Lige nu sidder bekymrede forældre derude og frygter den dag, de måske skal foretage et opkald til Region Hovedstadens akuttelefon 1813. Eller måske endnu værre; at deres børn selv bliver nødt til at ringe til akuttelefonen, hvis de ikke er hjemme. For det kan være et spørgsmål om liv eller død, hvem der venter i røret.

Det måtte Ivar og Jackie Petersen sande, da deres 17-årige søn Hans Graham Petersen ringede til 1813 nytårsaften 2016. For i røret ventede en jordemor, der ikke havde de nødvendige kompetencer til at vide, at Hans Petersen havde symptomer på den dødelige sygdom meningitis. Blandt andet havde han store, sorte pletter på sin hud, hvilket kan være et tydeligt symptom på meningitis – det vidste jordemoderen bare ikke. Hun konfererede godt nok med en læge, der så billeder af pletterne, som Hans Graham Petersen sendte ind, men heller ikke lægen vurderede, at det kunne være meningitis. Det viser sig nu ifølge Danmarks Radio afdækning af sagen, at lægen ikke havde nok faglig erfaring til at vurdere symptomerne.

Derfor besluttede hverken jordemoderen eller lægen at sende en ambulance, og Hans Graham Petersen kom derfor ikke på hospitalet hurtigt nok til at få reddet sit liv. Et liv, der faktisk kunne have været reddet, hvis de på akuttelefonen havde sendt en ambulance i stedet for at lade drengen selv tage ind på hospitalet. For selv minutter kan være afgørende for, om man overlever den sjældne sygdom. Og nu har Patienterstatningen så slået fast, at Hans Graham Petersen kunne have fået antibiotika i ambulancen og dermed have reddet sit liv, hvis 1813 havde foretaget en korrekt vurdering.

Hvor må det være hjerteskærende, forfærdeligt for hans forældre at vide, at én forkert beslutning kan have kostet deres søns liv! Jordemoderen arbejder stadig på akuttelefonen – dog under skærpet tilsyn, men er en jordemor overhovedet kvalificeret til at modtage den slags opkald? Og har lægerne i bagvagt de rette kvalifikationer til at vurdere symptomer ordentligt? Der skal en alvorlig granskning til hos 1813, så dødsfald som dette kan undgås i fremtiden. Økonomiske hensyn må aldrig veje tungere end menneskeliv i et velfærdssamfund som det danske.