Peter Madsen går frivilligt med til at få sin fængsling forlænget. Han skal ikke i retten tirsdag, men politiet vil alligevel fremlægge nyt i sagen.

Tirsdag klokken 9.00 skulle der have været et nyt retsmøde i ubådssagen, men det er aflyst, fordi den drabssigtede Peter Madsen accepterer fortsat varetægtsfængsling. Det oplyser specialanklager Jakob Buch-Jepsen fra Københavns Politi.

»Det bliver ikke retsmøde i sagen i morgen, da han går med til en frivillig fristforlængelse frem til 15. november,« siger Jakob Buch-Jepsen til BT.

Siden Peter Madsen blev fremstilet i grundlovsforhør 12. august, er han to gange blevet stillet for en dommer, som har vurderet, at han skulle forblive varetægtsfængslet. Senest 3. oktober, hvor Peter Madsen medvirkede i retsmødet i Københavns Byret via et videolink fra Vestre Fængsel, hvor han sidder fængslet.

Næste 'fristforlængelse' skulle have været tirsdag 31. oktober kl. 9.00, men indtil i dag har det været uvist, hvorvidt der overhovedet ville blive et retsmøde. Som sigtet har man nemlig mulighed for at gå med til en såkaldt 'frivillig fristforlængelse', så man slipper for at møde i retten.

Den mulighed har forsvarer Betina Hald Engmark drøftet med sin klient, og mandag fik anklagemyndigheden besked om, at Peter Madsen accepterer fortsat fængsling i sagen.

 
D. 10. august sejlede den svenske journalist Kim Wall ud med Peter Madsen i hans hjemmebyggede ubåd
Vis mere

Når forlængelsen denne gang kun er 15 dage og ikke fire uger, så skyldes det formalia, hvor den dommer, der behandler fristforlængelserne, ønsker at samle dem på en bestemt dag.

»Sidste gang gav dommeren udtryk for, at man ønsker at få sagen på en særlig fristforlængelsesliste, så derfor ville man gerne, at fristen denne gang kun blev forlænget til den 15. november. Det handler helt lavpraktisk om, at man har nogle faste dage, hvor der kører fristforlængelser på,« forklarer anklager Jakob Buch-Jepsen.

Pressekontaktdommer Jens Stausbøll fra Københavns Byret har tidligere forklaret, at en frivillig fristforlængelse ikke skal tolkes, som om den sigtede erkender sig skyldig i sigtelsen. En sigtet går typisk med til at blive bag tremmer, hvis mistankegrundlaget ikke er svækket de foregående uger, og der alligevel ikke er udsigt til at komme på fri fod.

Nyt i ubådssagen

Der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål i ubådssagen. Politiet afventer den endelige obduktionsrapport af hoved og ben, som muligvis kan give den dødsårsag, som retsmedicinere indtil videre har kæmpet forgæves for at finde frem til. Der mangler også svar på, hvorvidt der er fundet dna på den sav, som blev fundet af dykkere i Køge Bugt tidligere på måneden. Og på den kniv, som blev fundet i en pose den dag, hvor Kim Walls hoved og ben blev fundet.

Tidligere har anklagemyndigheden fremlagt nye beviser under fristforlængelserne, men nu hvor retsmødet tirsdag er aflyst, har politiet i stedet besluttet at give en kort status på sagen mandag.

»Vi giver en status på sagen senere i dag,« oplyser Jakob Buch-Jepsen.

Peter Madsen blev fængslet 11. august, efter han havde sænket sin ubåd UC3 Nautilus i Køge Bugt og kom i land uden den svenske journalist Kim Wall, som han var stævnet ud sammen med dagen forinden. I dag er han sigtet for at have dræbt og parteret Kim Wall og skilt sig af med liget i Øresund.

Han nægter sig skyldig i drab og fastholder, at journalisten omkom ved en ulykke, da hun fik den 70 kilo tunge ubådsluge i hovedet og faldt flere meter ned gennem tårnet i Nautilus. Han nægter også at have parteret liget, men siger, at han 'begravede' hende til søs.