Det begyndte som et ønske om at lave en dansk udgave af den amerikanske Californien-baserede hipster-festival Coachella. Og efter bare fem år børster adskillige store internationale musiknavne sig da også fri af Colorado-ørkenens støv for at indtage scenen på den aarhusianske festival NorthSide i denne weekend.

Tag bare navne som Interpol, George Ezra, Alt-J og danske Mø. Den støt voksende festival i Ådalen er på kort tid lykkedes med at tiltrække store internationale navne, men der er ifølge talsmand John Fogde ingen planer om at smede yderligere, selvom der er glohedt i Smilets by. Og de 35.000 gæster skal spejde langt efter navne som Paul McCartney som f.eks. konkurrenterne på Roskilde disker op med.
»Hvis vi lavede en festival nu, som skulle tiltrække 40-50.000 gæster, skulle vi ud at hente nogle endnu større navne end dem, vi præsenterer. Men det er ikke nødvendigvis dem, vi gerne vil have, for så udvander vi vores koncept,« siger John Fogde, der dog erkender, at man, selvom man satser på et smalt, mere indie-rock orienteret publikum, også finder plads til ’publikums’-magneterne.
Blandt andet er de garvede danske rockfyre fra Dizzy Mizz Lizzy hentet ind som erstatning for den britiske popprins Sam Smith.

»Historisk ved vi jo, hvem der sælger billetter, og hvem der skaber den der fællesskabsfølelse på pladsen. Dem vil vi gerne have med. Men de skal stadig passe til vores profil, og mange af dem, der figurerer som store navne på andre danske festivaler, f.eks. Rasmus Seebach eller Nik og Jay. At de spiller mange shows, gør dem mindre interessante for os,« siger John Fogde.

På kort tid er den aarhusianske festival blevet landets skarpest profilerede danske festival, mener BTs musikredaktør Jan Eriksen.
»For et år siden kunne man møde flere danske karavane rocknavn - og flere bedagede navne. Man må tage hatten af for den konsekvens, festivalen lægger for dagen i år. Men selvfølgelig tænker arrangørerne også på pengekassen. Ellers ville navne som Dizzy Mizz Lizzy, Mø og gamle Grace Jones ikke være her. For de falder uden for det urbane hipster-koncept. Personligt savner jeg et par store navne som fantastiske Lana Del Rey og Arcade Fire sidste år. Og som Sam Smith, der måtte melde afbud,« siger han.
Bag Northside står tidligere promotor Brian Nielsen og den hollandsk-fødte koncertchef Folkert Koopmans, der med Aarhus-succesen i ryggen er blevet fuldtids festivalarrangører og som denne sommer sætter endnu en knapnål i Danmarkskortet som bagmand for Odense-festivalen Tinderbox.

Tankerne omkring at flytte et NorthSide-knopskud til hovedstaden har været oppe at vende, men John Fogde afviser, at der ville være tale om en model tilsvarende Skanderborg Festivalen, hvor man gentager dele af showet i København. Der er ikke plads til to NorthSides i Danmark.
»Det ville have været en Tinderbox-festival i København. NorthSide udspringer jo også af, at man i koncert-sammenhænge tænker Sverige, København, Tyskland, men det har førhen været svært at trække navne til spillestederne her i byen. Det kan vi jo nu, hvor der er en festival.«
Med navne som Robbie Williams, Faith No More, Calvin Harris og Kent henvender Tinderbox sig til et andet publikum, og kagen bliver dermed fordelt mellem de to »nykommere«.

»Vi har en skarp kerne omkring indierock f.eks. Jesus and The Mary Chain, Placebo og Savages, men vi har også singer/songwriters, og vi vil også gerne have pop og lidt hip-hop. Det vigtigste er, at der er en eller anden cross-over, så kan man lide hovednavnene, kan man nok også lide det andet,« siger John Fogde og smiler skævt:

»Men det er relativt nemt at gætte, om et band er et NorthSide-navn eller ej«.

NorthSide Festival finder sted i Aarhus fra fredag 12. juni til søndag 14. juni.