Lille spejl på væggen der, hvem er tykkest i landet her? 38 procent af de 15-årige piger i Skolebørnsundersøgelsen 2010 vil være tilbøjelige til at mene, at de kandiderer til titlen. De føler sig i hvert fald tykke, selvom vægten viser, at de er helt normalvægtige.

Og 17 procent af drengene har samme selvopfattelse. I alt har næsten 5.000 elever på femte, syvende og niende klassetrin på et udsnit af landets skoler medvirket i Skolebørnsundersøgelsen, som bliver lavet hvert fjerde år. Af dem gør mange sig overvejelser om deres vægt og figur. 35 procent af pigerne i alderen 13-15 år er således på slankekur, og i alt mener 13 procent, at de bør tabe sig. Læs også:

Ifølge psykolog Camilla Holst, der er indehaver af firmaet City Terapi, er den forkvaklede selvopfattelse, som især pigerne har, et tegn på lavt selvværd. Det kan have stor betydning for de unge, når de passerer puberteten og begynder at udvikle deres personlighed. Det sker i 18-25 års alderen. Ignorér forfængeligheden Derfor opfordrer hun forældre til de forfængelige teenagere til at ignorere deres fokus på udseendet. - Du skal fuldstændig negligere, at de skifter tøj 13 gange om dagen, og at de hele tiden står og glor sig i spejlet. Tal med dem om nogle andre ting: historier, I læser sammen, film, I ser. Sørg for at få fyldt op i deres indre, så du kan hjælpe med at give dem bedre selvværd. For når de bliver voksne og begynder at danne personlighed, er det vigtigt, de har nogle indre værdier, de kan trække på. Hvis de kun kan referere til, at man skal se godt ud og have de rigtige støvler, så bliver det et meget fattigt indre liv, de får, siger Camilla Holst. Læs også:

- Sådan har det egentlig altid været for teenagere, for de vil ikke skille sig ud, men gerne se godt ud og ligne hinanden. De synes, de, som skiller sig ud, er helt forkerte, siger hun. Ifølge tidligere Skolebørnsundersøgelser tilbage fra 1994, har generationerne før allerede haft en selvopfattelse, der ikke ydede dem retfærdighed.