Begik Nikolaj immigrationssvindel?

En strid mellem den danske 'Game of Thrones'-stjerne Nikolaj Coster-Waldau og hans tidligere agent har taget en ny drejning.

Har den danske 'Game of Thrones'-stjerne Nikolaj Coster-Waldau arbejdet ulovligt i USA siden 2011. Det er ét af de spørgsmål, der netop nu er kommet på bane i en opsigtsvækkende retssag i Hollywood.

Sidste sommer anlagde 47-årige Nikolaj Coster-Waldau sag imod sin egen eks-manager Jill Littman, som han ifølge bladet Hollywood Reporter fyrede via email i 2015.

Littman, der arbejder for firmaet Impression Entertainment, forlangte ifølge en aftale indgået med Coster-Waldau i 2011 ti procent af den danske superstjernes millionindtægter, der primært stammer fra hans rolle som den romantiske skurk Jamie Lannister i den amerikanske fantasy-serie 'Game of Thrones', der kan streames på HBO Nordic.

Ifølge BTs kilde i et af Hollywoods mange talent-bureau'er drejer det sig om godt 7 mio. kroner, som Jill Littman mener, hun har til gode.

Men Nikolaj Coster-Waldau og hans advokat Michael Plonsker er bestemt ikke enige med Tillman.

Ifølge advokaten var aftalen om Littmans ti procent af Nikolaj Coster-Waldaus en proformakontrakt.

Kontrakten, der var udarbejdet af Littmans selskab Impressions Entertainment, skulle blot fungere som en hurtigt genvej til at skaffe den danske skuespiller et '0-1 Visa' - en arbejdstilladelse i USA, så han kunne begynde arbejdet arbejdet på 'Game of Thrones', der startede samme år, 2011.

»Det var en fup-kontrakt (sham, red.),« sagde Coster-Waldaus advokat Michael Plenske således ifølge bladet Hollywood Reporter, da sagen blev anlagt sidste sommer.

Og det skulle advokaten nok aldrig have sagt.

For da retten igen blev sat fire dage efter nytår, mødte den fyrede manager Jill Littmans advokat Howard King nemlig op med en helt ny taktik ved at antyde, at det var Coster-Waldau og ikke Jill Littman, der havde brudt loven.

»Hvis Nikolaj Coster-Waldau velvidende underskrev en kontrakt, der var 'sham' (fup), så er der tale om immigrationssvindel,« sagde Howard King således til den tydeligt interesserede L.A. Superior Court dommer Mark Mooney.

Denne afviste i første omgang sagen og sendte parterne tilbage med henblik på en løsning ved det private arbejdsbord. Ifølge BTs kilder er forventning her dog stærkt begrænsede.

I Nikolaj Coster-Waldaus lejr er man dog ikke imponeret eller bekymret. Her beskrives de nye anklager om 'immigrations svindel' her blot som endnu et forsøg på at få fingre i de millioner, der ikke tilhører dem.

Siden 'Game of Thrones'-seriens sjette sæson, der blev filmet i 2015 og sendt året efter, har Nikolaj Coster-Waldau ifølge den britiske avis The Guardian tjent godt tre mio. kroner pr afsnit. Seriens absolut sidste sæson, der kommer til at består af seks nye afsnit, der sendes i 2019.

Og ud af de godt 69 mio. kroner, som 'Game of Thrones' tre sidste sæsoner, ifølge The Guardian har indbragt Coster-Waldau, vil Jill Littman således have det, der svarer til lidt over ni millioner kroner.

Ifølge BTs juridiske showbiz-kilder tæt på sagen (de ønsker at være anonyme, red.) risikerer Nikolaj Coster-Waldau ikke at miste retten til at indspille film eller tv-serier i USA. Men den nye udvikling kan blive en hæmsko. Og de mange afsløringer og offenliggjorte kontrakter er tydeligvis ikke noget, den danske superstjerne sætter pris på.

Siden sit store danske gennembrud med hovedrollen i Ole Bornedals gyserfilm 'Nattevagten' (1992) har Nikolaj Coster-Waldau således altid sat pris på sit privatlivs fred.

Han snakker derfor sjældent om hjemmelivet i Lyngby sammen med konen Nukaka og deres to døtre Filippa og Safina. Og da BT beder om en kommentar til den igangværende retssag, svarer Nikolaj da også venligt men kort:

»Når sagen er slut, kan jeg snakke om det.«

Og det kan godt tage sin tid.

Ifølge den oprindelige kontrakt imellem Jill Littman og Nikolaj Coster-Waldau, skal eventuelle uenigheder nemlig i første omgang ordnes uden for rettens rammer.

Ifølge kilder tæt på sagen vil opgøret imellem Tillman og Coster-Waldau dog højst sandsynlig ende i retten. Og det kan tage over fem år, før diverse appeller er overstået og den endelige afgørelse ligger klar.