Flaget er på halv i Ulstrupbro Kirke. Der var bisættelse tirsdag eftermiddag klokken 13. Men det var ikke en bisættelse som de andre. Denne tirsdag skulle en hel familie stedes til hvile - en familie som for altid vil mangle og være savnet i Ulstrup efter en af nyere tids største familiemæssige tragedier i Danmark.

Foran kirken holdt tre rustvogne.

Da bisættelsen sluttede kort efter klokken 14, kørte de lige så stille væk med de fem kister indeholdende ligene af de uskyldige ofre for familiefaren Morten Nielsens frygtelige forbrydelse.

Sent om aftenen søndag den 9. januar dræbte den 45-årige it-konsulent sin kone Trine Nielsen og parrets fire børn, Josefine på 16, Magnus på 11, Cirkeline på seks og Marius på tre år i familiens hus, hvorefter han tog sit eget liv.

Det er de fem ofre for familiefarens meningsløse og forfærdelige forbrydelse, som familie og venner tog en sidste afsked med i en stuvende fuld Ulstrupbro Kirke. På parkeringspladsen foran den lille landsbykirke holdt der over 50 biler, mens bisættelsen stod på.

Tårene trillede ned ad kinderne på de mange pårørende, naboer og venner til den udslettede familie, som stod og så på, mens rustvognene langsomt forsvandt ud i horisonten. Forrest kørte vognen med Trine Nielsens kiste, og bagved fulgte de to andre vogne, som hver indeholdt to kister.

Mange i det over 100 personer store begravelsesfølge omfavnede hinanden og ellers var der stille. Helt stille.

Foto: Jonas Vester
Vis mere

Sognepræst Knud Bunde Fries stod for bisættelsen, og han har overfor BT bekræftet, at Morten Nielsen ikke bliver lagt til hvile sammen med resten af sin familie efter ønske fra de efterladte.

Familien har ønsket, at bisættelsen forbliver privat. Pressen havde ikke adgang til kirken, og der var placeret vagter ved indgangen for at holde uvedkommende væk.

Hele det lille lokalsamfund er i dyb sorg over det ubærelige tab af den vellidte familie. BT's mand på stedet fortæller, at mange er troppet op i kirken, mens adskillige andre går forbi i tavshed og derigennem viser de fem afdøde respekt. Langs Hovedgaden og Hagenstrupvej, som mødes netop hvor Ulstrupbro Kirke ligger, er der opsat adskillige flag, som vejrer på halv i dagens triste anledning. Ellers er der ikke meget liv i den lille by mellem Randers og Viborg denne tirsdag eftermiddag.

Først når de tre rustvogne langsomt er trillet igennem byen, vil livet så småt vende tilbage. Men det vil aldrig blive helt det samme igen.

Der bliver flaget på halv i hele Ulstrup på denne sørgelige dag.
Der bliver flaget på halv i hele Ulstrup på denne sørgelige dag. Foto: Jonas Vester
Vis mere

Hvorfor?

Selvom der er gået mere end to uger siden en af nyere tids største familiemæssige tragedier i Danmark mangler der stadig et helt overordnet svar.

Hvorfor foretog den 45-årige vellidte it-konsulent Morten Nielsen sent søndag aften eller natten til mandag en helt igennem irrationel og frygtelig handling og slog sin hustru, den 42-årige pædagogmedhjælper Trine Nielsen, samt parrets fire børn, Josefine på 16, Magnus på 11, Cirkeline på seks og Marius på tre år ihjel for derefter selv at vælge livet fra?

Svaret får vi måske aldrig.

De seks lig blev efter omfattende retsmedicinske undersøgelser blev frigivet af Østjyllands Politi sidste uge. Overfor eb.dk fortalte efterforskningschef Anders Uhrskov fra Østjyllands Politi i den forbindelse, at detaljerne om drabene ikke bliver offentliggjort.

Men sikkert er det, at Ulstrup stadig er i en tilstand af chok og sorg ovenpå Morten Nielsens frygtelig drab på hele sin familie. En hel og meget vellidt familie på seks personer vil nu for altid mangle og være stærkt savnet i det lille, sammentømrede østjyske lokalsamfund Ulstrup, hvor de mandag ved middagstid af en bekendt blev fundet døde i hjemmet - et stiligt og velplejet etplans parceltypehus i det naturskønne Amstrup Bakker i udkanten af byen.

Østjyllands Politi har, i alt fald indtil videre, valgt at lukke for information om tragediens nærmere omstændigheder til offentligheden. Dels af hensyn til de pårørende, dels af hensyn til efterforskningen, som endnu ikke er afsluttet.

»Det kan meget vel være, at der ikke kommer flere oplysninger fra os i den her sag,« siger vicepolitiinspektør Anders Uhrskov til BT.

En aktiv familie

Familien Nielsen var blandt de meget aktive i Ulstrup på flere fronter, og særligt i idrætslivet. Den ældste datter har trods sin unge alder været træner for de allermindste håndboldspillere, ligesom hun selv spillede med på banen som den yngste på et dameseniorhold, mens hendes mor har været holdleder i klubben.

Den ældste søn på 11 år spillede både håndbold og fodbold, mens faderen i lighed med sin kone altid bakkede op om børnene både i fritidslivet og i skolearbejdet.

Foto: Mikkel Berg Pedersen
Vis mere

Det står klart, at 45-årige Morten Nielsen i begyndelsen af efteråret var involveret i en cykelulykke, da han ramlede sammen med en anden. Derved faldt og slog han hovedet kraftigt tæt ved forretningen Min Købmand i Hovedgaden i Ulstrup.

Sygemeldt efter cykelstyrt

BT har talt med flere lokale, som omtaler cykelulykken. Bl.a. en af den nu afdøde teenager Josefine Nielsens gode veninder og mangeårige skolekammerat, som tilfældigvis var på stedet og med egne øjne så ulykken ske.

Ligesom vi har talt med andre, der omtaler familiefaderens efterfølgende og flere måneder lange sygemelding fra sit it-job, som han på grund af en indre blødning og kraftig hovedpine aldrig kom tilbage til, inden katastrofen indtraf for knap en uge siden, da han valgte at tage livet af alle sine nærmeste og til sidst sig selv.

Til eb.dk siger hans far, at det måske kan have været en form for følelse af ærestab hos den sygemeldte søn, som har medført tragedien:

»Det er fuldstændig uforståeligt, hvad der er sket. Jeg tænker, at det hele har gået ham meget på. Dét at være sygemeldt og ikke kunne klare alle de ting, han plejede at gøre i forhold til arbejde, familie og børn, er blevet for meget. Han har nok oplevet, at det hele ramlede for ham, tænker jeg,« siger hans far.

Mange ubesvarede spørgsmål

Mens blomsterhavet og antallet af opstillede stormlys vokser foran det velordnede parcelhus i Amstrup Bakker, hvor persiennerne stadig er rullet ned, og hvor det farvestrålende legehus i den stringente baghave står uberørt og de røde dobbeltgynger ved siden af svajer forladte i stativet, spørger naboerne i Ulstrup fortsat sig selv og hinanden, hvordan en så afgrundsdyb tragedie kunne ske.

Østjyllands Politi har ikke ønsket at oplyse, hvorvidt der har været efterladt et afskedsbrev. Eller hvordan de seks familiemedlemmer har mistet livet.