælvet, som var det værste i 80 år. Huller i geledderne af tætbyggede huse vidner om, hvilke kræfter der blev sluppet løs. To unge mænd skovler smuldrede mursten op på ladet af en blå varevogn. ’Nedrivningsaffald, tag bare’, står der på et skilt foran grunden.

Nødhjælpsprins

Kronprins Frederik er på feltrejse med Dansk Røde Kors. Det er en opgave at hjælpe nødstedte og verdens fattige, som den danske tronarving gerne skænker mere opmærksomhed, lader han forstå. En ny vej, han gerne betræder.

»Det er ikke en engangsforestilling, det her. Der vil komme andre muligheder til mig i fremtiden. Det glæder jeg mig meget til,« fortæller kronprins Frederik.

Måske lidt mindre ’sports- og jernmandsprins’. Måske en fremtid som protektor for Dansk Røde Kors. I hvert fald i retning af en styrket profil som nødhjælps-prins.

Sidstnævnte profil er hans hustru, kronprinsesse Mary, stærk i. Som bl.a. protektor i Dansk Flygtningehjælp, FNs Befolkningsfond samt grundlægger af Mary Fonden mod mobning.

Mary er da også en stor inspiration for Frederik. Hendes engagement smitter.

»Det gør mig så glad og stolt at se, hvordan Mary forfølger det spor,« siger kronprins Frederik:

»Jeg lærer næsten mere af hende, end hun gør af mig. Hun har et full time-fokus på det og bliver efterspurgt som taler og frontfigur langt op i FN-systemet, så det er en fornøjelse. Vi hjælper hinanden, og det er rigtig sjovt.«

Kronprinsparret har efterhånden kendt hinanden i snart 16 år. De mødte hinanden til en fest under OL i Sydney i 2000 og blev gift fire år senere. Nu har de fire børn og et kobberbryllup nærmer sig.

Og selv om han befinder sig i Katmandu mere end 8.000 km fra sin hustru i København, slidt efter hård bjergtrekking i Lamjung-provinsens fugtige hede, får stemmen ekstra glød, når han taler om sit livs kærlighed.

»Det er jo fantastisk at se hende lave ting, som er virkelig ekstraordinære. Sådan var hun allerede, før vi mødte hinanden, kan jeg huske. Hun er sådan et menneske, der er opmærksom på folks ve og vel. I særdeleshed dem, der har brug for en håndsrækning,« siger kronprins Frederik.

Sammen har de fire børn. Prins Christian på ni, otteårige prinsesse Isabella samt tvillingerne Vincent og Josephine, 4 år. En royal børneflok, der har rig lejlighed til at savne deres far, der ofte er på farten. Ved siden af de officielle pligter som kronprins er Frederik medlem af den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Mandag middag lokal tid fløj han direkte videre til IOC-møde i Sydkorea, der er vært for De Olympiske Vinterlege i 2018. En rejse han først vender hjem fra sidst i denne uge. Netop derfor er Kronprinsen en flittig bruger af det indbyggede kamera i sin iPhone 6, når han er på arbejdsrejser som f.eks. med Dansk Røde Kors i Nepal.

»Billederne skal bruges til at fortælle om turen til familien. Men jeg må indrømme, at jeg ikke er så god til at få gjort mere ved de billeder. De bliver som regel bare siddende i telefonen, hvor jeg også viser dem fra,« siger Kronprinsen og klapper på mobiltelefonen i inderlommen.

Dagen før Kronprisen rejste til Nepal, besøgte hans inspirationskilde, Kronprinsessen, hjertebørn på SkejbySygehus.
Dagen før Kronprisen rejste til Nepal, besøgte hans inspirationskilde, Kronprinsessen, hjertebørn på SkejbySygehus.
Vis mere

Stolt far

Han forklarer, at børnene derhjemme har svært ved præcist at forstå, hvilken naturkatastrofe – et jordskælv der målte op mod 8,1 på richterskalaen – deres far oplever eftervirkningerne af i Nepal.

»De kan ikke rigtig forholde sig til det, for man kan ikke som sådan ’se’ et jordskælv i modsætning til andre naturkatastrofer. Som f.eks tornadoer, som de små og særligt Vincent er meget fascineret af for tiden. Han har set en tornado i tv og tegner tornadoer i børnehaven. Det synes de er meget spændende. Den bevæger sig, man kan blive suget op og slynget ud, og den ser farlig ud,« siger Kronprinsen, med en fars stolthed i stemmen.

»Jeg har dog ikke tænkt mig at fortælle, at jeg har været i nærheden af en tornado. Men når jeg skal forklare dem, hvad her er sket, så vil jeg på en pædagogisk måde sige, at det er lige så farligt som en tornado.«

Fire familier bor i dette shelter af bambus og bølgeblik. Deres hus styrtede sammen, og nu bor de her, mens de sparer sammen til at kunne genopbygge deres hjem. Foto: Jakob Dall/Dansk Røde Kors
Fire familier bor i dette shelter af bambus og bølgeblik. Deres hus styrtede sammen, og nu bor de her, mens de sparer sammen til at kunne genopbygge deres hjem. Foto: Jakob Dall/Dansk Røde Kors
Vis mere

Har lokalt legetøj med hjem

Kronprinsen fortæller selv med et smil, at han som regel køber ’kedelige’ gaver med hjem til sine børn. Forstået på den måde, at de sjældent kommer fra legetøjsbutikkernes mest appellerende hylder.

»Det er for at kunne præsentere verden for dem. Hvis de selv kunne vælge, ville de nok have en fjernstyret bil. Men det kan man få overalt. I stedet kommer jeg hjem med noget, der giver børnene et godt indtryk af, hvor jeg har været, og hvilken kultur man har oplevet. Som f.eks en maske, en marionetdukke eller et lokalt brætspil.«

Det er en tradition, som kronprins Frederik nu bærer videre fra sin far, prins Henrik. I sin tid rejste Prinsgemalen ud i verdens brændpunkter med Dansk Røde Kors, da det var ham, der havde posten som kommitteret.

»Han kom hjem med masser af ting, han selv havde fået i de landsbyer og på stederne, han besøgte. Træfigurer, biler lavet af ståltråd og andre ting, som vi børn derhjemme syntes, var spændende,« siger Kronprinsen.

Som 81-årig er prins Henrik nu ikke længere i stand til at tage så aktivt del i feltarbejdet for Dansk Røde Kors, som han kunne tidligere. I dag er han protektor for organisationen, men det var ham, der for cirka 10 år siden gerne så, at hans ældste søn, Frederik, blev introduceret til organisationen.

Derfor fik han rollen som kommitteret, der er en slags ambassadørrolle, for Dansk Røde Kors.

»Han kunne selvfølgelig også have valgt min bror, men ville gerne have, at jeg fortsatte arbejdet. Der er en tradition i vores familie for at være aktive i Røde Kors,« lyder det fra Kronprinsen, der gerne bærer faklen videre for Prinsgemalen, der var meget aktiv i 70erne.

»Jeg er den yngre nu og den ældre, min far, han vil stadig gerne vise lidt, men kan ikke mere på samme måde som tidligere.«

Kronprins Frederik i udkanten af Nepals hovedstad, Katmandu. Inspireret af sin hustru bruger han gerne mere tid på nødhjælpsarbejdet fremover. Foto: Jakob Dall/Dansk Røde Kors
Kronprins Frederik i udkanten af Nepals hovedstad, Katmandu. Inspireret af sin hustru bruger han gerne mere tid på nødhjælpsarbejdet fremover. Foto: Jakob Dall/Dansk Røde Kors
Vis mere

’Det er en uvurderlig oplevelse’

Under sit besøg i Nepal besøgte Kronprinsen blandt andet flere landsbyer i Lamjung-provinsen tæt på jordskælvets epicenter. Landsbyer, der kun kan nås til fods, efter anstrengende vandreture op ad Himalayas forbjerge. Her har Dansk Røde Kors bl.a. uddelt shelter-materiale, så beboerne kunne få tag over hovedet, efter jordskælvet havde forvandlet deres hjem til dødsfælder.

»Man kan altid kommunikere lidt bedre om f.eks Røde Kors’ arbejde, når man selv har været ude at prøve det på egen krop,« fortalte kronprins Frederik i landsbyen Pachok, med en kyllingefloks spæde pippen som lydtapet.

Det er tydeligt, at Kronprinsen er i sit rette element, når han besøger ’den spidse ende’, som han selv kalder det. Dér, hvor han kan møde dem, der har brug for en hjælpende hånd. Prøve at slæbe de shelter-materialer, som nepaleserne selv bar op i landsbyerne. Besøgene i småbyerne Dhodeni og Pachok, hvor beboerne tog imod den danske delegation med lykkebringende silketørklæder, blomsterkranse og klapsalver, har sat sig fast.

»Det er en uvurderlig oplevelse, jeg kan tage med i rygsækken herfra,« slår han fast.

Kronprins Frederik, i midten ved bordet til venstre, i samtale med blandt andre BTs udsendte medarbejder iført blå trøje. I Nepal boede delegationen i en teltlejr i Himalayas forbjerge. Foto: Jakob Dall/Dansk Røde Kors
Kronprins Frederik, i midten ved bordet til venstre, i samtale med blandt andre BTs udsendte medarbejder iført blå trøje. I Nepal boede delegationen i en teltlejr i Himalayas forbjerge. Foto: Jakob Dall/Dansk Røde Kors
Vis mere