Der er faldet dom i den såkaldte Se og Hør-sag. Blandt de anklagede i sagen var den tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup. Han fik torsdag en dom på et år og tre måneders fængsel. Her skal de tre måneder afsones, mens det resterende år er betinget. Men Henrik Qvortrup kan slippe helt for at sidde i fængsel.

Selvom Henrik Qvortrup har fået en dom på tre måneders ubetinget fængsel, så kan han - hvis han vælger ikke at anke - faktisk slippe helt for en tur bag tremmer. Der er nemlig mulighed for, at de tre måneders fængsel kan blive til tre måneder med fodlænke for Henrik Qvortrup.

Til BT fortæller Henrik Qvortrups advokat Anderse Nemeth om muligheden for fodlænke:

»Vi havde krævet og håbet på en frifindelse. Når det er sagt, så er det med en vis tilfredsstillelse, at retten sanktionsmæssigt ligger sig drastisk under, hvad anklagemyndigheden havde bedt om. Så er det også med en vis tilfredsstillelse, at det ene år er betinget. Derudover er realiteten, at det der omtales som tre måneders ubetinget fængsel ikke medfører en frihedsberøvelse rent teknisk. Det betyder, at man får fornøjelsen af at afsone hjemme med fodlænke,« siger Anders Nemeth.

Hos Kriminalforsorgen forklarer man til BT, at man som dømt i det danske retssystem kan afsone en ubetinget fængselsstraf på maks seks måneder med fodlænke i stedet for at skulle i fængsel. Og det er netop Kriminalforsorgen, der afgør, om en given person kan afsone straf med fodlænke frem for fængsel.

I tilfældet med Henrik Qvortrup, hvor der er tale om en såkaldt kombinationsdom på tre måneder ubetinget og et år betinget, så er det den ubetingede del af dommen, der afgør, om en person kan få fodlænke.

»Muligheden for at få fodlænke er lavet for dem med bolig, job, studie mv. Så personen har mulighed for at beholde job, hus eller pladsen på sit studie. For det er en alvorlig indgriben i disse ting, hvis man skal en tur i fængsel,« forklarer pressemedarbejder hos Kriminalforsorgen Sabrina Ejstrup Vig.

Hun fortæller, at muligheden for fodlænke fremgår af Straffuldbyrdelsesloven.

Med andre ord skal Henrik Qvortrup altså ansøge om muligheden for at afsone de tre måneders ubetinget fængsel med en fodlænke i stedet. Hvis det bliver en realitet, at den tidligere chefredaktør kan afsone uden at skulle i fængsel, så betyder det, at Henrik Qvortrup forsat kan arbejde, mens han afsoner.

Det ser dog ikke ud til, at Henrik Qvortrup kan fortsætte i sit job på Radio24syv, hvor han har været ansat som vært på programmet Q & A, - et mediekritisk program. Her har han været på pause, mens sagen stod på.

»Henrik (Qvortrup, red) kan ikke være vært på Radio24syv, efter han er blevet dømt i den her sag,« siger ansvarshavende chefredaktør på Radio24syv Jørgen Ramskov til Ritzau. Han åbner dog op for, at Henrik Qvortrup efter udstået straf ville kunne vende tilbage til radiostationen, hvis det passer ind i stationens programmer på det tidspunkt.