Digteren Yahya Hassan, der er varetægtsfængslet og sigtet for kvalificeret vold samt ulovlig våbenbesiddelse, skal forblive bag tremmer i yderligere tre uger. Det besluttede dommer Mette Søgaard Vammen ved Retten i Aarhus fredag morgen.

Retsmødet foregik på anklagerens begæring og trods protester fra forsvarer samt pressens repræsentanter bag lukkede døre, hvorfor det ikke er kommet frem, hvad der blev sagt under retsmødet.

Yahya Hassan blev anholdt i midten af marts, efter han angiveligt havde skudt en 17-årig mand i foden. Hassan er sigtet for drabsforsøg, men nægter sig skyldig.

Mens den 17-årige har fortalt sin version af sagen til pressen, er Yahya Hassans forklaring blevet givet bag lukkede døre i retten, og derfor er hans fulde forklaring om skudepisoden ikke kommet frem.

Da retsmødet fredag morgen var slut og Yahya Hassan sammen med to betjente i civil var ved at forlade retsbygningen på Kannikegade i Aarhus, stak han af fra de to betjente og løb tilbage til det rum uden for retslokalet, hvor pressens repræsentanter havde opholdt sig under retsmødet og begyndte højlydt at omtale sagen.

»Fordi forurettede overfaldt mig, så skal jeg fængsles i tre måneder,« sagde Yahya Hassan, mens de tililende betjente forsøgte at stoppe ytringerne og få digteren ind i et andet lokale.

Læs også: Teenager står frem: Jeg blev skudt af Yahya Hassan

»Når han overfalder mig, mens jeg har en brækket arm og et brækket kraveben, så er det da klart, at han bliver skudt,« råbte Hassan og fortsatte, mens betjentene forgæves forsøgte at få ham til at falde til ro.

»Det er da klart, at jeg skød ham, når han overfaldt mig.«

Da betjentene igen førte den sigtede digter ned af den store trappe inde i retsbygningen, var Yahya Hassan tydeligt utilfreds og en byge af ukvemsord som "dit fucking svin" og "din tegning, mand" blev sendt afsted i ukendt retning.

Yahya Hassan blev i begyndelsen repræsenteret af advokat Claus Bonnez. Men efter digteren under en samtale med advokaten i Aarhus Arrest tog advokatens telefon med på toilettet og brugte den til at lave en opdatering på Facebook, har Retten i Aarhus og Vestre Landsret vurderet, at Bonnez ikke længere kan varetage hvervet som forsvarer.

Selvom advokaten hurtigt henvendte sig til arrestens personale og fortalte dem om den manglende telefon, er Yahya Hassan blevet sigtet for tyveri af telefonen, som nu er en del af straffesagen. Retten har derfor vurderet, at Bonnez ikke kan være forsvarer, når han selv er 'offer' i sagen. Sagen skal nu vurderes af Højesteret.

Som erstatning for Bonnez har Yahya Hassan hyrer den kendte forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen, til at overtage forsvaret. Advokaten kunne på grund af dørlukningen ikke komme med oplysninger om, hvad der foregik under fredagens retsmøde, men han oplyser, at retssagen snart vil blive berammet.

»Der vil blive reserveret dage til sagen ultimo august,« lød det fra Michael Juul Eriksen, der ikke var tilfreds med, at fristforlængelsen blev holdt bag lukkede døre.

»Dørlukning er generelt noget, der bliver brugt for meget. Åbenhed er en vigtig del af dansk retspleje,« sagde forsvareren.