Matchfixing har været særdeles udbredt i russisk og europæisk fodbold, afslører den tidligere norske landsholdsspiller, Erik Hagen, som selv har været med til at betale penge til en dommer før en kamp.

Da Erik Hagen i 2005 skiftede til den russiske storklub Zenit Skt. Petersburg, fik han et indblik i, hvor beskidt fodboldsporten også kan være. Han opdagede, at matchfixing var særdeles udbredt, og han var sågar selv en del af det, da han betalte en dommer for en Zenit Skt. Petersburg-sejr. Det afslører Erik Hagen onsdag i et opsigtsvækkende interview med den norske avis VG.

Hagen fortæller, at han gennem alle sine tre år i russisk fodbold flere gange oplevede matchfixing, og at han har stået både på det vindende og tabende hold, hvor der har været aftalt spil involveret.

I et helt konkret eksempel i en unavngiven UEFA-cup-kamp, betalte Erik Hagen penge af egen lomme til dommeren, der skulle dømme kampen.

- En af vores spillere kendte dommeren. Alene det i sig selv er jo tvivlsomt nok, fortæller Erik Hagen til VG.

- Vi havde nogle vanvittige sejrsbonusser i Europa, 12.000 dollars. Før kampen siger denne spiller, at hver af os skulle give 3000 dollars af bonussen til dommeren, hvis vi vandt.

Erik Hagen var ifølge eget udsagn meget utilfreds med det forslag.

- Jeg rejste mig og sagde, at det var noget forbandet pis, og at vi uanset hvad, var bedre end dem. Alligevel blev spillerne enige om at gøre det på den måde.

Zenit Skt. Petersburg vandt kampen, efter modstanderen var blevet snydt for fire mål. Efterfølgende var både modstanderholdet og Hagen rasende, men Hagen betalte alligevel for sejren.

- Ja, jeg gav 3.000 dollars af min sejrsbonus til dommeren.

VG har været i kontakt med den europæiske fodboldunion UEFA, men den vil ikke forholde sig til konkrete kampe, når der ikke er oprettet en sag. Dommeren, som ifølge Hagen modtog bestikkelse, husker kampen, men afviser Hagens påstand.

- Jeg fik ikke noget tilbud. Jeg har aldrig fået sådan noget, siger dommeren kortfattet til VG, inden han smækker røret på.

Zenit Skt. Petersburg afviser også påstanden fra Erik Hagen.

Matchfixing er en af de største trusler for professionel sport, og der sættes i øjeblikket hårdt ind på at bekæmpe problemet. Eksemplet, som Hagen fortæller om, er langt fra enestående.

Hagen fortæller desuden, at matchfixing var endnu mere udbredt i den hjemlige russiske liga, hvor han specielt husker 2007-sæsonen, hvor han vandt guld sammen med Zenit. De sidste ti kampe, oplevede han som en farce, hvor de fik alt foræret af dommerne, og til sidst kunne lade sig hylde som mestre. Året efter var det stik modsat, da CSKA Moskva vandt titlen.

Jørgen Jalland, som også spillede i Rusland på samme tidspunkt, fortæller i artiklen om lignende matchfixing-episoder i den russiske liga.