Et forslag fra de Konservative, der vil fratage flygtninge retten til at søge asyl på dansk jord og til gengæld tage imod kvoteflygtninge, er ikke i strid med FNs konventioner. Nu kommer udspillet til afstemning i Folketinget. DF og LA bakker op, men V og S blankt afviser.

Det er ikke i strid med FNs Flygtningekonvention, hvis Danmark fratager flygtninge retten til at kunne søge asyl ved den danske grænse.

Det fastslår både Institut for Menneskerettigheder og flygtningeeksperten Thomas Gammeltoft-Hansen, der har kigget et forslag fra de Konservative efter i sømmene.

»Juridisk er der ikke noget til hinder for den her løsning. Der er ingen problemer med konventionerne, så længe de flygtninge, der selv kommer til Danmark, men automatisk afvises, sendes tilbage til sikre lande. Lande, hvor de ikke risikerer overgreb,« siger Jonas Christoffersen, der er direktør i Institut for Menneskerettigheder.

Forslaget fra de Konservative blev lanceret første gang i december sidste år. Men dengang fik det en lunken modtagelse, fordi det blev kædet sammen med en besværlig og muligvis umulig ændring af FNs Flygtningekonvention. Men det er altså ikke nødvendigt, og derfor fremsætter de Konservative nu et beslutningsforslag i Folketinget i håb om, at udspillet kan samle et flertal. Desuden vil forslaget være et konservativt krav under de forestående forhandlinger om næste års finanslov, oplyser partiets udlændinge- og udenrigsordfører, Naser Khader.

Han understreger, at Danmark – til gengæld for en afvisning af asylansøgere ved grænsen – årligt skal tage imod 5.000 flygtninge fra FNs lejre. Det vil være bedre både for flygtningene og for Danmark end den nuværende situation, mener Naser Khader.

»I dag kan flygtningene ikke komme til Danmark på lovlig vis. De skal ud på en lang farefuld rejse, som koster dem formuer, hvor de risikerer at dø. Flygtningene skal betale menneskesmuglere, der ofte er islamister, som vi altså på en måde er med til at finansiere. Desuden vil kvotesystemet sikre, at det er de mest sårbare, der får asyl. I dag er det jo kun de stærkeste og rigeste, der kan tage turen,« siger Naser Khader.

»For Danmark vil det betyde, at vi får en forudsigelighed i antallet af asylansøgere, og vi vil allerede på forhånd – i lejrene – kunne orientere flygtningene om, hvad der venter dem i Danmark – eksempelvis med hensyn til rettigheder og pligter,« siger Naser Khader, der er forberedt på, at udspillet af nogle vil blive tolket som flygtningefjendsk.

»Men det her er ikke udtryk for ondskab. Det er faktisk den mest humanistiske måde at tackle flygtningeudfordringen på, og jeg håber, at vi kan få en fordomsfri diskussion om vores udspil,« siger Khader, der mener, at Danmark skal være et forgangsland her.

V og S: Nej, nej, nej

Mens det konservative forslag flugter med lignende udspil fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, lyder der et blankt nej fra Venstre og Socialdemokraterne.

»Det er fuldstændigt urealistisk. Det kræver, at vi bygger et hegn rundt om hele Danmark, sikrer grænserne med bevæbnede vagter og bliver uvenner med Tyskland. Vi vil hellere fortsætte som nu, hvor vi har strammet op og er nået ned på det laveste antal asylansøgere i fem år. Vi vil gerne have endnu færre,« siger Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth.

Men de konservatives forslag handler jo om, at Danmark skal bidrage til at løse den globale flygtningekrise ved at tage 5.000 af FNs lejrflygtninge om året?

»Set i lyset af det store antal flygtninge, Danmark har taget, og i lyset af de integrationsproblemer, vi har, vil vi ikke tage flere FN-flygtninge,« fastslår Marcus Knuth.

Socialdemokraternes integrationsordfører, Dan Jørgensen, kalder forsalget for symbolpolitik.

»Det er muligt, at forslaget ikke strider mod FNs konventioner. Men det strider mod Dublin-forordningen i EU, der giver Danmark ret til at sende asylansøgere tilbage til andre EU-lande, hvis ansøgerne er registreret der, inden ankomsten til Danmark. Og det samarbejde vil de Konservative vel ikke have Danmark ud af, eller hvad? Sker dét, er der risiko for, at Danmark for alvor får mange flygtninge,« siger Dan Jørgensen.

Men det argument preller af på de Konservative.

»Dublin-forordningen er brudt sammen. Det gjorde den sidste år, da EU-landene bare lod flygtningene passere videre til nabolandet. Måske vil der på meget kort sigt blive et ekstra flygtningepres på Danmark, men det stopper, når flygtningene finder ud af, at der er lukket for asyl. Vi er nødt til at tænke i nye baner. Status quo er kynisme,« siger Naser Khader.

Thomas Gammeltoft-Hansen, der er forskningschef ved Raoul Wallenberg Instituttet i Sverige, hilser forsøget på at finde nye løsninger velkommet.

»Det har jeg i princippet stor sympati for. Man kan sagtens forestille sig en global model som den, de Konservative foreslår, og der ville være mange fordele. Man kan screene dem, der får asyl, og på den måde være sikker på, hvem der kommer – også i forhold til sikkerhed – og man kan forberede sig, planlægge og til dels budgettere,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Han tror til gengæld ikke på, at 5.000 lejrflygtninge er nok, hvis nærområdelande som Jordan og Libanon skal tage de asylansøgere, der kommer til Danmark og automatisk afvises uden at få betydelig mere hjælp end i dag.

»Husk på, at nærområderne allerede i forvejen huser hele 86 procent af verdens flygtninge,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen.