Antallet af sager, hvor politiet lader retsmedicinere undersøge årsagen til mistænkelige dødsfald, er styrtdykket de seneste år.

Det viser helt nye tal fra landets tre retsmedicinske institutter, som BT har fået adgang til. På bare to år er antallet af obduktioner i politisager faldet næsten 19 procent, og det får nu eksperter til at advare om, at retssikkerheden er i fare.

- Allerede inden vi så det seneste fald, var vi på grænsen til det forsvarlige, og nu er den grænse altså overskredet. Der er rigtig mange tilfælde, hvor en obduktion er det eneste, der kan afsløre den reelle dødsårsag, så når man ikke obducerer, baserer man i alt for høj grad konklusioner i meget vigtige sager på gætværk, siger Jørgen Lange Thomsen, der er professor i retsmedicin og leder af Retsmedicinsk Institut i Odense.

Flere danske undersøgelser viser således, at dødsårsagen bliver fastslået forkert i en tredjedel af alle sager, hvor der ikke obduceres. I hver tyvende sag bliver selvmord, drab, ulykker og naturlige dødsfald samtidig forvekslet med hinanden. Det betyder blandt andet, at mordere går fri.

BT har skrevet om blandt andet sagen om Eva, hvor en manglende obduktion forhindrede en tiltale om drab. Læs om denne og flere sager i BTs serie Mord eller selvmord.

Trods det bliver kun 2,4 procent af alle danske dødsfald nu undersøgt ved en såkaldt retslægelig obduktion. Det placerer Danmark på en suveræn sidsteplads i en sammenligning med resten af den vestlige verden. I Sverige lader politiet eksempelvis retsmedicinere undersøge 5,6 procent af alle dødsfald, mens tallet er over 20 procent i Finland og tæt på 30 i England.

Det samlede fald i Danmark siden 2011 dækker over meget store udsving fra landsdel til landsdel. Værst ser det hos Retsmedicinsk Institut i Odense, der betjener politiet i Syd- og Sønderjylland og på Fyn. Her har efterforskerne i 2013 bestilt 147 obduktioner, hvilket er 39 procent færre end for to år siden.

Jytte Banner, der er professor ved Retsmedicinsk institut i København og formand for Dansk selskab for retsmedicin mener, at udviklingen til dels skyldes, at politiet sparer de afgørende undersøgelser væk. Siden første januar i år har de enkelte politikredse således selv skullet betale for obduktioner, der koster mellem 30.000 og 50.000 kroner stykket.

Politifolkenes egen organisation, Politiforbundet, er enig i, at økonomi ofte vejer tungere end grundighed.  

- Hensyn til økonomi fylder meget mere i de enkelte efterforskninger i dag end tidligere. Det bliver hele tiden overvejet, om sådan noget som en obduktion kan betale sig, fordi man kan bruge den samme pose penge til alt muligt andet. Det er lidt skræmmende, at det skal være sådan i et retssamfund, siger Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet.

At økonomiske hensyn får lov at overskygge faglighed og grundighed afvises dog af blandt andre John Jacobsen, der er chefpolitiinspektør ved Fyns Politi.

- Hvis vi står med en afdød og er i tvivl om, hvad vedkommende er død af, så beder vi selvfølgelig om en obduktion. Det er en vurdering, vi laver i samarbejde med embedslægen. Sådan er reglerne, og dem følger vi til punkt og prikke, siger han.

Fyns Politi har i år fået udført 95 retsmedicinske obduktioner. I 2011 var tallet 35 procent højere. I netop denne politikreds var 2011 dog et særlig travlt år. Kigger man et år længere tilbage, er det samlede fald på 20 procent.