Om to år kan man cykle eller gå over Københavns Havn via endnu en bro.

Hvad skal man med endnu en cykelbro over Københavns Havn? Og så klos op ad Langebro?

Spørgsmålene ligger lige for. Det gør svarene også. Antallet af cyklister på den stærkt biltrafikerede Langebro er i dag på godt 33.000 om dagen og vil ifølge prognoserne kun stige de kommende år. Københavns Kommune har derfor i mange år ønsket sig en cykelforbindelse, der kan lede den tohjulede trafik over havnen ad en mindre trafikeret rute.

Det ønske efterkom Realdania for nogle år siden, da fonden i samarbejde med kommunen udskrev en projektkonkurrence om en oplukkelig cykel- og gangbro som alternativ til Langebro. Og i sommeren 2015 blev vinderprojektet annonceret.

Den kommende bro er tegnet af et internationalt team under ledelse af de britiske ingeniører BuroHappold Engineering med arkitekterne Wilkinson Eyre og Urban Agency, og de cirka 90 millioner kr., det koster at gøre tegning til virkelighed, kommer fra Realdania By & Byg.

Realdania står også bag BLOX, det kommende kulturcenter, der bl.a. skal huse Dansk Arkitektur Center, som ligger på Bryghusgrunden – lige der, hvor den kommende bro lander på Christians Brygge.

»Der kommer til at være en kvalificeret sammenhæng mellem broen og BLOX,« siger projektchef i Realdania By & Byg, Peter Fangel Poulsen, der ligesom Københavns Kommune også nævner mere liv langs Københavns Havn som en af årsagerne til at etablere den endnu unavngivne bro.

Mens det er Realdania, der betaler gildet, og hollandske Hollandia Infra sammen med Mobilis Danmark A/S, der står for byggeriet, er det Københavns Kommune, der efterfølgende har ansvaret for drift og vedligeholdelse af broen, samt anlæg af til- og frakørselsforhold. Sidstnævnte er især en udfordring på Amager-siden, hvor man ikke, som det er i dag, kan krydse Amager Boulevard og herfra fortsætte ad cykelstien.

»Vi har undersøgt en ombygning af krydset i det område, men Amager Boulevard er stærkt trafikeret, og det ville give store forsinkelser for bustrafikken, hvis cyklisterne skulle denne vej,« siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

I stedet vil løsningen formentlig blive at lede størstedelen af cyklisterne under Langebro ad en udvidet cykelsti og via Vestmannagade og Thorshavnsgade tilbage til Amager Boulevard.

Peter Fangel Poulsen oplyser, at det første spadestik til den nye bro forventes taget i starten af 2017, og at broen skulle stå færdig i slutningen af 2018.