Nordens største bank Nordea har lånt op imod tre milliarder svenske kroner til et byggeprojekt i Rusland i de senere år, viser nye afsløringer fra skattelæk i Panama. Det sker på trods af nye interne regler indført i 2009.

Efter søndagens afsløring af, at Nordea angiveligt har hjulpet velhavende kunder med at oprette selskaber i skattelyet Panama, hævdede storbankens koncernchef, Casper von Koskull, at nye interne regler fra 2009 forhindrer sådanne aktiviteter.

Men en ny kortlægning foretaget af det svenske TV-program Uppdrag Granskning sår alvorlig tvivl ved den forklaring.

Ifølge det respekterede svenske TV-program har Nordea i de senere år lånt op imod tre milliarder svenske kroner til et enormt byggeprojekt i Moskva.

Pengene er overført i skattely uden om Rusland via en række brevbokse til den kasakhiske oligark Serzjan Zjumasjov, der har tætte bånd til landets præsident, Nursultan Nazarbajev. En mand, der har ledet det yderst korrupte Kasakhstan siden 1989, og som ved sidste præsidentvalg fik 98 procent af stemmerne.

Alarmklokker

»Det får samtlige alarmklokker til at ringe – både hvad angår set-uppet, og når det drejer sig om den endelige låntager,« siger Jakob König, der er bankekspert til Updragg Granskning.

Afsløringen i Uppdrag Granskning er lavet på baggrund af dokumenter i skattelækket Panama Papers fra advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Nordea har foreløbigt sat gang i en intern undersøgelse med henblik på at finde sager om skatteundragelse, hvor »alt« ifølge banken vil blive endevendt.

»Vi er nu påbegyndt en intern undersøgelse, hvor vi gennemgår vores procedurer med tættekam for at sikre, at alt bliver overholdt. Vi har dog ingen grund til at tro, at det ikke er tilfældet,« skrev Nordea mandag på sinFacebook-side efter de første afsløringer fra skattelækket.

Banken besluttede samme dag at afbryde alt samarbejde med det omstridte advokatfirma Mossack Fonseca i Panama.

»Der vil absolut ikke være mere samarbejde med Mossack Fonseca efter alt, hvad jeg har hørt i de seneste dage,« sagde Casper von Koskull til svenske SVT.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Nordea-topchefen til de seneste afsløringer.