Den 82-årige skuespiller er indlagt på hospitalet med en brækket hofte efter en ulykke i hjemmet.

En af landets mest folkekære berømtheder, Ghita Nørby, må tage en pause fra scenen i et stykke tid.

Den 82-årige skuespillerinde faldt natten til tirsdag i sit hjem og brækkede hoften.

Det oplyser Ghita Nørbys nære ven og kollega, guitaristen Lars Hannibal, til BT.

»Det er rigtig trist. Når man er 82 år, er det anderledes at blive ramt af sådan et brud, end hvis man er 40 år,« siger Lars Hannibal, der sammen med blokfløjtenisten Michala Petri har en igangværende turné med Ghita Nørby, hvor de optræder med musik og eventyroplæsning.

Flere af forestillingerne må nu udskydes, indtil Ghita Nørby er frisk igen, oplyser han.

Ulykken skete om natten i skuespillerens villa i Holte, da hun skulle ud af sin seng.

Efterfølgende blev Ghita Nørby indlagt på hospitalet, hvor hun i dag skal have foretaget en hofteoperation.

»Hun har det ikke godt. Det ville være synd at sige. Hun har smerter og er så forfærdelig ked af, at vi bliver nødt til at aflyse nogle af vores forestillinger,« siger Lars Hannibal til BT.

Ulykken betyder blandt andet, at Vendsyssel Teater aflyser to julekoncerter med trioen.

»Det er bare rigtig ærgerligt, fordi der var udsolgt til begge koncerter. Men Ghita Nørby skal i gang med genoptræning, og så har vi skrevet ud til de omkring 350 kunder, som nu får refunderet deres billetter,« siger teaterdirektør Lars Sennels fra Vendsyssel Teater til Nordjyske.

Ghita Nørby skulle have læst H.C. Andersens eventyr 'Grantræet', 'Nattergalen' og 'Den lille pige med svovlstikkerne' op ved julekoncerten i Hjørring, der var planlagt til at finde sted i midten af december.

Ghita Nørby har optrådt sammen med blokfløjtenisten Michala Petri og guitaristen Lars Hannibal. De må nu aflyse en række koncerter
Ghita Nørby har optrådt sammen med blokfløjtenisten Michala Petri og guitaristen Lars Hannibal. De må nu aflyse en række koncerter Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Selv om Ghita Nørby nu står over for et genoptræningsforløb, er Lars Hannibal overbevist om, at hun snart vil være ude hos sit publikum igen.

»Hun er stærk, og hun skal nok komme i den genoptræning, der nu skal til, så hun er frisk til at komme ud og optræde rundt omkring i landet. Og det vil hun glæde sig til,« siger guitaristen.

BT kontaktede tirsdag Ghita Nørby via hendes agent, men hun ønskede ikke selv at udtale sig om ulykken.

Ekspert: Faldskader kan få slemme konsekvenser

Den ulykke, som Ghita Nørby har været ude for, rammer tusindvis af ældre mennesker hvert år.

Omkring halvdelen af alle hjemmeboende danskere over 80 år falder mindst én gang om året, og i ca. 10 procent af tilfældene resulterer det i en skade, der kræver hjælp fra sundhedsvæsenet.

Men det er ikke bare skaden i sig selv, der er problemet. Faldulykker medfører ofte alvorlige konsekvenser for ældre mennesker - både fysisk og socialt, forklarer Tina Lambrecht, der er formand for Danske Fysioterapeuter.

»Mange ældre har ikke så meget muskelkraft, så et fald med en hospitalsindlæggelse og en brækket hofte medfører ofte, at du ligger stille i længere tid, og at du bliver yderligere svækket. Der er desværre rigtig mange af dem, der får faldskader, der ikke når op på det funktionsniveau, som de havde, inden de fik deres faldskade,« siger Tina Lambrecht.

Og netop den stillesiddende eller sengeliggende periode kan medføre yderligere sygdomme, forklarer hun.

»Ældre mennesker, der ligger stille i sengen i blot en uge, mister mellem 20 og 25 procent af deres muskelstyrke, og der er stor fare for, at de pådrager sig følgesygdomme som eksempelvis lungebetændelse.«

Udover at fysikken kan blive hårdt ramt, nævner Tina Lambrecht også, at faldulykker kan påvirke ældres sociale liv.

»Man kan måske ikke længere selv gå ned og handle, og ikke længere tage bussen og besøge vennerne. Du bliver indskrænket i dine sociale handlemuligheder i forhold til tidligere,« siger formanden for Danske Fysioterapeuter.