Det har længe været kendt, at arbejdsmiljøet i restaurationsbranchen til tider kan være en kende hårdt.

Nu viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, lavet blandt 16.300 adspurgte personer på arbejdsmarkedet, at konflikter og skænderier på arbejdspladser oftest rammer ansatte på restauranter.

Kokke og tjenere er den beskæftigelsesgruppe, der oplever flest konflikter i løbet af deres hverdag. 34 procent af de kokke og tjenere, som er blevet adspurgt, oplever månedlige konflikter, når de møder ind på jobbet. Det skriver Fagbladet 3F.

- Kokke og tjenere skal på kort tid arbejde meget effektivt, omhyggeligt og i et højt tempo. Der er ikke tid til at sætte sig ned og snakke om problemerne. Derfor ender det i skænderier, siger Søren Braskov, der er erhvervspsykolog hos konsulentfirmaet HumanAct.

Få læger skændes

Også andre i madbranchen skændes på jævnlig basis. 32 procent af slagterne og bagerne ryger ifølge undersøgelsen i totterne på hinanden hver måned.

Sammenlignet med bl.a. lægerne er det rigtig mange. Her er der her kun 7 procent, der oplever konflikter.

- Tempoet er også højt for læger, men der er miljøet helt anderledes. For læger er det uhørt at komme i direkte skænderi med en kollega eller chef, fordi det kan gå ud over deres faglighed. De lærer til gengæld at holde konflikterne for sig selv, siger Søren Braskov

Se listen over skænderier på arbejdspladsen:

Flest skænderier:

Kokke og tjenere, 34 procent.

Slagtere og bagere 32 procent.

Politi og fængselsbetjente 30 procent.

Specialpædagoger 27 procent.

Maskinførere 24 procent.


Færrest skænderier:

Stewardesser og guider 6 procent.

Læger 7 procent.

Klinikassistenter 9 procent.

Gymnasielærere 9 procent.

Naturvidenskabelige akademikere 10 procent.