Det var groteske scener, der udspillede sig ved retten i Aalborg, da 12 tidligere ansatte på Solhaven, som stod tiltalt for grov, vold, mishandling og trusler mod omkring 20 tidligere unge, blev pure frikendt.

Omkring 100 tilhørere stod stuvet sammen, i det lille retslokale, hvor mange måtte sidde på gulvet. Mange tilhørte nogle af de 156 personer, som havde vidnet i den gigantiske retssag, mens andre var pårørende til de tiltalte.

Da dommeren kl. 13 tog ordet og sagde, at samtlige 12 var pure frikendt, blev salen derfor delt i to lejre. Den ene halvdel brød ud i høje klapsalver, mens andre blot sad forstenede og tårerne begyndte at trille ned af kinderne. Flere af de unge, som hævdede at være udsat for mishandling var synligt vrede.

En af dem, råbte således 'luder' hvorefter han sprang ud af et af rettens vinduer. BT kender navnet på den pågældende, hvis navn også fremgår blandt de forurettede i anklageskriftet. Han forklarer til BT, at sagen bestemt ikke er slut for hans vedkommende.

»De hældte kaffe ud over mig, de slog mig, de mishandlede mig, og nu bliver de så bare frikendt. Ja, jeg synes, de er nogle ludere alle sammen, og derfor råbte jeg det. Jeg håber de sover med det ene øje åbent. Fuck det danske retssystem,« siger den unge, hvis navn er redaktionen bekendt.

Heller ikke hos en af de mange forsvarere, Niels Fjeldberg, var der den vilde glæde at spore.

»Næ, jeg er faktisk mere bitter. Bitter over de 300 arbejdspladser, som er gået tabt, da Solhaven måtte lukke, idet politiet vælger at føre sagen på så tyndt et grundag. Men jo, jeg er da glad for at retten traf beslutningen om at frifinde dem alle sammen.

Anklager Lene Lentz fastholder dog, at der var grundlag for at bringe sagen for retten.

»Det var den rigtige beslutningen at rejse tiltale og få sagen prøvet ved retten, når 20 unge mennesker anmelder, at de er blevet udsat for vold på Solhaven. Der har været et mønster i deres forklaringer, nogle ting er gået igen. Retten betegner deres forklaringer som troværdige, men har vurderet, at de ikke kan stå alene,« siger Lene Lentz.

Anklagemyndigheden vil nu overveje, om der er grundlag for at sagen skal ankes til landsretten.

»Vi tager udfaldet af sagen til efterretning. Nu skal vi hjem og nærlæse dommen, og så vil vi sammen med Statsadvokaten vurdere, om sagen skal ankes,« siger anklager Lene Lentz.

Samtlige 12 tidligere ansatte herunder forstander Søren Virenfeldt havde forinden nægtet sig skyldige. Søren Virenfeldt selv var selv ganske kortfattet, da BT mødte ham efter dommen.

»Du må da gerne skrive, at jeg er glad, men ellers har jeg ikke nogle kommentarer,« sagde han.