Skynd dig at blive tuschet, mens du stadig kan. Fra 1. januar 2014 vil det nemlig ikke være muligt at blive tatoveret lovligt i Danmark.

I hvert fald, hvis Miljøstyrelsens nye bekendtgørelse om tatoveringsblæk bliver sat i værk, forklarer ekspert.

I et høringssvar til bekendtgørelsen skriver professor fra Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital, Jørgen Serup, at det er konsekvensen.

Bekendtgørelsen kræver som et blandt en lang række krav, at tatoveringsblæk i fremtiden skal have en indholdsfortegnelse over bestanddele helt ned til én procent.

Ifølge høringssvaret er det ikke muligt, da blæk indeholder rigtig mange kemiske stoffer, man ikke kan analysere eller vurdere betydningen af. Man kan ikke sige, hvad der forårsager allergier og skader. Så ifølge Jørgen Serup er det alt for omfangsrige krav, der bliver stillet.

- Det er ikke muligt for producenterne at leve op til. Og det slet ikke muligt at opfylde. Derfor får tatovørerne heller ikke mulighed for at bruge lovlige blæk, hvilket vil betyde, at tatovørerne enten skal fortsætte med at tatovere - altså ulovligt - eller også bliver de nødt til at lukke deres forretning, hvis de vil følge bekendtgørelsen, siger han til bt.dk og fortæller, at det vil fremme amatørtatovering og kriminalisere branchen, som ellers er gået positivt ind i projektet.

Miljøstyrelsen ønsker at undgå stoffer, som de betragter som allergi- og kræftfremkaldende ud fra gamle registeroplysninger baseret på teoretiske celleforsøg. Men ifølge Jørgen Serup er det ikke dokumenteret, hvilke stoffer der fremkalder allergi hos tatoverede, og kræft udgået fra tatoveringer ses ikke. Derfor vil bekendtgørelsen ingen effekt have, lyder det fra Serup.

I branchen ser man også skeptisk på den nye bekendtgørelse. Talsmand for De Uafhængige Tatovører i Danmark Lis Kierstein - bedre kendt som Tatto-Liz - frygter ligesom Jørgen Serup, at de høje krav vil medføre, at flere tatovører bliver nødt til at lukke og slukke.

- Hvis vi i Danmark stiller så høje krav, som producenterne ikke kan overholde, så bliver vi bare udelukket fra at få farver. Vi kan godt købe dem, men så tatoverer vi ulovligt, og det er der ingen af de professionelle tatovører, der vil gøre, siger Tatto-Liz.

Hos Miljøstyrelsen frygter man ikke, at det vil betyde et endeligt for branchen, og vil derfor, som det ser ud til nu, ikke ændre reglerne.

- Vores udgangspunkt for at regulere handler om sikkerhed for forbrugerne. Der findes allerede regler i en seks-syv europæiske lande, som myndighederne kontrollerer. Og her har tatovørerne ikke været nødt til at lukke deres forretning, siger funktionsleder i Miljøstyrelsen, Elisabeth Paludan.

Det anslås, at ca. 600.000 danskere har en tatovering.