Når flaget torsdag hejses i Andeby, er det ikke hr. hvemsomhelst, der flages for. Det er nemlig verdens rigeste and, der fylder år. Joakim von And, en gnier og en gnavpot af rang.

Men selv om han med sit væsen kan være svær at holde af, skal man huske, at også han engang har været en lille dreng med store drømme. Torsdag fylder han ifølge Disney 70 år. Hvilket er lidt misvisende, for skal ret være ret, så kom Joakim faktisk til verden i Skotland i 1867 og er dermed 150 år gammel. Men lad nu det ligge.

Snydt og bedraget

Familien von And var en gang meget velhavende og havde eget slot.

Men ulykkerne væltede ned over klanen, de blev snydt og bedraget, og som Joakims far mange år senere sørgmodigt måtte fortælle sin søn, var de nu ‘en fattig klan’.

»Min far var minearbejder og min løn fra fabrikken kan knap nok forsørge din mor og dine to søstre,« forklarede han den lille Joakim, om årsagen til, at sønnen i en alder af blot ti år blev sendt ud i Glasgows snævre brostensbelagte gader for at arbejde og spæde til familiens stramme økonomi.

Det var dog ikke helt uden bagtanker.

»Jeg vil gerne have, at han skal tjene sine penge på en svær opgave, så han lærer noget om værdien ved hårdt arbejde,« betroede faderen Frederik datteren Andrea.

Et skopudsersæt var, hvad han fik i fødselsdagsgave. Og selv om Joakim i mange dage gik nedslået hjem, og tvivlede på sine evner som forretningsmand, var glædesrusen så meget større, da den første klingende mønt endelig landede i den lille andehånd.

Flittig og fiffig

Det er 70 år siden, at Joakim von And gjorde sin entré i Anders And bladet. Men i virkeligheden er han født i 1867 og dermed 150 år gammel. Som dreng rejste han til Amerika, hvor hans hårde slid - og en god portion eventyrlyst - hurtigt gjorde ham meget rig. I en alder af 35 år kunne han kalde sig milliardær. Siden er pengetanken bare vokset og vokset. Foto: Disney/Egmont Vis mere

Men ak, glæden var kort. For kunden var en fupmager, mønten var udenlandsk og til ingen gavn.

Til gengæld gjorde den Joakim stålsat og lagde kimen til den and, han blev:

»Lad det være dig en lærestreg om, at verden er fuld af fiffige svindlere, som vil prøve at snyde dig, Joakim,« sagde han til sig selv, da han stod med 10-cent mønten i hånden, og fortsatte:

»Jeg vil tjene mine penge ved at være flittigere end de flittigste og fiffigere end de fiffigste. Og jeg vil komme ærligt til dem!«

Men lykkemønten gjorde ham ikke kun stædig og målrettet. Den sendte ham også over på den anden side af Atlanten.

»Når vi ses igen, er jeg en rig and, far,« råbte han ind til sin familie på kajen, før skibet satte kurs mod det store Amerika.

Og faktisk holdt Joakim, hvad han lovede. For da han i 1884, blot 17 år gammel, vendte hjem til Skotland for en kort bemærkning for at forhindre, at familieslottet blev solgt til ærkefjenden, var han allerede en meget velhavende and.

Tiden i Amerika havde Joakim von And nemlig ikke sløset bort. Som så mange andre unge ænder på den tid slog han ned som både kobber- og guldgraver og ramte en åre, der var så stor, at han kunne svømme i den.

Ti år gammel måtte den lille Joakim von And ud på arbejdsmarkedet. Familien var ludfattig, og hans far så også gerne, at sønnike lærte værdien af hardt arbejde. Men selv om han blev snydt, så det stod ud af ørerne, da han fik betaling fra sin første kunde, blev mønten alligevel den lykkemønt, der sendte ham til Amerika. Vis mere

Men eventyret stoppede ikke dér. Joakim var - som han år forinden havde svoret, at han ville være - flittigere end de flittigste og fiffigere end de fiffigste.

Han var kvægavler og cowboy, skattejæger og diamantmine-ejer inden han i 1902 - i en alder af 35 år - sammen med sine to søstre slog sig ned i Andeby. Som milliardær.

Den unge Joakim von And havde bestemt ikke længere grund til at tvivle på sine på evner som forretningsmand. Og selv om han konstant måtte udvide sin pengetank, søgte han videre ud i verden for dels at stille eventyrlysten, dels øge formuen.

Verdens rigeste and kunne han kalde sig, da han i 1930 vendte hjem til Andeby. Men trods de mange penge, var - og er - Joakim von And sjældent lykkelig og glad.

Gnavpot

Måske skyldtes det, at han aldrig fik stiftet sin egen familie, men måtte nøjes med nevøen Anders og hans sønner Rip, Rap og Rup.

Måske var det bare årtiers nærighed, der forvandlede ham til en gnavpot.

Det er i hvert fald sådan, at vi kender ham.

Joakim von And ved montren med lykkemønten. Vis mere

Og mon ikke, at man kunne forvente at få en vrissen kommentar fra ham selv til, at han - verdens rigeste and - i dag langt fra er den guldgrube, han var en gang?

Som tilfældet er for de fleste andre udgivelser, daler salget af de gode gamle Anders And blade nemlig også. Mange børn aner knap nok, hvem Joakim von And er.

De faktiske salgstal er ikke kendt, men ifølge de seneste læsertal har bladet mistet 20 pct. af sine læsere i forhold til sidste år.

Men fejret bliver han alligevel, Joakim von And. Med særnummer og det hele.

For som de siger på Egmont, der udgiver bladene: »Han fortjener om nogen at blive fejret på behørig vis. Han er et unikt kulturelt referencepunkt, som er indgroet i os alle.«

---------------------------

Verdens rigeste

Det er ikke hvemsomhelst, der har udråbt Joakim von And til verdens rigeste.

Helt frem til 2013 udgav magasinet Forbes nemlig en liste over verdens rigeste fiktive karakterer, hvis formuer blev estimeret på præcis samme måde, som de ville gøre med enhver anden milliardær. Her var Joakim von And i en årrække den ubestridte konge.

Her kan du se, hvem der ellers var på listen i 2013.

1: Joachim von And, formue 65,4 mia. dollars

Vis mere

2: Smaug (ilddragen i ‘Ringenes herre’ filmene), formue 54,1 mia dollars

Vis mere

3: Carlisle Cullen (370 år gammel vampyr i tv-serien ‘Twilight’), formue 46 mia. dollars

Vis mere

4: Tony Stark (Ham, der er bedre kendt som superhelten ‘Iron Man’), formue 12,4 mia dollars

A picture taken in 1941 during the shooting of "the Citizen Kane". For the fourth decade running, Orson Welles's "Citizen Kane" has been ranked the best picture of all time by a select group of film critics polled by the British Film Institute. For the fourth decade running, Orson Welles's "Citizen Kane" has been ranked the best picture of all time by a select group of film critics polled by the British Film Institute. In second place was "Vertigo" by Alfred Hitchcock, Jean Renoir's "The Rules of the Game, " and Francis Ford Coppola's "The Godfather" and "The Godfather II" - - ranked as one film. "Tokyo Story" by Japan's Yasujiro Ozu came fifth. Vis mere

5: Charles Foster Kane (aviskongen i Orson Welles klassikeren ‘Citizen Kane’), formue 11,2 mia. dollars