Statsminister Helle Thorning-Schmidt og justitsminister Mette Frederiksen var begge til stede på et pressemøde søndag formiddag i statsministeriet. Det sker efter skudepisoder lørdag nat, hvor to civile har mistet livet og fem politibetjente er såret efter skyderiet mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro lørdag eftermiddag og skyderiet foran den jødiske synagoge i indre by natten til søndag.

Statsministeren understregede vigtigheden af at forsvare demokratiet og Danmark, men fastslog samtidig at der ikke er tale om kamp mod Islam.

»Vi står ikke i en kamp mellem Islam og Vesten. Det er ikke en kamp en kamp mellem muslimer og ikke-muslimer. Det er en kamp imellem værdier, som bygger på for frihed for den enkelte og en mørk ideologi,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Både statsministeren og justistsministeren roste politiets indsats efter nattens dramatiske begivenheder

»Vi har en alvorlig trusselvurdering omkring Danmark. Vi er dygtige til at beskytte os selv, men vi kan ikke gardere os 100 pct. mod en galning, som ham vi så igår. Men det var det forhøjede beredskab, der forhindrede, at det ikke gik værre igår,« sagde Helle Thorning-Schmidt, der ikke ville diskutere, om nattens skyderier vil føre til øgede ressourcer til politiet.

»Vort fulde fokus er at sikre danskernes tryghed og sikkerhed. Jeg vil gerne takke alle vore politifolk for indsatsen de seneste timer. Vores status lige nu er, at to civile er afgået ved døden og fem sårede politifolk, der er uden for livsfare. Tak til Danmark, til de aktive vidner, der har medvirket til, at vi har kunnet pågribe gerningsmanden så hurtigt. Der vil fortsat være massivt politiopbud i København, for der er efterforskning flere steder i byen. Man kan sagtens færdes, men respekter efterforskningen. Vores politiske opgave er at sikre de nødvendige ressourcer til politi og efterforskning. Vi er glade for befolkningens opbakning,« lød det fra justitsminister Mette Frederiksen.

Lørdag nat blev en mand dræbt ved en synagoge i Krystalgade i det indre København, mens politiet skød og dræbte den formodede gerningsmand søndag morgen ved Nørrebro Station. Den 37-årige Dan Uzan blev skudt, mens han var vagt, da en jødisk konfirmationsfest fandt sted i meningshuset bag synagogen.

Tidligt søndag morgen, mens politiet overvågede en mand, der var af interesse for efterforskningen, åbnede han ild mod politiet i nærheden af Nørrebro Station og efter skudveksling blev han dræbt på stedet. Københavns Politi meddelte søndag morgen, at det formoder, at det er den samme mand, der står bag skyderiet i Krystalgade og angrebet på Krudttønden, som fandt sted lørdag eftermiddag.

Følg med på iPhone og iPad her: (Mobillink virker KUN til iPhone og iPad)