De udtænker. De rører og pisker. Ælter og pynter. De bruger linealer eller målebånd, og holder tungen lige i mundvigen, når kagerne skal stå knivskarpt og snorlige. Og så skal de være friske med smil og muntre bemærkninger, mens kagen ordnes. Deltagerne i 'Den store bagedyst' konkurrerer på alle parametere i kampen om at vinde trofæet.

Selv om foreløbig kun ét program, af dette års udgave af 'Den store bagedyst', er blevet sendt, er der ingen tvivl om, hvem af de 10 deltagere, der allerede er blevet publikums absolutte darling. Nemlig alderspræsidenten, den 59-årige nygifte jæger, Rosa Christensen. Bedstemoderen fra Glyngøre, som elsker at prøve sit bagværk af på børnebørnene, har med sit smil og muntre bemærkninger allerede taget publikums hjerter med storm. Selv om hendes kager ikke altid lever helt op til de to nye dommeres høje standard.

Det er en af programmets tidligere deltagere, den 27-årige Micki Cheng, som blev nummer to i 2015, helt enig i.

»Min darling er Rosa, som jeg tror, er Danmarks darling«, lyder det muntert fra Micki Cheng, der var publikums darling, men måtte se sig slået af Liv Martine Hansen i finalen.

Onsdag aften bliver andet afsnit, af de i alt 10 afsnit af programmet, sendt. Afsnittet bliver samtidig det første skæbneafsnit, hvor den første deltager nødtvungent må forlade programmet efter at være blevet stemt ud af de to nye dommere, Katrine Foged Thomsen og Markus Grigo.

Når man som Annemette Voss har vundet  'Bagedysten' i 2013, følger man selvfølgelig også med i dette års sæson. Den tidligere arkitektstuderende var den første deltager, der indførte linealen som værktøj, når kagens snit skulle være på milimetermål, og hun har også fået sin personlige darling.

»Det er Kirsten, som blev den første mesterbager. Hun er jo også både køn og smilende«, fortæller Annemette Voss.

Og lige præcis den 21-årige Kirsten Jazmin Thur fra Odense er også Micki Chengs bud på, hvem der ender med at vinde programmet.

»Kirsten blev jo den første mesterbager. Og der er næsten tradition for, at den som vinder det første program, enten vinder programmet eller i hvert fald er i finalen«, mener Micki Cheng, der altid bider mærke i, hvad speakeren siger om deltagerne.

»Der blev sagt, at Kirsten og Andrea gjorde det godt. Derfor er de to og Jesper Søvndal mit bud på finaledeltagerne. For meget af det, som han (speakeren, red.) siger, passer faktisk med, hvad der sker i programmet«, spår Micki Cheng.

Hos Annemette Voss er hendes bud på dette års vinder den 50-årige Andrea Søllested, Næstved.

»Min personlige favorit er Andrea Søllested. Der er noget dejligt friskt ved hendes holdning om, at hun deltager, selv om hendes børn har sagt til hende, at hun aldrig kan vinde programmet. Men jeg bedømmer hende ikke ud fra den formåenhed, man har set endnu, for der kan nå at ske meget i løbet af programmet«, spår Annemette Voss.

Vinder i 2012: Nana Sefeld (tidl. Frolov) Christensen

Vinder i 2013: Annemette Voss

Vinder i 2014: Tobias Hamann-Pedersen

Vinder i 2015: Liv Martine Hansen

I 2016 vandt Sune Demant