Eksperterne advarer efter stor undersøgelse: Næsten halvdelen af alle mobilopladere har alvorlige fejl.

Sikkerhedsstyrelsen har i løbet af de sidste par måneder testet mobilopladere for fejl. Og resultatet har vist sig at være noget foruroligende. 25 slags mobilopladere blev testet, og ved hele ti af dem viste det sig, at der var alvorlige fejl, der kan resultere i, at opladerne bryder i brand, eller at brugeren får stød.

De alvorlige fejl betød, at Sikkerhedsstyrelsen har set sig nødsaget til at sætte et salgsstop for fem af varianterne og tilbagekalde yderligere ti varianter, fordi produkterne ikke levede op til lovgivningen.

»Vi ser især to typer fejl på opladerne. Den første er, at afstandene inde i opladeren er for små. Det betyder, at man kan få alvorligt stød, hvis man rører stikket. Den anden typiske fejl er, at opladeren ikke er lavet i selvslukkende materiale. Det betyder, at hvis uheldet er ude, og der går ild i opladeren, så bliver den ved med at brænde. For at leve op til lovkravene skal den slukke af sig selv,« siger Lone Brose, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Den almindelige dansker kan sjældent se på en mobiloplader, om den er lavet af selvslukkende materiale, eller om den er farlig. Men alligevel er der noget, man kan holde øje med, hvis man vil tjekke, om sin oplader er nogenlunde i orden, informerer Sikkerhedsstyrelsen.

»De produkter, vi oftest ser alvorlige fejl på, er dem, der hverken har et mærke eller en typebetegnelse. Ofte er det også produkter, som ligner originale mærkevarer. Derfor er det en god idé at tjekke det, der er skrevet med småt på opladeren. Hvis den hverken har et bestemt mærke eller et modelnummer, mener vi, at der er en større risiko for, at den kan være farlig,« forklarer Lone Brose.

Hvis man oplever, at opladeren går i brand, man får stød eller anden risiko, så vil Sikkerhedsstyrelsen meget gerne have det at vide.

»Vi vil rigtig gerne høre om det, hvis man oplever, at en oplader eller et andet produkt er farligt. Vi tager alle henvendelser seriøst, så man skal ikke tøve med at kontakte os. Det giver os nemlig en mulighed for at undersøge produktet – og hvis det er farligt, får vi det fjernet fra markedet og advaret forbrugerne,« siger Lone Brose.

Hun fortæller desuden, at det altid er virksomhedernes ansvar, at deres opladere er gode og sikre.