Det kan ikke lade sig gøre at udsætte indførelsen af it-systemet Sundhedsplatformen i Region Sjælland, selv om flere politikere og overlæger ønsker det.

Overlæger og politikere har luftet ideen om at udskyde indførelsen af det nye it-system Sundhedsplatformen på hele Sjælland, til problemerne i Region Hovedstaden er løst.

Men tidsplanen kan ikke ændres, da man er bundet af kontrakten med producenten.

Sådan lyder svaret i et internt brev ledelsen på Sjællands Universitetshospital, som BT er kommet i besiddelse af. Brevet er sendt til overlægerådet på hospitalet, som har rejst spørgsmålet om en eventuel udskydelse.

»Det korte svar er nej,« står der i brevet.

Ifølge planen skal alle hospitaler i Region Sjælland have indført Sundhedsplatformen den 25. november i år.

Men efter at det har vist sig, at det nye it-system har skabt store problemer i Region Hovedstaden, har overlægerådet på Sjællands Universitetshospital rejst spørgsmål om, hvorvidt man kan udskyde indførelsen af systemet.

Blandt andet har man i Region Hovedstaden oplevet, at kræftpatienter må vente for længe, at lægerne bruger tid på at klikke frem til at se patienter, og at budgetterne bag Sundhedsplatformen er skredet. Senest kunne BT i går fortælle, at psykiaterne i Region Hovedstaden nu slår alarm, fordi det nye it-system bringer patienternes sikkerhed i fare, da der både er rod med teknikken, og fordi patienterne må vente længere på behandling, da systemet røver psykiaternes tid.

Udviklingen har fået overlægerådet på Sjællands Universitetshospital til at sende et brev til ledelsen forud for indførelsen af Sundhedsplatformen.

»En implementering som nok får en stor indvirkning på lægernes arbejde. Mange følger med i pressen og via kolleger i Region Hovedstaden, hvilket har givet anledning til bekymringer, spørgsmål og overvejelser,« skriver overlægerne i brevet, som blev sendt den 23. maj i år.

Svaret fra hospitalsledelsen kom den 6. juni. Heri slår sygehusdirektør Henrik Villadsen fast, at datoen for indførelsen af Sundhedsplatformen er fastlåst.

»For det første er vi kontraktlig forpligtet overfor EPIC, som har prioriteret deres ressourcer ift. den aftale implementeringsplan,« skriver han i brevet, hvor en række øvrige grunde bliver nævnt.

Blandt andet at der er afsat op mod 400 medarbejdere til at arbejde med indførelsen af systemet.

»Den organisation kan vi ikke sende hjem,« hedder det i brevet, som også peger på, at mange er ved at blive oplært og uddannet i systemet, samt at aftalen med Region Hovedstaden er, at tidsplanen skal holdes, så Sundhedsplatformen kan blive videreudviklet hurtigst muligt.

Til sidst peger ledelsen på, at det kan blive dyrt, hvis man begynder at rykke tidsplanen.

»Det er således urealistisk at udsætte implementeringen af Sundhedsplatformen. Og skulle man gøre det, ville det være forbundet med meget store omkostninger, der skulle bæres af Region Sjælland og i sidste ende regionens virksomheder, herunder Sjællands Universitetshospital,« skriver ledelsen til overlægerne.

Overlægerådet på Sjællands Universitetshospital har ikke ønsket at uddybe sine bekymringer eller udtale sig om svaret fra ledelsen over for BT.

SF og Enhedslisten: ‘Slå bremserne i’
Efter at have fulgt indkøringen af it-systemet Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden, opfordrer flere politikere i Region Sjælland nu til at vente med at indføre systemet på regionens hospitaler.

»Ifølge de seneste meldinger fra hovedstaden har man mistet overblikket over kræftbehandlingsforløb, og der behandles væsentligt færre patienter end planlagt, hvilket både er skidt for patienter og for økonomien,« udtaler Tina Boel, medlem af Regionsrådet for SF i Region Sjælland.

»I SF opfordrer vi derfor vores sjællandske regionsrådskollegaer til at udvise rettidig omhu og straks efter sommerferien beslutte at udsætte indførslen af Sundhedsplatformen på Regions Sjællands hospitaler, indtil vi har sikkerhed for, at systemet virker i Hovedstaden,« siger Tina Boel.

Også i Enhedslisten vil man gerne slå bremserne i. I juni anmodede medlem af regionsrådet for Enhedslisten Bodil Steenberger på vegne af Enhedslisten om, at man i Regionsrådet vedtog, at indførslen af Sundhedsplatformen kunne udskydes.

»I Enhedslisten har vi stillet forslag om, at vi udskyder implementeringen af Sundhedsplatformen til de tekniske problemer, som klinikerne i Region Hovedstaden oplever med systemet, er løst,« siger Bodil Steenberger.

Forslaget blev ikke vedtaget, og Bodil Steenberger fortæller, at medlemmerne af Forretningsudvalget også har fået at vide, at det ikke kan lade sig gøre at udskyde indførslen af systemet.

»Vi har fået at vide, at det ikke kan udskydes, fordi hele maskineriet bag systemet er blevet sat i gang, men vi har ikke fået nogle informationer om, hvad det ville koste, hvis vi skulle vente med at indføre systemet.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar for formand for Regionsrådet i Region Sjælland, Jens Stenbæk.