Anmelderne har sablet Finn og Jacobs tredje film 'Den sidste rejse' ned. Men flere af de største publikumsucceser i Danmark har oplevet at få samme modtagelse.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Finn Nørbygaard og Jacob Haugaard har sendt deres tredje spillefilm på gaden. 'Den sidste rejse' er spækket med action, blod og lig.

Men anmelderne er ikke begejstrede. Flertallet synes, det kammer over. Selv er de to herrer afslappede omkring de mindre positive anmeldelser.

LÆS OGSÅ:

- Får vi dårlige anmeldelser, så skid være med det, sagde Finn Nørbygaard til DR i december.

Men selvom Squash-parrets tredje film ikke er blevet modtaget med åbne arme af anmelderne, så er der håb. Det viser tidligere erfaringer, og Søren Høy, tidligere direktør på filmskolen, manuskriptforfatter og filmekspert på Jyllands-Posten forklarer:

- Det er de færrestes anmeldere, der har et positivt syn på folkekomedier. De er mere for folket, ikke anmelderne, der ofte har et mere specialiseret syn på film, siger han. Og gennem tiden har der været klare tegn på, at anmeldernes kritiske pen ikke skal læses som en spådom om billetsalg og publikums holdning.

Her er en liste over nogle af anmeldernes store skævskud:
´

1: Olsen Banden

Foto: Nordisk Film/Scanpix
Vis mere
Den ottende Olsen Banden film 'Olsen Banden ser rødt' fra 1976 ligger på en tredjeplads over de film i Danmark, der har solgt flest billetter. Hele 1.201.293 billetter blev solgt og ifølge Søren Høy betragter man som tommelfingerregel et salg på 200.000 billetter som en stor succes. Men anmelderne havde ikke meget positivt at sige om det folkelige trekløver, fortæller Søren Høy.

2: Star Wars

Foto: NORDFOTO
Vis mere
Da den første Star Wars-film blev vist i de danske biografer har George Lucas skulle kigge langt i de danske aviser efter en seks-stjernet anmeldelse.

- Anmelderne har det generelt lidt svært med science-fiction, og i 1970’erne vidste de ikke rigtig, hvad det var, siger Søren Høy.

Men publikum var ligeglade og hele 520.020 billetter til stjernekrigen blev langet over de danske biografdiske i 1977.

3: Alle for én

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere
'En uinspireret, småtarvelig forbryderkomedie', så hård lød dommen over Rasmus Heides 'Alle for én', men publikum tøvede ikke med at sætte sig til rette i biografmørket for at se komedien med blandt andre Mick Øgendahl på rollelisten. Efter to uger var 200.000 billetter solgt, og da filmen blev taget af plakaten var tallet oppe på næsten 380.000.

4: Avatar

Foto: STR
Vis mere
Avatar fik blandede modtagelser hos anmelderne. På Ekstra Bladet fik den kun tre stjerner. Andre var dog langt mere begejstrede, men flere sammenlignede handlingen med en spacy version af Pocahontas. Alligevel scorede filmen et salg på hele 1.157.912 billetter i Danmark.

Det mener Søren Høy kan skyldes, at markedsføringen omkring filmen var så overvældende.

- Hvis alle andre har set den, så skal jeg også, tænker vi.

5: Kærlighed ved første hik

Foto: LINDA HENRIKSEN
Vis mere
Regner Grastens første teenagefilm med Anja og Viktor fra 1999 høstede en jævn omgang anmeldelser ifølge den danske filmguide Scope. Til gengæld har publikum været mere end begejstrede og i alt købt over en halv million billetter. Sidenhen er der kommet fem film til i fortællingen om de to turtelduer, og ‘Kærlighed ved første hik’ er desuden blevet lavet i en amerikansk version i 2010.

6: Krumme

Foto: BJARKE ØRSTED
Vis mere
- Krummerne blev også sablet ned, fortæller Regner Grasten til TV2 om anmeldernes modtagelsen af familien Krumborg. Men ikke desto mindre har vi taget dem til os. Den første film fra 1991 solgte over 850.000 biografbilletter, og den skøre familie med den besværlige Skoda endte i 1996 som julekalender på TV2.

7: Far til fire

Foto: Olaf Ibsen
Vis mere
'En plotløs hyggenygge-film' og 'flink og flad' er blot nogle af de mindre flatterende overskrifter, som de nyere far til fire-films anmeldelser har fået. Men ikke desto mindre har de seneste fem film ikke solgt færre end 330.000 billetter uagtet, at anmelderne holder på stjernerne.

- En gang imellem har børn bare behov for at komme ind og se noget, og så tager man som forældre den første den bedste, siger Søren Høy.

8: Klassefesten

Foto: Claus Bech
Vis mere
Som det seneste eksempel ser vi Niels Nørløvs 'Klassefesten' med Nicolaj Kopernikus, Anders W. Berthelsen og Troels Lyby, der siden premieren har haft næsten 450.000 næser forbi lærredet. Men kun to matte stjerner blev trukket hjem fra Ekstra Bladet og Politiken gav tre - fra de største medier lød gennemsnittet af karakter for filmen på tre og en halv ud af seks.