Lyt til artiklen

Ifølge DMI, er det langtfra sikkert, at vi får en landsdækkende hvid jul, på trods af de sidste dages snefald og mere sne i sigte.

Folk har kæmpet sig gennem snemasserne på vej hjem fra skole og arbejde, og snerydderne har været så meget på overarbejde, at kommunerne har brugt flere penge på snerydning og saltning, end de har afsat på budgettet.

I Strøby på Sydsjælland måtte en dreng stå af cyklen på vej hjem fra skole, fordi snefygning havde fyldt cykelstien op og gjort det umuligt at trampe derudaf, selvom en gummiged forsøgte at rydde stien.

Ifølge DMI er der endnu et snevejr er på vej mod Danmark. Danskere i Syd- og Vestjylland kan godt forberede sig på mere sne i løbet af søndagen, og Fyn får måske også et drys.

- Det bliver ikke voldsomt. Der kan komme en 5-10 cm, men det er lige de steder, som ikke har fået noget endnu, siger Jørn Thomsen, der er vagtchef hos DMI, til Ritzau.Men selvom der kun er en lille uge til juleaften, er den hvide jul i fare mange steder i landet. Ifølge DMI vil temperaturen flere steder falde til under frysepunktet weekenden over.

Men så er det, at det kan gå galt, fordi temperaturen ventes at stige til omkring eller lidt over frysepunktet.

- Jeg vil tro, at sneen overlever mange steder, mens den vil smelte væk nogle enkelte steder. Formelt kan man godt have hvid jul, men det er ikke sikkert, at folk føler, at det er en rigtig hvid jul, fordi det ikke er rigtigt koldt, siger Jørn Thomsen til Ritzau.Vejret selve juleaftensdag vil formentlig være tørt med temperaturer op til et par grader med nattefrost julenat.

Ifølge DMI er definitionen på en landsdækkende hvid jul, at mere end 90 pct. af Danmark er dækket af sne den 24. december, og snedybden skal være på mere end en halv cm. Det er kun sket syv gange siden 1990.

Til gengæld går der statisk set 14 år mellem hver landsdækkende hvide jul, og sidste gang var i 1985. Og det ser heller ikke så sort ud, hvis man skal tro bettingbureauet Ladbrokes. For fjorten dage siden gav de pengene 11 gange igen, hvis man troede, at det blev hvid jul. Nu er oddsene helt nede på 2,25.