I juli fulgte en mand efter 24-årige Gabriella Muasya ind i hendes opgang. Samme fremgangsmåde som en seksuel krænker ifølge politiet for nylig har benyttet flere gange i København.

Indtil søndag aften var en sexkrænker på fri fod i hovedstaden. Forud for den anholdelse, som politiet foretog klokken 19.20, havde hans krænkelser affødt 126 henvendelser til politiet fra borgere, der mente at have oplysningerne. En af dem var den 24-årige studerende Gabriella Muasya. De ting, hun kunne læse i avisen, mindede for meget om en ubehagelig oplevelse, hun havde for få måneder siden:

Det var en lys sommeraften i juli på Nørrebro i København. Gabriella gik ud af sin opgang. Supermarkedet ligger på den anden side af vejen. Hun skimtede en mand på parkeringspladsen. Han begyndte at råbe af hende. Det var lidt irriterende. Men det var ikke noget, hun ikke havde prøvet før.

Mens hun gik rundt og samlede varer ind til sin aftensmad, så hun, at han nu også gik rundt derinde. Hun fornemmede, at han fulgte efter hende og holdt øje med hende. Det var lidt mærkeligt, husker hun. Ude på gaden så hun, at han nu stod kun fem til ti meter væk fra døren til hendes opgang. Op til øret holdt han en ældre Nokia-mobiltelefon. Han talte engelsk.

»Jeg blev ikke bange. Det var lyst, der var masser af mennesker rundt omkring. Der var ingen fare, tænkte jeg,« fortæller hun i dag.

Manden lagde på, da hun nærmede sig. Han begyndte at tale til hende på engelsk og gik meget tæt op ad hende. Hun sagde bestemt: »I don’t wanna talk to you. Leave me alone.«

»Jeg låste så op til min opgang – og det er den store fejl. Men jeg tænkte, at selvfølgelig træder han ikke ind her. Det er jo mit private hjem. Det må han ikke,« fortæller hun.

Men det gjorde han. Han pressede sig ind af døren sammen med Gabriella. Han tog fat i hendes arm og holdt hende fast, så hun ikke kunne komme op til sin lejlighed. Han tog hende på numsen. »Fuck. Det er alvorligt,« nåede hun at tænke. Men i stedet for at gå i panik, sagde hun højt, at hendes mand var ovenpå. Det fik ham til at slippe hende. Løfte armene. Og forsvinde ud af opgangen.

»Bagefter var jeg lettet over, at der ikke var sket noget. Men der skete jo faktisk noget. Jeg blev krænket. Det var vildt grænseoverskridende,« siger hun i dag.

Hvorfor tror du, det kan være den samme mand, som politiet eftersøger?

»Det er hele beskrivelsen af ham og hans metode. Den måde, han ser ud med »mellemøstlig oprindelse«, og at han er mellem 25 og 35 år, og den måde han snakker på. Og det med at han også har presset sig ind i opgangen hos nogle andre kvinder. Det er en vildt bred beskrivelse, det ved jeg godt. Men der var trods alt så mange ligheder, at jeg følte, jeg var nød til at ringe og fortælle om det til politiet,« siger hun.

Da hun kom op i lejligheden efter overgrebet, følte hun sig pinligt berørt. Hun havde ikke lyst til at fortælle det til sin sambo, der havde venner på besøg. Efter noget tid begyndte det at irritere hende, at hun havde det på den måde. Så nu har hun skrevet en åben Facebook-opdatering om sin oplevelse.

»Det skal ikke være et tabu at snakke om. Det var vigtigt for mig, at jeg fik sagt fra, og han løb sin vej. Jeg vandt den mentale kamp. Han startede med at have kontrol over mig, men så genvandt jeg kontrollen. Derfor føler jeg ikke, at jeg har fået et ar efter det,« siger hun.

Gabriella Muasya henvendte sig altså til politiet, efter de fredag bad offentligheden om hjælp i jagten på en gerningsmand, der menes at stå bag overgreb på ti kvinder på Nørrebro og Østerbro i København. Manden har ifølge politiet i to tilfælde fulgt efter kvinder ind i deres opgang, i fem tilfælde har han krænket deres blufærdighed, i tre tilfælde har han slået dem, og i to tilfælde har han forsøgt at voldtage dem. Vicepolitiinspektør hos Københavns Politi Jens Møller Jensen fortæller, at manden ifølge anmeldelserne har for vane at være meget »insisterende omklamrende, og at have kysset og slikket dem i ansigtet og på halsen.«

Natten til lørdag modtog Københavns Politi syv nye anmeldelser om krænkelser mod kvinder. To af de overgreb er sandsynligvis begået af en rumæner, der tidligt søndag blev anholdt og sigtet for forhold, Jens Møller Jensen beskriver som »beføling«.

Den anden gerningsmand er efter alt at dømme så den mand, der blev anholdt søndag aften. Han er ifølge oplysninger fra Københavns Politi 43 år gammel og af nordafrikansk oprindelse.