Tre instruktører blev droppet undervejs, lobbyen på hotellet kollapsede, og alt var kaos i Sydafrika, da DR lavede deres kommende drama-serie 'Liberty'.

Det så fornemt ud, da DR torsdag kunne præsentere Dramaafdelingens nye tv-mini-serie, 'Liberty'

En længe ventet filmatisering af den afdøde forfatter Jakob Ejersbos roman af samme navn. En litterær præstation, der af mange betragtes som et moderne mesterværk. Og så ovenikøbet med to funklende kvindelige stjerner i de bærende roller:

Danmarks internationale Hollywood-stjerne Connie Nielsen samt Sofie Gråbøl med to Bodil- og seks Robert-priser i bagagen.Samt stor erfaring i dansk film og tv-drama.

Skuespillerinden Connie Nielsen
Skuespillerinden Connie Nielsen Foto: Sofie Mathiassen
Vis mere

Og så virkede de to afsnit pressen fik lov at se på Karen Blixen-museet i Rungsted torsdag endda ganske lovende.

Et drama om de gode viljers intentioner, der går til i egocentreret selvrealisering, korruption, svigt, racisme og grådighed. En historie om den grimme side af idealisme og ulandsbistand, forældreskab og ungdomsdrømme. Vakt til live af mennesker, der har kurs mod den moralske afgrund. Og fortalt med fynd og klem af danske og svenske spillere samt et broget cast af afrikanske talenter.

Men bag tv-dramaet udspillede sig også et virkeligt drama, hvor tre instruktører helt usædvanligt blev droppet undervejs. To blev fyret, og én valgte selv at gå.

Og selve optagelserne i Sydafrika var 'nærmest umulige' og 'kaotiske', som DR-producenten Karoline Leth udtrykker det.

Det var den tv-producenten, som sammen med DRs afgående dramachef Piv Bernth fyrede instruktørerne Mads Kamp Thulstrup og Mads Matthiesen, mens det var Piv Bernth, der blev enig med Karoline Leths bror Asger Leth om, at han ikke skulle instruere serien, selvom han også havde skrevet kontrakt som instruktør.

»Asger skrev på manuskriptet og var ikke blevet færdig. Så Piv (Bernth, DRs dramachef) og Asger tog den beslutning, at han skulle skrive færdig - og trække sig som instruktør. Jeg var med til deres møde, men ikke involveret i beslutningen. Fordi jeg ud over at være producer på serien også er Asgers søster,« forklarer Karoline Leth, mens Asger Leth siger:

»Vi måtte kigge hinanden i øjnene og erkende, at det ikke gik. Jeg vil ikke kalde det ‘at blive fyret’. Vi blev enige om, at det ikke gik, at jeg både skrev og instruerede. Det er et skår i mit hjerte, men sådan er det,« siger Asger Leth, der fortæller, at holdet allerede fra starten var under stort tidspres.

Hovedmanuskriptforfatteren Asger Leth
Hovedmanuskriptforfatteren Asger Leth Foto: Sofie Mathiassen
Vis mere

Og presset blev ikke mindre af, at der nu skulle findes en ny instruktør til 'Liberty'.

Det blev den 43-årige Mads Kamp Thulstrup, der blandt andet har instrueret afsnit af 'Livvagterne', 'Bedrag 2' og 'Arvingerne 2'.

Men efter der var skrevet kontrakt med Thulstrup, og efter nogle indledende møder, røg den anden instruktør:

»Med hensyn til Mads Kamp Thulstrup, så var opgaven for stor for ham,« lyder forklaringen fra Karoline Leth.

»Det er aldrig sjovt, når sådan noget sker. Men der var gode grunde til det. Opgaven var simpelthen større end vi havde forestillet os først. Og vi havde satset på noget talent, som ikke havde løftet så store og tunge opgaver før. Jeg tror egentlig også, at Mads selv indså, at opgaven var for stor og kompliceret. Så vi lavede forlig med ham,« siger producenten.

Forliget betød blandt andet, at Mads Thulstrup fik økonomisk kompensation for det job han aldrig fik lov at udføre for DRs dramaafdeling. Det bekræfter Thulstrup overfor BT, men ud over det, vil instruktøren ikke udtale sig i sagen.

Da den anden instruktør var ude af billedet, voksede tidspresset yderligere, og efter flere forespørgsler til en række danske instruktører, der ikke ville, eller kunne påtage sig opgaven, fandt DR svenskeren Mikael Marcimain, der tog til Sydafrika og stod i spidsen for de to første afsnit af serien.

Og så kom den fjerde instruktør ind i billedet.

Den 41-årige instruktør Mads Matthiesen havde tidligere lavet spillefilmene 'Ti timer til Paradis' (2012) og 'The Model' (2016) samt en række kortilm. Og han skrev kontrakt på, at det var ham, der skulle instruere de tre sidste afsnit af 'Libertys' i alt fem timelange episoder.

Men inden Mads Matthiesen nåede til Pretoria i Sydafrika, hvor det danske DR-hold havde hovedkvarter, blev også han fyret. Som den tredje instruktør på serien.

Ifølge Karoline Leth var heller ikke Mads Matthiesen erfaren nok til at filme under de kaotiske og komplicerede forhold på det afrikanske kontinent. Hvilket producenten siger hun fandt ud af, efter de var gået i gang med de to første afsnit, som Mikael Marcimain havde stået for.

»Det der skete med Mads Matthiesen var, at opgaven i Afrika viste sig at være væsentligt større end vi overhovedet havde forestillet os. Det er det sværeste jeg i mit liv har lavet. Virkeligt svært. Det var nærmest umuligt at nå i mål. Og hvis vi havde lavet et skift på det tidspunkt med en ny instruktør, der ikke havde prøvet at arbejde i det kaos - for det var ved Gud kaos - så ville det med et hundrede procents sikkerhed blive et problem. At skulle gennemføre så stramt et program, og arbejde i så usikkert et miljø, det ville ikke gå,« siger Karoline Leth, der fyrede Mads Matthiesen og bad Mikael Marcimain fortsætte og lave de sidste tre afsnit.

Også Mads Matthiesen fik kompensation for den opgave han aldrig nåede at lave. Det bekræfter han overfor BT, men heller ikke han har lyst til at udtale sig om affæren.

»Mads (Matthiesen) var selvfølgelig ikke glad, det er klart. For det var en stor chance og en super opgave. Jeg har dyb respekt for ham, men hans CV er altså ikke længere end to spillefilm og en kortfilm,« siger Karoline Leth.

Men var det så ikke en fejldisponering at vælge ham fra starten?

«Jo, klart, men på det tidspunkt troede vi, at det kørte med den første Mads (Kamp Thulstrup). Og så fik vi Michael Marcimain ind, og vi kom derned og kunne se, at det var langt værre end vi kunne forestille os. Da jeg kom hjem fra de første optagelser havde jeg det som om jeg nærmest ikke havde trukket vejret, mens vi var dernede. Det er jo ikke min yndlingsopgave at fyre folk,« siger Karoline Leth, der medgiver, at det er helt usædvanligt, at der ryger tre instruktører ud af en dramaserie.

»Helt klart, rigtig usædvanligt. Det er en virkelig dårlig rate. Men hvis vi skal have gennemført værket, og det skal laves så sublimt, at danskerne får noget fedt DR-drama, så skal der tages nogle beslutninger,« siger producenten.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Udover tidspresset med de mange fyrede instruktører, var der mange andre forhindringer under de 72 optagedage i Pretoria og omegn.

For eksempel kollapsede taget i lobbyen på tv-holdets hotel en morgen, fortæller Sofie Gråbøl, der har en af de bærende roller som sygeplejerske og hustru til den udsendte Danida-medarbejder Niels Knudsen.

»Bum! Det lå der bare i den kæmpestore lobby. Der er altid et element af uforudsigelighed, når man arbejder kreativt. Men det blev der bare skruet ekstra meget op for dernede, fordi der skete så mange uforudsete ting. For eksempel når vi troede, vi havde tilladelse at filme, så kunne man pludselig ikke filme alligevel. Og så var der nogle gadesælgere, der sagde, de ville have penge, hvis vi skulle filme dér. Der var meget transport, og det var sat’me nogle lange dage. Vi arbejdede seks dage om ugen, og om søndagen forberedte vi så de næste dages optagelser, så man var godt træt, da man kom hjem,« siger Sofie Gråbøl.

»Vi stødte på fuldstændigt unævnelige problemer,« fortæller Karoline Leth:

»Så var der en baby-skuespiller, der var forsinket halvanden time, så var der folk, der slet ikke kom frem, så var der ingen mad, og en fjerde dag var der pludselig ikke nogen toiletter, fordi det var officiel feriedag. Og det var hver eneste dag. Jeg havde tænkt, at det ville blive fedt og sjovt, og rock’n’roll, men sådan var det ikke. Det var en langt større opgave end jeg i min naivitet kunnet have forestillet mig.«