Er 56 minutters spilletid nok til at blive udtaget til det danske landshold? Tilsyneladende. I hvert fald er Thomas Kahlenberg lørdag blevet efterudtaget til den afgørende EM-kvalifikationskamp mod Portugal.

Thomas Kahlenberg er ellers kun lige vendt tilbage fra en lang skadespause, og det er kun blevet til to indhop hos Brøndby. Derfor undrer mange sig på de sociale medier over, at Morten Olsen allerede nu finder ham god nok til landsholdet.

Over for BT understreger Morten Olsen, at han er fuldt bevidst om, at Brøndby-spilleren ikke er i spil til en startplads. Men Thomas Kahlenbergs præstation i EM-kvalifikationskampen mod Armenien i september sidste år gør, at Olsen ikke er et sekund i tvivl om, at det er det helt rigtige at udtage den rutinerede midtbanespiller.

»Vi er godt klar over, at Thomas ikke har spillet mere, end han har. Men vi er også bevidste om, at han f.eks. i vores første kvalifikationskamp ikke skulle bruge mere end et kvarter på at afgøre en fodboldkamp,« siger han med henvisning til 2-1-sejren, hvor Kahlenberg kom ind et kvarter før tid og scorede fem minutter senere.

»Efter det blev muligt at have 12 mand med på udskiftningsbænken i en kvalifikationskamp, er der samtidig også taktisk mulighed for at have forskellige typer spillere med på bænken. At Kahlenberg ikke er en starter, ved både du og jeg. Jeg tror ikke engang, han starter i morgen for Brøndby. Men det er heller ikke det, der er det essentielle. Det vigtige er at se på, hvor mange kampe der bliver afgjort det sidste kvarter. Folk er mere trætte og ukoncentrerede, og så er det en god ting at have en spiller, der kan gøre en forskel. Det kan Kahlenberg.«

»Det er en rutineret spiller og en utrolig fodboldintelligent spiller. På det parameter har vi ikke mange af hans kaliber i Danmark. At folk stiller spørgsmålstegn ved udtagelsen, forstår jeg godt. Men vi trænere har det med at tænke lidt anderledes.«

Efter VM i Sydafrika i 2010, hvor flere spillere blev udtaget, selvom de ikke var i topform, lød konklusionen, at spillere ikke skulle udtages på tidligere meritter - men på formen. Hvad har ændret sig?

»Der var en grund til, at vi gjorde, som vi gjorde dengang. Det har folk bare glemt. Men her er situationen, som jeg har skildret den. Og hvis folk ikke lytter til det, jeg netop har skitseret, så forstår jeg godt, de bliver forvirret.«

Morten Olsen giver samtidig ikke meget for de folk, der undrer sig over, at Thomas Kahlenberg bliver foretrukket på bekostning af Viktor Fischer. Offensivspilleren har været i en uhyggelig målform på det seneste og scorede senest i Ajax' Europa League-kamp mod Molde. Alligevel har den danske landstræner kun et skuldertræk til overs for kritikken.

»For det første spiller de to forskellige pladser. Jeg ved ikke, om du har set hans sidste seks kampe? Det har jeg. Min pointe er, at hvis man skal diskutere spillere, skal man sætte sig ind i, hvordan deres form generelt er - og ikke kun om de scorer. Det handler ikke kun om mål. Det er fint, at folk tænker sådan, men som træner skal man se på det store billede.«

Danmark møder Portugal på fredag.