Da Lasse Skjønning Andersen, den 27-årige stifter af kæden Grød, blev anholdt en mørk nat på sin 15-års fødselsdag for efterhånden mange år siden, vidste han ikke, at det ville blive begyndelsen på en kreativ proces, der i dag har gjort ham til en af Københavns koncept-konger.
I dag bliver der langet grød i alle afskyninger over disken i 27-årige Lasse Skjønning Andersens i alt fem butikker rundt omkring i København. Så hvis man hører til typen, der ved ordet 'grød' får flashbacks til grå, geléagtig havregrød, så kunne det være, at du skulle kigge forbi en af den unge iværksætters barer. Her er nemlig skruet helt op for elementer som knas, friskhed, farve og smag. Der er morgengrød med karamel og fintsnittet frugt, og der er middagsgrød såsom daal og risotto. Og københavnerne elsker det. I dag omsætter virksomheden for over 20 millioner kroner om året.
Men det lå ikke ligefrem i kortene for den 15-årige unge fyr med graffittidåsen i den ene hånd og jointen i den anden, at han en dag skulle drive en millionvirksomhed - og så endda på noget så simpelt som grød. Generelt levede teenageudgaven af Lasse Skjønning Andersen et liv præget af 'dårlige vaner', som han betegner det. Graffiti, hash og drengestreger stod oftere på skemaet end matematik og dansk.
Men da han blev snuppet på fersk gerning i gang med at male graffiti, og efterfølgende fik ransaget sit teenageværelse af seks politibetjente, så rykkede det noget inde i Lasse Skjønning Andersen.
Han forklarer til Berlingske, at det især var den tunge skyldfølelse over for sin familie, der fik ham til at starte på ny.
»Hele den oplevelse var så sindssyg nederen ... det var mega ubehageligt. Men det var også et wakeup-call. Bagefter havde jeg så dyb og tung en skyldfølelse over for mig selv og min familie, at jeg besluttede mig for at tage mig sammen og ikke gå og dandere den mere. Jeg havde haft gode vilkår for at vokse op, men jeg havde taget det hele for givet, og så kommer jeg hjem en nat med seks politimænd ... Heldigvis slap jeg med skrækken. Jeg fik ikke en af de her kæmpebøder, og der står ikke noget på min straffeattest,« forklarer han til avisen.
Beslutningen om ikke at dandere den mere blev i høj grad fulgt til dørs. Og det er her, at grøden kommer ind i billedet. For da livsstilen skulle lægges om, skiftede Lasse Skjønning Andersen morgenmaden, der indtil nu havde bestået af chokopops, ud med grød. Og det var i starten ikke en særligt sindsoprivende oplevelse. Så Lasse Skjønning Andersen begyndte at eksperimentere med forskellige smage og tilbehør, som kunne pifte grøden op og gøre den mere interessant. Her blev grøden et fast element i Lasse Skjønning Andersens tilværelse.
Den nye, sundere livsstil fortsatte, og Lasse Skjønning Andersen fik livet på ret køl. Han kom i gymnasiet og begyndte at dyrke musikken. Kærligheden til sin bas, ledte ham til London og et forberedende kursus til Musikkonservatoriet. I London opdagede han, at grød var noget, som blev solgt som takeaway i de mange små madboder og deli'er. Det plantede tanken i ham, at grød egentlig var et bredt begreb men med konsistensen som fællesnævner.
Da en skulderskade satte en stopper for basspillet, begyndte Lasse Skjønning Andersen at blive bidt af grød. Han googlede løs på andre landes udgaver af den sammenhængende masse og så pludselig en rød tråd igennem alt lige fra øllebrød til risotto. Det blev grundstenen til hans første butik på Jægersborggade på Nørrebro.
Siden Lasse Skjønning Andersen skiftede graffitidåsen ud med en røreske og åbnede madbaren 'Grød' for første gang, er fire andre butikker rundt omkring i hovedstaden kommet til. De grødglade jyder i Aarhus har også fået muligheden for at kaste sig over de spændende skåle med kolde og varme retter.
Og hører man til dem, der nu er blevet så glad for grødens renæssance, at man ikke længere tænker 'tapetklister', før man tænker 'mmmh', så er der gode nyheder. 'Grød' er nemlig begyndt at sælge sine produkter som 'to go' i 7-Elevens butikker rundt om i landet, og endnu flere produkter fra den unge iværksætters butikker er på vej til at blive lanceret i indkøbcentret Irma i begyndelsen af februar.