Lyt til artiklen

Århus Kommunes forebyggende indsats overfor den nu 16-årige skolepige, der torsdag blev idømt en ambulant behandlingsdom for at have stukket en klassekammerat i ryggen, var mangelfuld.

Det oplyser chefpsykolog Jan Kirkegaard fra Århus Kommunes Børn- og ungeforvaltning til TV 2 / ØSTJYLLAND.

- Set i bakspejlet må jeg medgive, at vores forebyggende indsats ikke har været tilstrækkelig til at undgå denne ulykkelige sag, siger Jan Kirkegaard til TV 2 / ØSTJYLLAND.

I forbindelse med sagen er pigen blevet mentalundersøgt. Det er kommet frem, at hun lider af middelsvær til svær ADHD og pigens forsvarer kritiserer Samsøgades Skole for ikke at have været opmærksomme på pigens psykiske problemer forud for knivstikkeriet i januar.

- De har konstateret, at hun blev mere og mere isoleret i skolen igennem tre år, at hun blev mobbet og at hun havde en adfærd, som helt klart tydede på, at her var der måske et ADHD-problem. Det burde man have gået til skolelægerne og myndighederne for at få undersøgt, siger hendes advokat Henning Lyngsbo til TV 2 / ØSTJYLLAND.

Den 16-årige pige var første gang i kontakt med psykiatrien under hendes seks måneder lange varetægtsfængsling.

- Det er lidt underligt, at man ligefrem skal varetægtsfængsles for at finde ud af, at man har en diagnose, som skal behandles, mener Henning Lyngsbo.

Kommunen havde ifølge chefpsykologen været opmærksom på, at pigen skulle have støtte, men hun er aldrig blevet henvist til psykiatrisk udredning:

- Vi prøver først de lokale tiltag, som kan sættes i værk på skolen. Det har reelt set ikke været tilstrækkeligt til at opfange, at pigen har mere alvorlige lidelser, siger chefpsykolog Jan Kirkegaard.

Drengen, der blev stukket i ryggen slap uden varige mén. Pigen er nu løsladt og frivilligt anbragt på en døgninstitution.